?>

LENFÖDEM HASTASI NESRİN AYRAL: "SOĞAN BİLE DOĞRAYAMIYORDUM, ŞİMDİ ARABA BİLE KULLANIYORUM"

Doç. Dr. Mehmet altıparmak ve nesrin ayral

Sağlık - 11 ay önce

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Altıparmak meme cerrahisi olan her iki kişiden birinde rastlanan lenfödem hastalığının ameliyatla yüzde 80’lere varan başarı oranıyla tedavi edildiğini söyledi. Lenfödem hastası Nesrin Ayral da ameliyat sonrası kolunu eskisi gibi kullanmaya başladığını belirterek tüm lenfödem hastalarına bu ameliyatı tavsiye etti.

Yaklaşık 4 yıl önce meme kanseri olan Nesrin Ayral, kanser tedavisi için ameliyat oldu, bu ameliyatta lenfleri de alındı, ardından kemoterapi ve radyoterapi gördü. Ameliyattan sonraki süreçte kolunda şişlik ve ciddi ağrı şikayetiyle karşılaşan Ayral, "Kanser tedavim sırasında ameliyat oldum. O ameliyatta lenflerim de alındı. Lenflerin alınmasıyla birlikte de kolumda şişlikler ve ağrılar başladı, kolumu kullanamaz olmuştum. Sonra da lenfödem olduğumu öğrendim" dedi.

Bu hastalığın kendisine çok sıkıntı çektirdiğini vurgulayan Nesrin Ayral, "Kanser ameliyatından tam bir yıl sonra aniden önce parmaklarımda, zaman zaman avuç içimde ve giderek koluma doğru yayılan bir şişlik ve ağrı başladı. İnanılmaz bir ağrısı vardı, kolumu kaldıramıyordum, yatamıyordum, şişiyor, geriliyor, sertlik yapıyordu. Soğan bile doğrayamıyordum yemek yaparken, eşim doğrayıp kavuruyordu. Bu dışarıdan görünmeyen ama insanın içini kemiren bir hastalık" diye konuştu. Bu sırada ufak tefek tedaviler gördüğünü ancak bu tedavilerin yardımı dokunmadığını belirten Ayral, uzun süre sıkıntı çektikten sonra lenfödem ameliyatı olduğunu ve bu ameliyat sonrası sağlığına kavuştuğunu anlattı. "Tüm lenfödem hastalarına öneriyorum"

Lenfödem ameliyatı olduktan sonra kolunun eski sağlıklı haline döndüğünü ifade eden Nesrin Ayral, şunları söyledi:

"3-5 saatlik lenfödem ameliyatı sonrası kalkıp da elini kolunu kullanabilmek çok güzel. Şu an çok ağır iş yapmıyorum ama şişliği indi ve iki kolumu rahat kullanabiliyorum. Her işimi yapabiliyorum, araba da kullanıyorum. Halbuki ameliyattan önce kullanamıyordum. Benzer sorunu olan kadınların da bu imkana kavuşmaları için mutlaka cerrahi tedavi yöntemini öneriyorum." "Hastanın hayat kalitesini artırıyoruz"

Ameliyatı gerçekleştirerek Ayral’ı sağlığına kavuşturan Acıbadem Bodrum Hastanesi Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Altıparmak da lenfödem hastalığını, "Meme ya da herhangi bir kanser veya travma sonrası lenf damarlarının tıkanmasıyla lenf sıvısının kol ve bacaklarda birikerek şişlik ve ağrı oluşturması" şeklinde tanımladı. Şişlik ve ağrının hareket kısıtlılığı, deride kalınlaşma ve yaralara yol açtığına dikkat çeken Doç. Dr. Altıparmak, "Biz bu ameliyatla lenf sıvısını toplardamarlara bypass ediyoruz ve lenf nodu transferleriyle de şişlikleri azaltıyoruz. Böylece hastalarımızın hareket kabiliyeti ve yaşam kaliteleri artıyor. Yaptığımız işlemle derinin esnekliğini, yumuşaklığını sağlıyoruz. Tamamen iyileşmek mümkün olmasa da hayat kalitesini artırıyoruz" dedi. "Kolda yüzde 80’e varan iyileşme"

Meme cerrahisi olan hastaların yüzde 50’sinde ve radyoterapi gören hastaların yüzde 40’ında lenfödem hastalığının ortaya çıktığı bilgisini veren Doç. Dr. Altıparmak yapılan ameliyat ve fizyoterapi ile birlikte hastaların hareket kabiliyetini yeniden kazandırdıklarının altını çizdi.

Dünyada yaygın olarak kullanılan bu cerrahi yöntemin ülkemizde çok bilinmediğine işaret eden Doç. Dr. Altıparmak, "Lenfödem çaresiz bir hastalık değil. Kolda yüzde 75-80, bacakta yüzde 40-50 oranında iyileşme sağlıyoruz. Bu büyük bir gelişmedir, plastik cerrahlar olarak hastalığın büyük bir gerileme sağladığını görüyoruz" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Ulucanlar’da ne canlar gitti

2024-05-06 11:10 - Gündem

100 YILLIK HASRET BÜYÜKŞEHİR İLE SONA ERİYOR

2024-05-06 13:52 - Gündem

Trafik Haftasında Uçurtma Şenliği düzenlendi

2024-05-05 23:13 - İnsan

DİŞ HEKİMLERİNE YEŞİL PASAPORT İÇİN VEKİL DESTEĞİ

2024-05-04 13:35 - Sağlık

EGELİ İŞ İNSANLARINDAN AZERBAYCAN’A ÇIKARMA

2024-05-06 16:10 - Gündem

YENİ MÜFREDAT TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

2024-05-07 14:49 - Marmaris

"BİR DENİZ, 1000 ÇOCUK" PROJESİ

2024-05-07 18:28 - İnsan

Beyoğlu’nda Hıdırellez coşkusu

2024-05-05 22:31 - Genel

DALYAN’DA MAHKEME KARARLARI UYGULANSIN

2024-05-06 11:33 - Gündem

Bağcılar’da Hıdırellez coşkusu

2024-05-06 09:21 - Genel

İlgili Haberler

Söke Devlet Hastanesi’nde "Her Gebeye Bir Ebe" projesi başladı

17:35 - Sağlık

Akşehir’de döner satış yerleri denetlendi

17:29 - Sağlık

Gebe Okulu eğimini başarıyla tamamlayan ebeveyn adaylarına sertifika verildi

17:10 - Sağlık

Beyşehir’de gıda dedektifleri denetimde

16:13 - Sağlık

DİLKOM’da "Ses Bozukluklarında Planlama Nasıl Yapıyorum" semineri

15:40 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ayı Arı Kovanlarını Parçaladı

16:37 - Asayiş

Galatasaray'da Bodrum FK Maçı Hazırlıkları Başladı

16:05 - Spor

Terörist Mağarası TSK Tarafından İmha Edildi

16:02 - Asayiş

Ayrılmak İstediği Erkek Arkadaşı Tarafından Bıçaklanarak Öldürüldü

15:57 - Asayiş

Sağlık çalışanı evinde ölü bulundu

14:18 - Asayiş