?>

Lif kabakları hasat için sayıyor

Denizli’de ilk kez geçen yıl honaz ilçesine bağlı kaklık mahallesi’nde dikimi yapılan ve olumlu sonuçlar alınan lif kabağı bu yıl daha geniş alanlara ekildi. Lif kabaklarının on gün içinde hasat edilmesi planlanıyor

Ekonomi - 7 ay önce

Denizli’de ilk kez geçen yıl Honaz ilçesine bağlı Kaklık Mahallesi’nde dikimi yapılan ve olumlu sonuçlar alınan lif kabağı bu yıl daha geniş alanlara ekildi. Lif kabaklarının on gün içinde hasat edilmesi planlanıyor. Denizli’de Honaz ilçesine bağlı Kaklık Mahallesinde geçen yıl genellikle Hatay’da Asi Nehri kenarında bol yetiştirilen lif kabağının deneme ekimi yapılmış ve olumlu sonuçlar alınmıştı. Geçen yıl elde edilen tohumlarla daha geniş alana dikimi yapılan lif kabağında hasada sayılı günler kaldı. Lif kabaklarının bulaşık süngeri ve banyo lifi olarak kullanıldığını anlatan çiftçi Mensur Aydemir, “İnternetten tohumlarını bularak geçen yıl denemesini yaptığım lif kabaklarını bu yıl daha geniş alana diktim. Bakımı zor, olan lif kabakları, belli bir işlemden geçirildikten sonra doğal bulaşık süngeri ve banyo kesesi olarak kullanılabiliyor. Yaklaşık 60-70 santim uzunluğa ulaşan lif kabağının kuruyan üst kabuklarının soyulmasıyla kabak içindeki lifler ortaya çıkıyor. Lif kabakları doğala büyük yöneliş olduğu için aktarlara satılıyor. Lif kabakları doğal olduğu ve içerisinde herhangi bir kimyasal madde bulunmadığı için cilde çok faydalı. Vücuttaki ölü derileri yok eder, kesinlikle tencereleri çizmez" dedi. Kabak lifinin faydalarına da değinen çiftçi Aydemir, "Lif kabakları, tropikal ve subtropikal iklimlerde yetişiyor. Dev bir salatalık ve kabağı andırıyor. Hasat edildikten sonra 6 ay kurumaya bırakılan lif kabakları daha sonra çekirdekleri çıkartılıp, suya batırılıp kabukları soyularak kullanıma hazır hale geliyor. Bütün halde satıldığı gibi, kullanım amacına göre dilimlenerek de satılabiliyor.Cildi ölü derilerden arındırır ve hücre yenilenmesini teşvik ederek cildin yenilenmesini sağlar. Kan akışını harekete geçirir ve cilde canlılık katar. Sivilce ve siyah nokta izlerinin geçmesine yardımcı olur. Siyah nokta ve sivilce oluşan bölgelere iyi gelir. Bulaşık süngeri olarak kullanıldığında kesinlikle tencereleri çizmez. Hiçbir kimyasal içermediği için çok sağlıklıdır. Kullanıma göre lif kabağının kullanma ömrü 1 -2 veya 3-4 aydır" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MUĞLA'DA “DEŞTİN ÇİMENTOSUZLUK BAYRAMI”

2024-09-28 16:08 - Gündem

CHP’li meclis üyesinin alkollü mekanında hesap kavgası

2024-09-25 10:46 - Asayiş

DOĞANIN EŞSİZ HEDİYESİ: SALDA GÖLÜ

2024-09-27 13:46 - Gezi

Söke’de tarımı koruma için tuzak kontrolleri sıkı tutuluyor

2024-09-27 09:35 - Genel

Sosyal medya fenomeni Kübra Aykut’un ölmeden önce evini temizlediği görüntüler ortaya çıktı

2024-09-24 03:05 - Asayiş

D-MARİN İTALYA'NIN EN DEĞERLİ PREMİUM MARİNA GRUBUNU OLUŞTURUYOR

2024-09-25 16:27 - Gezi

“Vekil” sucuk yerken “Asıl” 120 liraya kemik bile alamıyor

2024-09-24 13:06 - Gündem

PROF. ERCAN: BİNALARA DEPREME DAYANIKLILIK RAPORU ŞART

2024-09-23 12:38 - Yaşam

Çamlık Bulvarı Pazar günleri trafiğe kapatılacak

2024-09-27 15:44 - Gündem

Cem Garipoğlu'nun Mezarı Açılıyor

2024-09-27 16:44 - Gündem

İlgili Haberler

Orta Karadeniz’deki 21 OSB için "Yeşil OSB Sertifikasyon" süreci başlıyor

22:44 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Değişim süreçlerini iyi okuyarak ve yöneterek bunu ülkemiz için fırsata dönüştüreceğiz"

21:14 - Ekonomi

Yalova’da çiftçilere 375 bin adet sebze fidesi dağıtıldı

18:04 - Ekonomi

Sivas’ta yılın ilk çeyreğinde 539 konut satıldı

17:52 - Ekonomi

Gülsoy’dan ’Orta Anadolu Üretim Havzası’ talebi

17:45 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Tehlikesi

17:07 - Sağlık

Tüfekle Vurularak Öldürülen Şahsın Katili Tutuklandı

16:57 - Asayiş

Endemik Ters Lalelere Vahşet

16:25 - Gündem

Yeni Bir "Böğü" Türü Keşfedildi

16:23 - Gündem

Ütü Yapan Kadının Başına Tavan Çöktü

16:20 - Genel