?>

Macaristan Başbakanı Orban: “Macaristan’ın AB başkanlığı bir barış misyonudur”

Macaristan başbakanı orban: €?macaristan'ın ab başkanlığı bir barış misyonudur”

Siyaset - 11 ay önce

Macaristan Başbakanı ve Avrupa Birliği’nin (AB) Başkanı Viktor Orban, Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, AB Başkanlığı dönemine değinerek, “Bu 6 aylık başkanlığımızın tamamını bir barış misyonu olarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle Kiev ve Moskova’da toplantılar yaptım”

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde Şuşa’da “Ulaştırma Bağlantısı ve İklim Hareketi ile Sürdürülebilir Bir Gelecek İnşa Etmek” temasıyla düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Gayrıresmi Zirvesi’nde konuşma gerçekleştirdi. Macaristan’ın Avrupa Birliği Başkanlığı dönemine değinen Orban, “Bu 6 aylık başkanlığımızın tamamını bir barış misyonu olarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle Kiev ve Moskova’da toplantılar yaptım. Bu misyonu sürdürmek için elimden geleni yapacağım” dedi. “TDT’yi Batı-Doğu işbirliği açısından çok önemli bir kuruluş olarak görüyoruz”

Savaşlar sonucunda dünyanın farklı bloklara bölünmesi riskinin bulunduğunu vurgulayan Orban, “Üzücü tarihi deneyimlerimize dayanarak, barışa saygı adına küresel iş birliğinin yeniden tesis edileceği bir iletişim ve etkileşim dönemini tercih ederiz. Bu mücadelemizde size güveniyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı’nı Batı-Doğu işbirliği açısından çok önemli bir kuruluş olarak görüyoruz” şeklinde konuştu. “Savaş yanlısı birçok ülkede hükümetler değişti”

Avrupa Parlamentosu’na yapılan son seçimde, seçmenler 27 üye ülkenin 20’sinde değişiklik için oy kullandığını belirten Orban, “Avrupa Parlamentosu seçimleri gerçek bir siyasi depreme yol açtı. 27 üye ülkenin 20’sinde insanlar değişiklik için oy kullandı. Savaş yanlısı birçok ülkede hükümetler değişirken, bazılarında ise güçleri zayıfladı. Bu, onların tutumlarının bir sonucuydu” ifadelerini kullandı.

Fransa’da erken seçimlerin ikinci turunun yarın yapılacağına değinen Orban, “Şu anda AB’deki iki siyasi güç arasında tartışmalar devam ediyor. Değişmeyen faktör, seçim sonucunda vatansever siyasi güçlerin daha fazla destek kazanmış olması. Pazartesi günü resmen kuruluşu duyurulacak olan ’Patriots for Europe’ parlamento grubunun, üye sayısı bakımından Brüksel’deki üçüncü büyük siyasi güç haline geleceğini söyleyeyim” diye konuştu. “Doğu Ortaklığı programının ikinci aşamasının başlaması bekleniyor”

AB’de federalleşme yanlılarının gücünün bu seçimde önemli ölçüde zayıflamış olmasına rağmen çoğunluğu korumayı başardıklarını vurgulayan Orban, “AB Konseyi’nin mevcut liderliğinde bir değişiklik savunuyorlar. Avrupa Parlamentosu da bu konuyu 17 Temmuz’da görüşecek” dedi.

AB’nin Doğu Ortaklığı Programı’na katılan ülkelerin üyeliği konusunda müzakerelere başladığını vurgulayan Orban, “Bu konu, program etrafında yeni bir durumu ortaya çıkarıyor ve koyduğu görevleri çözmeyi gerektiriyor. Görünüşe göre ’Doğu Ortaklığı’ programının ikinci aşamasının başlaması bekleniyor. Ancak bu ekibin gelecekte önemli görevleri olacak. Bu konuları Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile mutlaka çözeceğiz” ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS DENİZ KENARINDA 3 BİN KİŞİLİK ÇADIR KAMPI

2024-07-06 14:17 - Marmaris

DALAMAN'DA REVİZYON İMAR PLANI TEPKİSİ

2024-07-03 13:50 - Gündem

YENİ SAYFA İLE İTALYA GEZİSİ

2024-07-06 12:44 - Ulusal

Fransa'da Macron'un Aldığı İkinci Yenilgi Avrupa Gündeminin Merkezinde

2024-07-01 14:42 - Ulusal

Erdoğan: "Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir"

2024-07-05 16:47 - Ulusal

AKKÖPRÜ SANTRALİ ÖZELLEŞTİRİLME İHALESİ İPTAL EDİLDİ

2024-07-02 13:45 - ÇEVRE

MUĞLA ORTACA'DA KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU SEÇİLDİ

2024-07-04 12:42 - Gündem

MUĞLA’NIN DİREKSİYONU TOPUKLU EFELER’E EMANET

2024-07-05 10:55 - Gündem

Joe Biden Tartışması: Adaylık Krizi ve Muhtemel İstifa

2024-07-01 12:56 - Ulusal

CHP’Lİ BELEDİYE SATMAK İSTİYOR, CUMHUR İTTİFAKI KARŞI ÇIKIYOR

2024-07-04 12:24 - Marmaris

İlgili Haberler

Netanyahu: "İkinci bir holokost, bir nükleer holokost yaşamayacağız"

22:31 - Siyaset

AK Parti Karesi İlçe Başkanlığı Danışma Meclisi toplandı

22:19 - Siyaset

Ağrı’da Kızılay gönüllüleri babaların yüzünü güldürdü

21:43 - Siyaset

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Grönland’de

19:17 - Siyaset

BBP Genel Başkanı Destici: "Size helal olan nükleer, İslam ülkelerine yasak mı?"

18:51 - Siyaset

Günün Manşetleri

Otomobil mağazaya daldı

17:58 - Asayiş

İş yeri kurşunlayan 2 kişi tutuklandı

17:36 - Asayiş

Uyuşturucu satıcısı tutuklandı

17:22 - Asayiş

Mühendisler 'Sessiz Çığlık' Eylemiyle Haklarını Aradı

15:41 - Ekonomi

Kaz Dağları Balı Dünya Şampiyonu Oldu

15:26 - Genel