Türkiye’nin en kaliteli çam balının üretildiği Marmaris’te, arıcılığın turizme kazandırılması için "Apirota Marmaris" projesi hayata geçiriliyor. Marmaris Ticaret Odası öncülüğünde başlatılan arıcılığın turizme entegre projesi sayesinde turizm kolları çeşitlendirilmiş olacak.
Son yıllarda dünyada yükselen turizm trendlerinden olan apiturizmin Marmaris’e kazandırılması amacıyla “Apirota Marmaris” projesi hayata geçirildi. Proje ile Marmaris ve çevresinde yapılan arıcılığın turizmle entegre hale getirilmesi ve alternatif turizm alanlarında aktivite çeşitliliğinin artırılması hedefleniyor.
Marmaris Ticaret Odası, Marmaris Kaymakamlığı, Marmaris Belediyesi ve Marmaris İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından hibe desteği verilen “Apirota Marmaris” projesi uygulamaya koyuldu. Marmaris Bal Evi’nde oluşturulan apiair kabini, arılık alanlara düzenlenen turlar, Amos ve Phoenix Antik Kentleri, Bayır Köyü Anıt Ağacı, Marmaris Kalesi gibi kültür rotaları ile 360 derece sanal turlar proje kapsamında deneyimlenebilecek. Projenin yüklenicisi konumunda olan MTO, projeyle ilgili yaptığı açıklamada turizmde çeşitliliği artırmak ve arıcılık yapan yerel halkın da turizme kazandırılması için dünyanın pek çok yerinde uygulanan apiturizmin Marmaris’te de yaygınlaşmasını hedeflediklerini ve doğaya katkı sağlamak amacıyla çeşitliliğin değerlendirildiğini belirtiyor. Marmaris’in yöresel lezzetlerinin deneyimlenebileceği Apiturlar sırasında Coğrafi İşaretli Marmaris Çam Balı’nın üretim aşamaları da ziyaretçilere anlatılıyor.
Ayrıca yöre halkının ürettiği yerel ürünlerin ve kadınların da çalışmaya ortak edilerek turizme kazandırılmasını amaçlayan proje ile ilgili detaylara https://apiroutemarmaris.com/ adlı bir web sitesinden ulaşılabiliyor.
APİTURİZM NEDİR
Turizm, önceden sadece dinlenmek ve deniz,kum, güneş üçlüsünden faydalanmak şeklinde algılanmakta ve bu doğrultuda gerçekleştirilmekteydi.Günümüzde ise turizm, kapsam ve uygulama bakımından çok farklı yönlerde gelişme göstermeye başladı..Bunun sebebi, insanların deniz-kum-güneş üçlemesine olan bakış açısının değişmesi olarak gösteriliyor..Turizm politikaları doğrultusunda ortaya çıkan sürdürülebilir turizm kavramı beraberinde eko turizm, alternatif, turizm, özel ilgi turizmi, yeşil turizm, doğa ve kültür turizmi, kırsal turizm gibi turizm türlerinin ortaya çıkmasını sağladı..Bu bağlamda Türkiye, 2016 yılı itibariyle arı yetiştiriciliğinde dünyada ilk 4 ülke arasında yer alıyor. Bu ise ülkemizde apiturizmin uygulanabilirliği fikrini ortaya çıkarmakta.