Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Karacasöğüt Koyu, doğal güzellikleri ve korunmuş yapısıyla dikkat çekerken, bu cennet alan şimdi büyük bir tehdit altında. Global Marin Sportif Denizcilik Turizm ve Ticaret A.Ş'nin projesine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "ÇED gerekli değildir" kararı verilmiş, fakat mahkeme, projelerin 1. derece arkeolojik sit alanında kalması nedeniyle bu kararı iptal etmişti. Bakanlık, projeye yönelik ÇED sürecini yeniden başlattı. Marmaris Kent Politikaları Derneği “Sathı Müdafaa” başlığıyla bir açıklama yaptı.
KOYUN DOĞASINA CİDDİ ZARARLAR VERECEK
Kent Politikaları Derneği’nce yapılan kapasite artırımı için projeler geliştirmesiyle bu projelerin koyun doğasına ciddi zararlar vereceğinin endişelerinin daha da arttığını belirten açıklamada, “Muğla Marmaris'in Karacasöğüt Koyu, eşsiz doğal güzellikleriyle hala bakir kalmış ve korunan nadir alanlardan biri. Ancak bu cennet koyun sakinliği ve doğasına zarar verebilecek büyük bir tehdit kapıda. Koyda bulunan iki marina ne pahasına olursa olsun para kazanma güdüsüyle kapasite artışı yapmak istiyor. Bu projeler yalnızca doğanın tahribatına yol açmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgedeki ekosistemin dengesini de bozacaktır” denildi.
MUÇEV MARİNA İÇİN ÇED SÜRECİNİ YENİDEN BAŞLATTI
Muğla 2. İdare Mahkemesinin, Global Marin Sportif Denizcilik Turizm ve Ticaret A.Ş’ye verilen ÇED gerekli değildir kararını onamasının ardından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı MUÇEV Marina için ÇED sürecinin yeniden başlatıldığının da belirtildiği açıklamada, “Oysa MUÇEV’e verilen ÇED olumlu kararı mahkemelerce proje alanının 1. derece arkeolojik sit alanında kalması gerekçesiyle iptal edilmişti.
19 Kasım’da, MUÇEV için yeniden başlatılan “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED)” sürecinin, İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında yapıldı. Projenin uygunsuzluğunu, doğa üzerine yıkıcı etkilerini dile getirmek üzere çok sayıda STK temsilcileri ve milletvekilleri ile vatandaşlar katıldı.
TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?Mimarlar Odası Marmaris Temsilciliği adına Özge Zaimoğlu Şınık, SAD-AFAG kurucu üyesi Cem Orkun, MUÇEP ve Kent Politikaları Derneği adına Halime Şaman, Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu (CHP İstanbul Milletvekili), Cumhur Uzun (CHP Muğla Milletvekili), Deniz Demir (CHP Ankara Milletvekili),Gizem Özcan (CHP Muğla Milletvekili), Gürsel Erol (CHP Elazığ Milletvekili), İbrahim Akın (DEM İzmir Milletvekili), Nimet Özdemir (CHP İstanbul Milletvekili) toplantıya katıldı. Hem milletvekilleri hem de STK temsilcileri, Karacasöğüt gibi son derece önemli bir doğa alanında yapılacak proje için hazırlanan ve daha önce ÇŞİD Bakanlığı tarafından olumlu görüşle değerlendirilmiş dosyanın teknik incelemesinin eksikliği/yetersizliğini tek tek ortaya koydular.
PROJE TOPLANTISI DAHİ YAPILMADAN İPTAL EDİLMELİAçıklamanın devamı şöyle: “Mevzuatlarla en üst derecede korunan bir alanda, bu projenin toplantıya dahi gelmeden bakanlıkça reddedilmiş olması gerektiğinin altını çizdiler. Toplantıya katılan STK üyeleri, Bakanlığın ÇED süreçlerini gerektiği gibi işletmemesinin daha sonraki süreçlerde verilmiş kararı iptal ettirmek üzere yöre yaşayanlarıyla birlikte, Bakanlığa karşı dava açmalarına yol açtığını ve çevreyi korumakla yükümlü bakanlığa karşı doğayı korumak üzere dava açmaktan üzüntü duyduklarını ifade ettiler. MUÇEV Marina’nın, 60 tekne kapasitesini 178’e çıkartmayı hedeflediği Karacasöğüt koyu, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi olup aynı zamanda Balıkçılığa Kapalı Alan vasfında.”
GÖKOVA BİYOÇEŞİTLİLİĞİNİN DOĞUP BÜYÜDÜĞÜ YER
Açıklamada ayrıca, “Gökova biyoçeşitliliğinin doğup büyüdüğü yani Ege’nin yaşam kaynağı niteliğinde. Denizel alana ilave kirletici yük gelmesi kümülatif anlamda denizlerimizdeki türlerin yok olmasına yol açacak. Proje alanının yaklaşık 200 metre ilerisine ise koruma altında olan endemik Sığla ormanını besleyen dere dökülüyor. Koy aynı zamanda yine koruma altında olan Akdeniz foku, Kum köpekbalığı ve Posidonia çayırlarının yaşam alanı.
Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve siyasi parti vekilleri tarafından tam anlamıyla sathı müdafaa yapılan toplantı sonucunda rutin uygulamada olduğu gibi ÇED süreci ile ilgili kesin karara gidilmedi. ÇED olumlu ya da ÇED olumsuz kararı verilmedi, MUÇEV’den dosyadaki eksik belgeleri tamamlaması istendi. Sürecin yakından takipçisi olacağız” ifadeleri yer aldı.