İstanbul'da bilim insanları, neoadjuvan kemoterapiye direnç gösteren meme kanseri hastaları için kişiye özel tedavi yöntemleri geliştirmek amacıyla kapsamlı bir genetik araştırma başlattı. İstanbul Üniversitesi ve Biruni Üniversitesi'nden bilim insanları, bu alandaki çalışmalarıyla kanser tedavisinde devrim yaratmayı hedefliyor.
Araştırmanın yürütücüsü Doç. Dr. Selman Emiroğlu, kemoterapiye dirençli hastalar için genetik biyobelirteçlerin belirlenmesinin büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Emiroğlu, "Kemoterapiye direnç, her hastada farklı genetik ve biyolojik faktörlere bağlı olarak gelişebiliyor. Bu durumu daha iyi anlayabilmek için kapsamlı araştırmalar yapıyoruz" dedi.
Araştırmanın, YÖK Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı arasındaki protokol kapsamında mali destek aldığı belirtildi. Biruni Üniversitesi'nden Dr. Asmaa Abuaisha'nın fikriyle başlayan bu araştırma, hedef odaklı tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik önemli adımlar atılmasını sağlıyor. Dr. Abuaisha, araştırma sonuçlarıyla, kemoterapiye dirençli vakalarla ilgili yol gösterici veriler elde ederek, gereksiz kemoterapi uygulamalarının önüne geçmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Projede yer alan akademik ekip, genetik temelli araştırmalar yaparak, tedaviye direnç gösteren vakaların nedenlerini inceliyor. Bu bağlamda, hastalara kişiye özel tedavi stratejileri oluşturulması bekleniyor. Doç. Dr. Emiroğlu, "Bu çalışmanın, meme kanseri tedavisinde önemli bir dönüm noktası olabileceğini ve hastaların tedavi süreçlerini daha başarılı hale getireceğini umuyoruz" diyerek araştırmanın önemine dikkat çekti