?>

Mersin Büyükşehir Belediyesinin arkeolojik kazılara desteği sürüyor

Akdeniz üniversitesi’nden prof. Dr. Havva işkan ışık, 'patara imparator nero deniz feneri kazı ve restorasyon süreci' konulu söyleşide, patara’da açığa çıkardıkları ve imparator nero tarafından yaptırılan deniz fenerinin kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kültür Sanat - 11 ay önce

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için arkeolojik kazılara destek vermeyi sürdürüyor. Bu çerçevede ’Patara İmparator Nero Deniz Feneri Kazı ve Restorasyon Süreci’ konulu söyleşi düzenledi.

Büyükşehir Belediyesi, Mersin’e Değer Katanlar Kurulu (MEDEKA) Turizm ve Arkeoloji Kurulu ile İçel Sanat Kulübü iş birliğinde düzenlenen söyleşide, Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Patara’da açığa çıkardıkları ve imparator Nero tarafından yaptırılan deniz fenerinin kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Patara kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten Işık, "Patara’da bu fenerle birlikte büyük bir kazı çalışmasının ardından, ülkemizin yüz akı olabilecek nitelikte gayet başarılı ve önemli bir restorasyon gerçekleştiriliyor. Ben de bütün Türkiye’ye bu süreci anlatmak için yollardayım. Bilim ve bilgi paylaştıkça güzel. Mersin gibi çok kadim bir kültür coğrafyasında, üniversitesinde arkeoloji bölümünün olduğu bu güzel şehirde bir arkeoloji buluşması gerçekleştirip, yaptıklarımızı meslektaşlarıma ve öğrencilerimize aktarmak istedim. Çünkü örnek alınması gereken ve pek çok kazıya fikir verecek uygulamalar ve yeni çarpıcı sonuçlar var" diye konuştu.

Yerel yönetimlerin, yapılan çalışma ve projelere destek vermesinin önemine işaret eden Işık, "Her akıllı belediye, kendi yönetim alanında bulunan bütün arkeolojik kazılara sonuna kadar destek vermeli ve sonuna kadar koruyup kollamalıdır. Çünkü bu bir refah problemi ve geçmişi sahiplenme sorunudur" dedi. Akça: "Toplam 19 arkeolojik kazıya destek veriyoruz”

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kent Katılımı ve Sivil Toplumla İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça, Mersin’in, arkeolojik açıdan çok zengin bir şehir olduğunu belirterek, toplam 19 arkeolojik kazıya maddi ve ayni desteklerinin sürdüğünü ifade etti. Akça, Patara Antik Kenti’nde kazı ve restorasyon sürecinde yaşanılan tecrübeleri ve deneyimleri Mersin’de uygulayabilmek için, söyleşide yer aldıklarını kaydetti.

Söyleşiye katılan Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 1. sınıf öğrencisi Bensu Atar, "Söyleşi, bir arkeoloji öğrencisi olarak bana farklı bakış açıları kazandırdı. Bilmediğim birçok yeni bilgi öğrendim” diye konuştu.

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 2. sınıf öğrencisi Ferhat Hamza Devebakan da yeni bir alanda yeni bilgiler öğrenmekten dolayı heyecan duyduğunu kaydetti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ulucanlar’da ne canlar gitti

2024-05-06 11:10 - Gündem

100 YILLIK HASRET BÜYÜKŞEHİR İLE SONA ERİYOR

2024-05-06 13:52 - Gündem

MARMARİS'TE YABAN DOMUZLARININ VAHŞİ SALDIRISI

2024-05-09 18:44 - Marmaris

Trafik Haftasında Uçurtma Şenliği düzenlendi

2024-05-05 23:13 - İnsan

DİŞ HEKİMLERİNE YEŞİL PASAPORT İÇİN VEKİL DESTEĞİ

2024-05-04 13:35 - Sağlık

EGELİ İŞ İNSANLARINDAN AZERBAYCAN’A ÇIKARMA

2024-05-06 16:10 - Gündem

YENİ MÜFREDAT TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

2024-05-07 14:49 - Marmaris

"BİR DENİZ, 1000 ÇOCUK" PROJESİ

2024-05-07 18:28 - İnsan

Beyoğlu’nda Hıdırellez coşkusu

2024-05-05 22:31 - Genel

DALYAN’DA MAHKEME KARARLARI UYGULANSIN

2024-05-06 11:33 - Gündem

İlgili Haberler

’Uluslararası Çin Dili Günü’ Çince öğrenen Türk öğrencilerin gösterileriyle kutlandı

20:19 - Kültür Sanat

Çameli standı Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarında yoğun ilgi gördü

18:25 - Kültür Sanat

Siirt’te mehter coşkusu

18:13 - Kültür Sanat

Muradiyeli anneler çocuklarıyla kütüphanede buluşuyor

17:52 - Kültür Sanat

Kula’da 49. Turizm Haftası coşkuyla kutlandı

16:58 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Alacak Verecek Kavgası Kanlı Bitti

16:08 - Asayiş

Yeşilay'dan Bağımlılık Farkındalığı Çalışması

16:05 - Sağlık

Ele Geçirilen 20 Ton Esrar Yakılarak Yok Edildi

15:23 - Asayiş

7 Asırlık Ahilik Geleneği Çocuklarla Yaşatıldı

15:22 - Kültür Sanat

Türkiye’nin ilk 2. El Oto Zirvesi

15:20 - Ekonomi