?>

Mersin’de ’dil müzesi’ kuruluyor

Mersin valiliği himayesinde, il milli eğitim müdürlüğü bünyesindeki il eğitim müzesini zenginleştirme ve geliştirme çalışmaları kapsamında, kültürel belleği gelecek nesillere aktarmak için kurulacak olan türkiye'nin ilk 'dil müzesi'nin söz varlığını belirlemek amacıyla 'somut olmayan kültürel miras ve dil müzesi söz varlığı belirleme çalıştayı' düzenlendi.

Eğitim - 2 ay önce

Mersin Valiliği himayesinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki İl Eğitim Müzesini zenginleştirme ve geliştirme çalışmaları kapsamında, kültürel belleği gelecek nesillere aktarmak için kurulacak olan Türkiye’nin ilk ’dil müzesi’nin söz varlığını belirlemek amacıyla ’Somut Olmayan Kültürel Miras ve Dil Müzesi Söz Varlığı Belirleme Çalıştayı’ düzenlendi.

Projenin tanıtım sunumunun ardından konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, dilin, bir milletin en değerli hazinesi olduğunu vurgulayarak, müzenin dil bilincini artırma, dil sevgisini aşılama ve dilin zenginliklerini gelecek nesillere aktarma misyonunu üstlendiğini belirtti. Durmuş, "Dil, bir milletin en değerli hazinesidir. İçinde yüzyılların birikimi, kültürün izleri ve tarihin nefesi saklıdır. Ancak günümüzde dilin önemi giderek azalmakta, gençlerimiz dilimizin zenginliklerinden uzaklaşmaktadır. İşte bu nedenle, ’Somut Olmayan Kültürel Miras ve Dil Müzesi’ projesi, dil bilincini artırmak, dil sevgisini aşılamak ve dilimizin zenginliklerini gelecek nesillere aktarmak gibi önemli misyonlar üstlenmektedir" dedi.

Bu müzenin sadece bir sergi alanı değil, aynı zamanda bir eğitim ortamı olarak tasarlandığını kaydeden Durmuş, "Öğrencilerimiz, burada dilimizin köklerine inebilecek, sözcüklerin anlam dünyasına yolculuk edebilecek ve dilin kültürle olan bağını somut olarak görebilecektir. Müzede yer alacak interaktif sergiler, atölye çalışmaları ve eğitim programları sayesinde öğrencilerimiz, dilimizi daha yakından tanıyacak ve dil sevgisi kazanacaktır" ifadelerini kullandı.

Özellikle söz varlığı havuzunun oluşturulması aşamasında, ilgili kurumların bilgi birikimi ve deneyimlerinden yararlanmak istediklerini kaydeden Durmuş, şöyle devam etti; "Çocuklarımızın günlük iletişimde en sık kullandığı kelimelerden, okul ve yaşam başarısında katkısı olabilecek kelime ve kelime gruplarına kadar geniş bir yelpazede sözcükleri belirlememiz gerekmektedir. Bu çalıştayda yapacağımız beyin fırtınası ve değerlendirmelerle müzenin söz varlığını oluşturacak ve gelecek nesillere aktaracağımız değerli bir miras bırakacağız. Sizlerin desteği ve gönlünü ortaya koyması ile inşallah Türkiye’nin ilk ve tek dil müzesini müdürlüğümüz bünyesinde bakanlığımıza kazandıracağız."

Fazilet Durmuş, çalıştaya destek veren Mersin Valiliğine, akademisyenlere, bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek çalışmanın hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Programa Vali Yardımcısı Ahmet Çırakoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Millî Eğitim Müdürlüğü birim amirleri, Mersin Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Muharrem Köse, akademisyenler, çeşitli kurum ve kuruluşlardan temsilciler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Soma’da "Ya santral kapatılsın ya filtre takılsın"

2025-02-25 14:12 - ÇEVRE

Artvin’de kar kalınlığı 2 metreyi aştı

2025-02-26 13:13 - Gündem

Marmaris Halk Kafe’de 5 ayda DEV zam

2025-02-24 12:11 - Marmaris

Marmaris sahilinin sevimli müdavimleri

2025-02-20 17:08 - Marmaris

Milas’ta Oto Galerinin Önünde Silahlı Saldırı

2025-02-27 16:36 - Asayiş

Tokat’ta trafik kazası: 5 yaralı

2025-02-23 15:31 - Asayiş

CAN YÜCEL’İN İZİNDE ESKİ DATÇA: TAŞ EVLER VE EFSANEVİ GÜZELLİK

2025-02-22 13:03 - Kültür Sanat

HALK OTOBÜSLERİ İÇİN ÖZEL ŞERİT UYGULAMASINDA 2. ETABA GEÇİLDİ

2025-02-21 15:54 - Ulaşım

KİLİMANJARO DAĞI’NDA TÜRK BAYRAĞI DALGALANDI

2025-02-25 13:11 - Marmaris

MİLAS-BODRUM HAVALİMANINDAN REKOR PERFORMANS

2025-02-21 13:24 - Ulaşım

İlgili Haberler

Türk Eğitim-Sen: "Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kapatılamaz"

18:23 - Eğitim

Çanakkale’de orman işletme ve muhafaza memurlarına mesleki eğitim

17:08 - Eğitim

GİBTÜ 29. TİDKONSEY toplantısına ev sahipliği yaptı

16:43 - Eğitim

Eskişehir’de AÖF sınavları için ulaşım düzenlemesi

15:48 - Eğitim

YKS’de süre tavsiyesi

15:16 - Eğitim

Günün Manşetleri

Elektronik Sigara Çocuk Yaşta Akciğer Kanseri Yapıyor

15:29 - Sağlık

Boşanma Aşamasındaki Eşini Sokak Ortasında Öldürdü

15:06 - Asayiş

Epilepsi Hastası Minik Aras'ın Hayali Gerçekleşti

13:44 - İnsan

Bıçaklı Kavgada Bir Genç Hayatını Kaybetti

13:18 - Asayiş

Temizlikçi Kılığında Ayakkabı Hırsızlığı

13:09 - Asayiş