?>

Metan gazı enerjiye, enerjiden üretilen ısı ise domatese dönüşüyor

Sivas’ta 50 dönümlük alana kurulan hollanda usulü topraksız cam serada üretilen domatesler hollanda, almanya ve italya'ya gönderiliyor.

Gündem - 1 yıl önce

Sivas’ta 50 dönümlük alana kurulan Hollanda usulü topraksız cam serada üretilen domatesler Hollanda, Almanya ve İtalya’ya gönderiliyor.

Sivas’ta Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda hayata geçirilen proje, hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlıyor. Düzenli depolamadan elde edilen metan gazı ile saatte 2 bin 400 kilovatsaat enerji üretilen tesisin yanına 50 dönümlük alanda kurulan Hollanda usulü modern topraksız cam serada salkım domates yetiştiriliyor. Hasat edilen domatesler ise Hollanda, Almanya ve İtalya’ya gönderiliyor. Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, serayı ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. Yirminci hasat yapıldı

Domates hasadı da yapan Vali Şimşek, burada yaptığı açıklamada 8 ay önce diktikleri fidelerin hasadını yaptıklarını söyledi. Fidelerin dikiminin ardından yirminci hasadın yapıldığını belirten Vali Şimşek “Öncelikle tebrik ediyorum. 8 ay önce bu fideleri dikmiştik. O arada tabi çok ürün alındı. 20’nci ürün alınmış. Bundan da çok mutlu olduk ilk dikimde bizde vardık. Hayırlı olsun diyorum. İnşallah bu başlangıçla bazı eksiklikleri gördünüz. Bundan sonra bu eksiklikleri gidererek daha verimli hale getirirsiniz bu tesisi. Bizlerde her zaman sizlerin yanındayız. Bundan sonra birlikte inşallah daha da güzel verim alacağız” dedi. "Sadece Sivas için değil ülkemiz için de örnek bir domates serası"

Çöp toplama alanından elde edilen atık ısıdan faydalanan seranın Türkiye’ye örnek olduğunu belirten Vali Şimşek “Gerçekten bu bahçemiz sadece Sivas için değil ülkemiz için de örnek bir domates serası. İki bakımdan örnek birincisi toprak yok içinde ağırlıklı olarak Hindistan cevizi kabuğu var. Topraksız tarım olması nedeniyle örnek bir bahçe. İkinci özelliği de Sivas’ın düzenli depolama alanındaki elektrikten ısıdan yararlanarak bu bahçe bu tesis ısınıyor. Şöyle ki Sivas’ın çöpleri öncelikle buraya getiriliyor. Geri dönüşüm için çöpler ayrıştırılıyor diğerleri de düzenli olarak depolanıyor. O düzenli depolanan çöplerden çıkan metan gazından elektrik enerjisi üretiliyor buradan çıkan atıl ısıdan da bu tesise ısı veriliyor ve bu tesis be şekilde ısınmış oluyor. Yani bu bakımdan da özellikli ve örnek bir tesis. İnşallah bu tesisler diğer illere ülkemizin her yeri için örnek olur ve bu tesislerin sayısı artar. Ben sizleri tebrik ediyorum tekrar hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

KATLİAMA HAYIR SOKAK HAYVANLARI SAHİPSİZ DEĞİL

2024-05-25 13:16 - Gündem

KARACASÖĞÜT MÜCADELESİ  MUÇEV E KARŞI BİR KEZ DAHA KAZANILDI

2024-05-23 12:08 - Gündem

SOKAK DOSTLARI İÇİN TÜRKİYE AYAKTA

2024-05-27 10:59 - Gündem

TÜRKİYE’NİN EN GENÇ KADIN PROFESÖRÜ 35 YAŞINDA

2024-05-21 16:05 - Genel

ESNAF ODASİ TANITIM ATAĞINDA

2024-05-26 21:01 - Marmaris

YEŞİM CEREN BOZOĞLU 60 KİLO VERDİ!

2024-05-24 17:56 - Magazin

Fatih Erbakan, "Biz sokak hayvanların uyutulmasına kesinlikle karşıyız"

2024-05-24 13:03 - Siyaset

TÜRK İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNDEN BÜYÜK ATAK

2024-05-20 12:34 - Ekonomi

BU KADAR DA OLMAZ ARTIK

2024-05-25 13:59 - ÇEVRE

KALE SOKAKLARINDA YAZ TEMİZLİĞİ YAPILDI

2024-05-22 14:25 - Marmaris

İlgili Haberler

Mardin’de ‘17. Yeşilli Kiraz Festivali’ başladı

23:10 - Gündem

Gazipaşa’da caretta başı kesilmiş halde bulundu

22:34 - Gündem

Mardin’de soğutma çalışmaları sırasında çıkan yangın kontrol altına alındı

21:56 - Gündem

Gölyazı’nın geleceği ortak akılla şekillenecek

19:58 - Gündem

Alaplı’da jandarma teşkilatının kuruluş yıldönümü kutlandı

18:28 - Gündem

Günün Manşetleri

LGS Öncesi Öğrenci ve Velilere Kritik Uyarılar

16:33 - Eğitim

Merkez Bankası Rezervleri 155,9 Milyar Dolara Yükseldi

16:30 - Siyaset

Öğretmen Arkadaşını Öldüren Zanlı Tutuklandı

16:25 - Asayiş

Arılar şehir merkezini istila etti

15:58 - Asayiş

Köpek dövüştüren şahıslara operasyon

15:46 - Asayiş