?>

Metrobüs durağındaki ‘Empati Parkuru’ ile görme engellilere farkındalık

7-14 ocak beyaz baston görme engelliler haftası’na özel beylikdüzü belediye metrobüs durağına ‘empati parkuru’ kuruldu. Görme engellilerin normal hayatta yaşadıkları zorluklara farkındalık oluşturmak için düzenlenen etkinlikte; parkuru denemek isteyenler göz bandı yardımıyla yürümeye çalıştı. Parkuru bitiren 77 yaşındaki zeki yücesan, “yürümeye çalışırken sadece karanlık bir dünya hissettim” dedi.

Genel - 4 hafta önce

7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’na özel Beylikdüzü Belediye metrobüs durağına ‘Empati Parkuru’ kuruldu. Görme engellilerin normal hayatta yaşadıkları zorluklara farkındalık oluşturmak için düzenlenen etkinlikte; parkuru denemek isteyenler göz bandı yardımıyla yürümeye çalıştı. Parkuru bitiren 77 yaşındaki Zeki Yücesan, “Yürümeye çalışırken sadece karanlık bir dünya hissettim” dedi.

Görme sağlığının önemine dikkat çekmek için Medicana International İstanbul Hastanesi, Beylikdüzü Belediyesi ve Beylikdüzü Belediyesi Engelsiz Yaşam Masası iş birliği ile Beylikdüzü Belediye metrobüs durağında, Empati Parkuru kuruldu. Vatandaşlar, parkuru göz bandı ve bastonla deneyimledi. Katılımcılar daha sonra empati kutusuyla, görmeden kutunun içindeki Galata Kulesi, araba gibi objeleri tanımaya çalıştı. Son olarak karanlıkta bardağa su doldurup içme etkinliği de yapıldı. Böylece görme engellilerin günlük hayatta yaşadığı zorluklar yansıtılmaya çalışıldı.

“Türkiye’de 1-1 buçuk milyon civarında görme engelli var”

Amaçlarının empati oluşturmak olduğunu belirten Medicana International İstanbul Hastanesi Göz Bölümü’nden Doç. Dr. Sait Alim, “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 45-50 milyon civarında görme engelli var. Ülkemizde ise tam bir istatistik olmamakla birlikte 1-1 buçuk milyon civarında görme engelli olduğu düşünülmekte. Ancak görme engellilerin yüzde 60’ı tedavi edilebilir hastalıklardan kaynaklı görme kaybı yaşamaktadır" dedi.

“Ne kadar erken teşhis olursa tedavi etmek de o kadar kolay olur”

Doç. Dr. Sait Alim, “Gelişmekte olan ülkelerde daha çok katarakt ve glokom göz tansiyonu dediğimiz diyabete bağlı göz hastalıklardan dolayı körlük oluşmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ise yaşa bağlı sarı nokta hastalığında ve erken doğanlarda oluşabilmektedir. Çocuklarımız 3 aylıkken ve okul öncesinde mutlaka muayene ettirilmelidir. Ne kadar erken teşhis olursa tedavi etmek de o kadar kolay olur. Diğer bireylerde ise özellikle 40 yaştan sonra ailede özellikle göz tansiyonu, glokom öyküsü varsa bunların da senelik olarak taranması gerekmektedir. Ayrıca yaşa bağlı katarakt da özellikle gelişmekte olan ülkelerde körlük nedenidir. Bu yüzden vatandaşlarımız, özellikle 50 yaştan sonra katarakt için rutin kontrollerini yaptırmalılar. Dolayısıyla erken teşhis, erken tedavi körlüğü de engelleyebilmektedir” şeklinde konuştu.

“Dünyada bir ilkti”

Eğitmen Ahmet Çekirdekçi ise şunları söyledi:

“Bazı yerlerde görüyoruz, görme engelli yürüme yerlerinin önüne araç park ediliyor. Herhangi bir duba konuluyor. Biz de buradaki yürüyüş yolumuzla kişilere farkındalık oluşturmak istedik. Empati duygularını artırarak bir daha böyle bir şey yapmamalarını, yapılmamasını sağlamalarını istiyoruz. Ayrıca bizim, görme engelliler için ‘Hayata Dokunuyorum İnovatif’ atölyemiz var. Orada 18’e yakın objemiz var. Bu objelerimizle görme engelli vatandaşlarımızın Anıtkabir, Ayasofya Camii, Galata Kulesi gibi yerlerin nasıl bir şey olduğunu bilmediklerinden, onların dokunma duyuları çok geliştiğinden dolayı elle dokunarak bu yapıların nasıl bir yapı olduğunu öğrenmelerini sağlıyoruz. Bu, dünyada bir ilkti. Şimdi Avrupa ülkelerinde de yapılıyormuş. Bu objelerimizi de buraya getirdik. Vatandaşlarımızın gözlerine bant takıyoruz. Böylece görme engellilerin ne yaşadığını anlıyorlar. Görme engelli vatandaşlarımızın yemek yerken çektiği zorlukları anlamaları için de etkinliğimiz var. Gözleri kapalıyken pet şişeden bardağa su dolduruyorlar.”

“Burada daha da çok farkındalık kazandım”

Parkura katılan 77 yaşındaki Zeki Yücesan, “Görme engellilerin çok zor şartlarda yaşadığını hissettim. Onlara çok yardımcı olmamız gerektiğini daha da çok düşündüm. Burada daha da çok farkındalık kazandım. Bu hizmetlerinden dolayı hastane ve belediyeyi de kutluyorum. Gözlerim kapalı, bastonla yürümeye çalışırken sadece karanlık bir dünya hissettim” dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Hakkari’de 42 Kilogram Metamfetamin Yakalandı

2025-01-07 11:15 - Asayiş

Şırnak’ta 50 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-01-06 13:16 - Asayiş

Kütahya’da Bonzai ve Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-01-10 10:22 - Asayiş

Şırnak'ta 50 Kilo 700 Gram Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-01-06 13:22 - Asayiş

Aracın Yolcu Koltuğunda 3.5 Milyon TL'lik Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-01-07 10:38 - Asayiş

Metan gazı püskürmesinde ölen 8 maden işçisi 12. yılda anıldı

2025-01-07 12:37 - İnsan

Abdülkerim Bardakcı 3. golünü kaydetti

2025-01-08 22:37 - Spor

Metamfetaminle Yakalanan Şahıs Gözaltında

2025-01-10 10:01 - Asayiş

Muğla EAH otopark kapasitesi Bin 220’ye çıktı

2025-01-07 19:57 - Ekonomi

Marmaris’in isim çelişkileri: Adlarına karşı yerler

2025-01-09 11:26 - Marmaris

İlgili Haberler

Muğla Adliyesi’nde kan bağışı kampanyası düzenlendi

12:43 - Genel

Çıldır Gölü’nde adrenalin dolu gösteri

12:33 - Genel

Aydın’da jandarma ekiplerinden okul önü denetimi

12:41 - Genel

"KADASTRO ÇALIŞMALARI MEVCUT DURUMU GÖZ ARDI ETMEMELİ" 

12:27 - Genel

Bağımlılıkla mücadelede Adalet Bakanlığı ile Yeşilay arasında iş birliği yapıldı

12:32 - Genel

Günün Manşetleri

Yapay Zeka Yardımıyla Cezayı İptal Ettirdi

12:43 - Asayiş

Anneye 27 Yıl 9 Ay Hapis Cezası

12:10 - Asayiş

Beşiktaş, Sivasspor Deplasmanında 3 Puan Peşinde

12:09 - Spor

Van-İran Sınırında Güvenlik Önlemleri Artıyor

12:07 - Asayiş

MİT’ten Hakurk’ta Nokta Operasyon!

11:10 - Asayiş