?>

Motosiklet kazasında hayatını kaybeden gencin organları başka canlara umut oldu

Beyin ölümü gerçekleşen gencin organları ailesi tarafından bağışlandı.

Sağlık - 3 saat önce

Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde 8 gün önce geçirdiği motosiklet kazası sonrasında ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen gencin organları ailesi tarafından bağışlandı.

Beşikdüzü ilçesinde motosikletle trafik kazası yapan 27 yaşındaki Cihat Emre Çelik, ambulansla Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne kaldırıldı. Cihat Emre Çelik’in yapılan tüm müdahalelere rağmen dün beyin ölümü gerçekleşirken, Çelik Ailesi ise örnek bir karar alarak evlatlarının organlarının bağışlanmasına karar verdi. Bugün KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde gerçekleştirilecek operasyonla birlikte Çelik’in böbrekleri, korneaları ve karaciğeri nakil yapılacak hastalar için alındı.

Yapılan organ nakli operasyonu ile ilgili bilgi veren Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Ebru Yılmaz, "Hasta bize 30 Ocak günü Vakfıkebir Devlet Hastanesinden sevkli olarak geldi. İvedilikle yoğun bakıma alınarak kaza ile ilgili cerrahi operasyonu sonrasındaki süreçte beyin ölümü gerçekleşti. Hasta yakınlarına beyin ölümü konusunda bilgilendirdik. Daha sonra aile ile organ nakli konusunda görüştük ve onlar bu acılı günlerinde organ bağışını kabul ettiler. Büyük bir gönüllük gösterdiler. Babası, vefat eden oğlunun çok merhametli birisi olduğunu onun mutlaka bunu isteyeceğini düşünerek bu kararı alabildi. Kendisinin de acısını hafiflettiğini dile getirdi. Gönüllülerdi, bizim için de çok özel bir vaka oldu" dedi.

Ailenin evlatlarının bütün organlarını bağışladığını kaydeden Yılmaz "Sağlık Bakanlığının değerlendirmesi ve verilere göre karaciğeri ve iki böbreğinin alınabileceğini kornealarının başka insanlara faydalı olabileceğine karar verdiler. Ameliyatta Samsun 19 Mayıs Üniversitesinin karaciğer nakli ekibi hem kendi ihtiyaçları olan Karaciğeri hem de diğer organları çıkartacaklar ve gerekli olan illere göndereceğiz. Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde karaciğer bekleyen bir hastaya karaciğeri gidecek. Sol böbreği Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde bir hastaya gidecek. Sağ böbreği de İstanbul’da İstinye Üniversitesindeki bir hastaya gidecek. Korneaları da Samsun’daki doku bankasına teslim edilecek" diye konuştu.

Ebru Yılmaz, uzun süredir organ nakli koordinatörlüğü yaptığını hatırlatarak "Bu süreçte insanların organ bağışında karar vermekteki en büyük zorlukları ölen kişinin vasiyetini bilmemeleri. Bunda da öyle oldu. Bu sebepten ötürü bir gün bekledik. Sesimizi duyan herkese organ bağışı nakli konusunda düşünmelerini ve yaşarken bu kararı vermelerini rica ediyorum" şeklinde konuştu.

KTÜ Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş ise "Hastamız rahmeti rahmana kavuştu, bizi üzdü. Hastamızın organlarının başka hastalara can olacak, sağlık olacak, şifa olacak olması hem onun ebedi ahiretteki sevaplarının artması hem de bizlerin böyle bir olaya vesile olmamız konusu ise bizleri mutlu etti. Vatandaşlarımızdan isteğimiz organ nakli konusunda daha hassasiyet göstermeleri. Kaybedilen hastaların organlarının başka hastalara şifa olmasını sağlamaları. Bu konuda çalışmalarımız inşallah çok yakın zamanda tekrar başlayacak. Transplantasyon ünitemizin açılmasıyla beraber tekrar hastanemizde transplantasyona başlayacağız" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Yastık İçine Saklanmış Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-02-01 11:09 - Asayiş

Sakarya’da uyuşturucu operasyonları: 76 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-02-04 12:49 - Asayiş

Yolbulan metal işçilerine Başkan Amaç’tan destek

2025-01-30 16:51 - Genel

MUĞLA’DA  METAMFETAMİN, KOKAİN COK ÇEŞİTLİ UYUŞTURUCU MADDE ELE GEÇİRİLDİ

2025-02-01 12:30 - Asayiş

Zehir tacirlerine darbe: 15,5 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-02-01 12:29 - Asayiş

Muğla’nın Ocak ayı ihracatı 80,5 milyon dolar

2025-02-04 11:31 - Ekonomi

Abdülkerim Bardakcı, bilinçli kart görme sebebiyle PFDK’ya sevk edildi

2025-02-04 23:52 - Spor

PROF. ERCAN: SANTORİNİ DEPREMLERİ MUĞLA VE AYDIN’I ETKİLEMEZ

2025-02-03 15:39 - Gündem

DATÇA'DA HERKESİ KISKANDIRAN DADADOSK DOSTLUĞU

2025-02-03 12:01 - ÇEVRE

Türk yüzücü ‘Guienness Yılın Performansı’na aday

2025-02-04 11:21 - Spor

İlgili Haberler

Devlet hastanesinde kan bağışı kampanyası

14:35 - Sağlık

Psikolog Gölcük, "Büyük acılar paylaşılarak daha kolay atlatılır"

13:41 - Sağlık

Annesinin tedavisi için hastaneye başvuran kişi kanser olduğunu öğrendi

13:26 - Sağlık

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi’nden kanser hastalarına önemli destek

13:23 - Sağlık

Masallar kanserli çocuklara moral oldu

13:21 - Sağlık

Günün Manşetleri

Hollanda Belediyeler Birliği Tarsus’u Keşfetti

10:59 - Kültür Sanat

Her 100 Bin Kişiden 200’ünde Görülüyor

16:57 - Sağlık

Saç Sağlığını Korumak İçin Doğru Ürün Kullanımı Önemli

16:47 - Sağlık

Beşiktaş, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Başladı

16:39 - Spor

20 Yıldır Her Gün Mezarlığı Temizliyor

16:37 - İnsan