?>

Muhtarlardan ‘kokarca’ için çözüm önerisi

çarşamba muhtarlar derneği başkanı yusuf özkan, mahalle ve köy muhtarlarının da katılımıyla gerçekleştirdikleri basın toplantısında, karadeniz bölgesinde hızla yayılan ‘kahverengi kokarca böceği' zararlısına karşı çözüm önerilerini paylaştı.

Gündem - 8 ay önce

Çarşamba Muhtarlar Derneği Başkanı Yusuf Özkan, muhtarların katılımıyla gerçekleştirdikleri basın toplantısında, Karadeniz bölgesinde hızla yayılan ‘kahverengi kokarca böceği’ zararlısına karşı çözüm önerilerini paylaştı.

İlçenin Zübeyde Hanım Meydanında muhtarların katılımıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Çarşamba Muhtarlar Derneği Başkanı Yusuf Özkan, zararlıya karşı yapılacak olan ilaçlamanın vatandaşın inisiyatifine bırakılmaması gerektiğini söyleyerek, açıklamalarda bulundu. Başkan Özkan, böceğin tarımsal üretime büyük zarar verdiğini belirterek, acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Böcek popülâsyonunun kontrol altına alınması için devlet desteğinin şart olduğunu ifade eden Özkan, üreticilerin de bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, “Bölgemiz için büyük bir tehdit oluşturan bu zararlıya karşı topyekûn bir mücadele gerekiyor. Aksi takdirde, çiftçilerimiz çok ciddi zararlarla karşı karşıya kalabilir” dedi. “Çok ciddi bir durum ile karşı karşıyayız”

Ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Yusuf Özkan, “Yapılan ilaçlamalar ve tuzaklamalar çok fazla fayda etmedi. Kışın tarım ve ziraat odaları yetkilileri mahalle ve köylere gelerek bilgilendirme yaptılar. Aslında bakarsak herkes bir nebze görevi yapmaya çalıştı. Ama bunun bu kadar büyük bir tehlike olduğunun farkında değildik. Çok ciddi bir durum ile karşı karşıyayız. Şu anda fındık hasadı olduğu için büyük sıkıntı fındıkta yaşanıyor. Kimi vatandaşlarımız fındıklarını toplamaktan vazgeçiyor. Toplayan ise bin pişman. Çünkü belirli bir piyasa yok. Bir fındığa aynı gün içerisinde bir tüccar 27 TL fiyat verirken, diğeri 35 TL veriyor, diğeri ise 55 TL veriyor. 35 TL fiyat veren neye göre verdi, 55 TL veren neye göre verdi. Tüccarın bunu yapmasında ki en büyük sebep TMO’nun kokarca zararlısı fındığı almıyor olması. Biz bu durumu yaşamak ister miydik? Hasadımızın bu duruma gelmesini ister miydik? Bu sadece vatandaşı değil, ilgili kurumları da ilgilendiren bir durum” diye konuştu. “İlaçlama muhtarların denetiminde yapılmaz”

Başkan Özkan konuşmasında ayrıca şunlara değindi:

“Sebzesi, meyvesi, fındığı olan çiftçi ilaçlamasını yapar. Ama benim sebzem meyvem yok ben yapmam. Ben yapmadığım zaman komşuma da zarar vermiş oluyorum. Kokarca böceğinin çok etkili ve zararlı bir böcek olduğunu söyleyen yetkililer, ilaçlama inisiyatifini bize bırakmamalı. İlaçlandırma muhtarların denetiminde yapılamaz. Benim köyümde 100 adet tarla var. 35 tarlanın sahibi mahalle de yaşıyor. 65’i ise şehir dışında yaşıyor. Bu adamlar mart ayında gelip tarlasını ilaçlamaz. O yüzden ilaçlama vatandaşın inisiyatifine bırakılmamalı.”

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris sahilde antrenman yapan çocuklar şikayet edildi

2024-08-27 13:49 - Marmaris

MUĞLA’DA DENİZE GİRİLECEK 145 MUHTEŞEM YER

2024-08-23 16:13 - Turizm

Muğla Dalyan'da yiyeceğin gözdesi: Mavi Yengeç

2024-08-26 15:09 - Yaşam

Köyceğiz olağanüstü kuraklıkla karşı karşıya

2024-08-22 14:47 - Gündem

MARMARİS'İN EN LEZZETLİ NOKTASI: MACROCENTER KAPILARINI AÇTI!

2024-08-23 14:46 - Genel

Marmaris'te su yogası ve nefes çalışması

2024-08-27 12:49 - Marmaris

Muğla’ya iki yeni KYK yurdu: Kapasite 14 bin 611’e ulaştı

2024-08-24 10:35 - Genel

Yedi Uyurlar ve efsaneler şehri: TARSUS

2024-08-22 12:37 - Gezi

BEŞİKTAŞ MENTEŞE SPOR OKULU AÇILIYOR

2024-08-28 13:51 - Spor

Sakine Teyze’nin Pembe Dünyası

2024-08-21 19:58 - İnsan

İlgili Haberler

Çam ormanları terminatörlere emanet

09:38 - Gündem

Tekirdağ’da yoğun sis sürücülere zor anlar yaşattı

09:41 - Gündem

Karacasu’ya kır düğün salonu

09:32 - Gündem

Demirözü’nde çim adamı etkinliği

08:47 - Gündem

Çorum’da baraj doluluğu yüzde 36’ya düştü: Tarımsal sulamaya sınırlama geliyor

00:25 - Gündem

Günün Manşetleri

Papa Francis adına lokma döktürdü

15:26 - Genel

Eski Brandalar Umut Dolu Çantalara Dönüştü

15:21 - Eğitim

8 Aylık Hamile Kadının Katil Zanlısı Meydanda Yakalandı

15:01 - Asayiş

Emekli Polis Silahla Vurduğu Yaralıya Tekme attı

14:40 - Asayiş

Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Ufuklar

13:24 - Sağlık