DÜNYA OKYANUS GÜNÜ’NDE DATÇA’DA KARA VE SUALTI TEMİZLİĞİ

8 Haziran Dünya Okyanus Günü kapsamında Akdeniz Koruma Derneği’nin önderliğinde Muğla’nın Datça ilçesinde hem kara ve hem de su altında temizlik gerçekleştirildi.

ÇEVRE - 4 hafta önce

Akdeniz Koruma Derneği’nin (AKD) önderliğinde 8 Haziran Dünya Okyanus Günü kapsamında Akdeniz Koruma Derneği’nin önderliğinde Muğla’nın Datça Belediyesi ve Uçanbalık Dalış Okulu’nun destekleriyle kara ve hem de su altında temizlik gerçekleştirildi. Uzman dalış ekibi su altındaki atıkları deniz yaşamından uzaklaştırırken, gönüllülerin katılımıyla kıyıda eş zamanlı temizlik yapıldı.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Haziran Dünya Okyanus Günü kapsamında gerçekleştirilen temizlikte su altından ve kıyıdan, deniz ekosistemini ve insan sağlığını etkileyen birçok atık uzaklaştırıldı.

 

AĞIRLIKLI OLARAK TEMİZLİĞİ KADIN DALGIÇLAR YAPTI

Fener Adası bölgesindeki temizliğe aralarında kadın dalgıçların ağırlıkta olduğu su altı temizliği AKD ekibi ile ve Uçanbalık Dalış Merkezinden 11 dalgıç katıldı. 14 yıldır suyun altında olan hayalet ağı da bu temizlik esnasında denizden çıkarıldı. Hayalet ağın yanı sıra içinde halat, misina gibi malzemelerin olduğu 39 kilo atık çıkarıldı. Kıyıda ise Burgaz Sahilinde gönüllülerin katılımıyla temizlik gerçekleşti. Özel bir yöntemle gönüllülerle toplamda 40 kilo atık toplandı. Toplanan atıklar plastiklerin kaynağının araştırılması çalışmalarında kullanılacak.

 

DATÇA YARIMADASI YOĞUN BİR DENİZ KİRLİLİĞİYLE KARŞI KARŞIYA

Doğal ve tarihi güzellikleriyle dikkat çeken Datça Yarımadası, aynı zamanda önemli bir turizm noktası. Biyoçeşitlilik bakımından da Akdeniz Havzası’nın sıcak alanlardan biri olan Datça Yarımadası, yoğun bir deniz kirliliğiyle karşı karşıya. Büyüleyici Datça kıyılarının görünmeyen derinliklerinde, ambalajlar, kullanılmayan eşyalar, unutulan ya da bırakılan av araçları gibi insan kaynaklı atıklar deniz yaşamını tehdit ediyor. Bu sorun, yaz sezonunda turizmin baskısıyla hızla büyüyor.

Akdeniz Koruma Derneği, 2022 yılında Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki biyoçeşitliliği korumak ve sağlıklı bir ekosistem için ‘Denizel ve Kültürel Korumanın Bütünleştirilmesi Projesi’ni hayata geçirmişti. Dernekgeçtiğimiz yıl da 8 Haziran Dünya Okyanus Günü’nde su altında gerçekleştirdiği temizliği bu sene tekrarladı.

 

HAYALET AĞ 14 YILDIR TEHDİT EDİYORDU

AKD Datça Bozburun Saha Yöneticisi Elif Yerebakan İncedemir “Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Haziran Dünya Okyanus Günü’nde gerçekleştirdiğimiz su altı temizliği 1 yıldır planladığımız zorlu bir operasyondu. 14 yıldır Fener Adası açıklarında deniz yaşamını tehdit eden bu hayalet ağı çıkarmamıza yardım eden herkese çok teşekkür ederiz. Ağın temizlendiği bölgede zarar görmüş ekosistem/habitat üzerinde yaşanacak değişiklikleri gözlemlemek için bilimsel dalış ekibimiz bölgede izleme çalışmalarına devam edecek. Görmeyi umduğumuz iyileşme en büyük motivasyon kaynağımız” dedi.

 

ÇEVRE HAFTASI’NDA DATÇA BİRÇOK ETKİNLİĞE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Akdeniz Koruma Derneği önderliğinde Türkiye Çevre Haftası’nda Datça’da birçok etkinlik gerçekleşti. 6 Haziran’da Demokrasi Evi’nde, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki Deniz Koruma Alanlarında deniz suyu ve sahillerde plastik kirliliğinin boyutunun ve dağılımının vatandaş bilimi kapsamında belirlenmesi amaçlanan PLASMAP projesi hakkında paydaşları bilgilendirme ve görüşlerini almak için açılış toplantısı gerçekleşti. Toplantıya Datça Kaymakamlığı, Datça Belediyesi, Datça Sahil Güvenlik Komutanlığı, Doğa Koruma Milli Parklar, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Datça Liman Başkanlığı, Marmaris İlçe Turizm Müdürlüğü, Datça İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Datça İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Datça İlçe Emniyet Müdürlüğü, Datça İlçe Jandarma Komutanlığı, Datça Kent Konseyi, Datça Orman İşletme Şefliği, Datça Kumluk Yolcu Taşıma Kooperatifi ve yereldeki su sporları merkezlerinden temsilciler katıldı.

 

İNBÜKÜ TABİAT PARKI VE TAŞLIK’TA ÇOCUKLARLA BİR ARAYA GELDİ

AKD PLASMAP Projesi kapsamında, Türkiye Çevre Haftası’nda İnbükü Tabiat Parkı ve Taşlık’ta çocuklarla bir araya geldi. Çocuklarla yapılan temizliğin ardından gerçekleştirdiği atölyede deniz ekosistemine dikkat çekti. Atölyede çocuklar, üzerinde deniz canlılarının çizimlerinin yer aldığı geri dönüştürülmüş tişörtleri boyadı. Marmaris’in Orhaniye Mahallesi’ndeki İnci Narin Yerlici İlkokulu, Beldibi Sıtkı Zaralı Ortaokulu ve Selimiye Şükrü Tugay İlkokulu ile Datça’ya bağlı Yılmazlar Ortaokulu öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen etkinliğin amacının, öğrencilerde çevre kirliliği, denizlerdeki atıklar konusunda farkındalık yaratmak ve vatandaş bilimini yaygınlaştırmak olduğu açıklandı.

 

“ÇÖPE DEĞİL GERİ DÖNÜŞÜME” RESİM YARIŞMASI

Türkiye Çevre Haftası sebebiyle Datça Belediyesi'nin öncülüğünde “Çöpe Değil Geri Dönüşüme” konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyelerini vermek üzere Atatürk Kent parkında saat 13:30’da düzenlenen ödül töreni ile hediyeleri dağıtıldı. Ayrıca devam etmekte olan Datça Belediyesi Oyun Şenliğinde çocuklara “Sıfır Atık Parkuru” ile eğlenceli yarışmalar düzenlendi.

Akdeniz Koruma Derneği’nin, 2022 yılında Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde, yerel halkın ve kültürün de ekosistemin ayrılmaz bir parçası olduğu bilinciyle, ‘Denizel ve Kültürel Korumanın Bütünleştirilmesi Projesi’ni hayata geçirdiği belirtildi. Açıklamada, proje kapsamında, bölgede deniz çayırları, balık biyokütlesi, deniz suyu sıcaklığı ve Akdeniz Foku’na yönelik izleme çalışmalarının yanı sıra, tür koruma çalışmaları gerçekleştiriyor. Aynı zamanda geçim kaynağı denize bağlı olan yerel halkı ve kültürel değerleri korumak amacıyla, küçük ölçekli balıkçılık, eko turizm gibi iş kollarının desteklenmesi hedefleniyor. AKD, bölgede yerel paydaşlarla birlikte ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılmasına yönelik araştırma ve farkındalık çalışmalarını sürdürmeyi planlıyor.

 

 

 

 

 

Haftanın Öne Çıkanları

DÜNYA OKYANUS GÜNÜ’NDE DATÇA’DA KARA VE SUALTI TEMİZLİĞİ

2024-06-08 18:29 - ÇEVRE

DUBLE YOL İÇİN ORMANI, ANTİK KENTLERİ, KÖYLERİMİZİ YOK ETMEYİN

2024-06-07 15:11 - ÇEVRE

MUĞLA’YA GELEN BU ADAYI GÖRMEDEN DÖNMESİN

2024-06-06 13:38 - ÇEVRE

Vodafone Freezone ve Fut Esports’tan Brawl Stars Yaz Turnuvası

2024-06-08 11:31 - Teknoloji

102 Kurum: Hukuku işletin tüm termik santralleri kapatın

2024-06-04 13:24 - ÇEVRE

MARMARİS KAVRULDU: TERMOMETRELER REKOR SICAKLIK GÖSTERDİ"

2024-06-05 15:31 - Gündem

Haber alınamayan şahsın cansız bedeni denizde bulundu

2024-06-02 23:15 - Marmaris

MARMARİS'TE SU KESİNTİSİ UYARISI

2024-06-04 20:42 - Marmaris

Fatih Erbakan: "Siyonizm karşısında laf değil icraat konuşur"

2024-06-07 21:55 - Siyaset

YUMURTA FİYATLARI YÜKSELDİ, RAFLAR BOŞ KALDI

2024-06-04 12:25 - Marmaris

İlgili Haberler

GÜMBET'TE DENİZ DİBİ TEMİZLİĞİ

16:22 - ÇEVRE

MUĞLA MENTEŞE'DE YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI

15:34 - ÇEVRE

AKKÖPRÜ SANTRALİ ÖZELLEŞTİRİLME İHALESİ İPTAL EDİLDİ

13:45 - ÇEVRE

KOYA ÇÖKERSEN VERGİ YOK, YURTDIŞINA ÇIKARSAN 3000 TL

11:50 - ÇEVRE

DÜNYA İKİNCİSİ SULTANİYE KAPLICASI’NA İLGİ BÜYÜK

12:20 - ÇEVRE

Günün Manşetleri

Elektrik tellerinden çıkan kıvılcımlar saman balyaları ve ağaçları kül etti

22:45 - Asayiş

Siverek’te alevlere teslim olan tır kullanılamaz hale geldi

22:44 - Asayiş

Kastamonu’da hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 9 yaralı

22:38 - Asayiş

Polat çifti hakkında 3 ayrı suçtan iddianame düzenlendi

22:37 - Asayiş

Küle dönen 25 dönümlük arpa tarlası küle döndü

22:16 - Asayiş