SUÇIKAN'DA SU BİTTİ, ARTIK YETER

Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy yöresinde, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri'nin bölgedeki yeraltı su kaynaklarını kuruttuğu gerekçesiyle bir kez daha meydanlara inen vatandaşlar, “Suçıkan'da su bitti artık yeter; yargı kararlarını uygulayın, termik santralleri kapatın” dedi.

ÇEVRE - 3 hafta önce

Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy yöresinde, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri'nin bölgedeki yeraltı su kaynaklarını kuruttuğu gerekçesiyle bir kez daha meydanlara inen vatandaşlar, “Suçıkan'da su bitti artık yeter; yargı kararlarını uygulayın, termik santralleri kapatın” dedi.

  

Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy yöresinde, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri'nin bölgedeki yeraltı su kaynaklarını kuruttuğu gerekçesiyle Muğla Su İnisiyatifi üyeleri ile çevreciler bir kez daha meydanlara indi. Yapılan açıklamada, “Suçıkan'da su bitti artık yeter; yargı kararlarını uygulayın, termik santralleri kapatın” dedi.

Açıklamada, “Yaşam hakkı olan suyun adil olmayan paylaşımı nedeni ile Muğlalılar olarak her geçen yıl susuzluk sorununu daha derin hissediyoruz. Muğla Su İnisiyatifi olarak bugün Karacahisar'ın Suçıkan mevkiinde düzenlediğimiz bu etkinlikle yaşanan adaletsizliğe bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz” denildi.

 

SUSUZLUĞUN EN ÖNEMLİ NEDENİ TERMİK SANTRALLER

Muğla bölgesinde yaşanan susuzluk sorununun temel nedeninin, doğa ve insan yaşamlarını sömürerek on yıllardır yargının verdiği kapatma kararına rağmen çalıştırılmaya devam eden termik santraller olduğu belirtilen açıklamanın devamı şöyle: “Kemerköy, Yeniköy ve Yatağan termik santralleri, 1996 yılında Aydın İdare Mahkemesi’nin verdiği kapatma kararına rağmen faaliyetlerine devam ediyorlar. Herkesin bildiği gibi bu karar 2005 yılında AIHM tarafından da onaylanmıştır. Ne ulusal ne de uluslararası hukuku tanıyarak sürdürülen bu yasadışı faaliyetin bedelini bölge halkı olarak hep birlikte ormanlarımızın, tarım alanlarımızın, su kaynaklarımızın, köylerimizin yok edilmesi ve kirletilmesiyle, yaşam kaynağımız toprak, hava ve suyun zehirlenmesi sonucu yakalandığımız ölümcül hastalıklarla baş etmek zorunda kalarak bizler ödüyoruz.”

İKLİM KRİZİNİ HER YIL DAHA ŞİDDETLİ OLARAK HİSSEDİYORUZ

Açıklamanın devamında, “Diğer yandan iklim krizini her yıl daha şiddetli olarak hissederken, iklim krizinin baş sorumlusu kömürlü termik santrallerin çalışmasına izin veren enerji politikalarına yaşadığımız tüm bu vahşete kayıtsız kalınarak devam ediliyor. Karacahisar'ın Suçıkan Mevkii, bölgenin önemli yeraltı su kaynaklarının bulunduğu bir nokta. Adından da anlaşıldığı üzere, bir zamanlar zengin su kaynakları olan bir bölgeydi. Suçıkan'ın güçlü kaynaklarından çıkan sular Karacahisar ve Gökçeler köyü arasındaki vadiden akarak, Hamzabey Deresini de besleyip Milas’ın dokuz köyüne içme suyu sağlıyordu. YK Enerji'nin kömür sahalarına suyun girişini engellemek için su havzasında sondajlar yapması sonucu yüzeye yakın sular yerin derinliklerine gönderildi” düşüncelerine yer verildi.

 

İÇİNDE YÜZÜLEN ŞIRIL ŞIRIL AKAN DERELER ARTIK KURUDU

Eskiden köylülerin içinde yüzebildiği, şırıl şırıl akan derelerin artık kuruduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bölgede zeytincilik, tarım artık yapılamaz hale geldi, dere yataklarında yaşam neredeyse yok oldu. Karacahisar'ın yaşam kaynakları bir yandan Yeniköy Termik Santrali için kurutulurken, diğer yanda bölgenin kalan su kaynakları Geyik Barajında toplanarak bu santrale soğutma suyu olarak veriliyor. Geyik Barajındaki su Bodrum halkına verilmek yerine büyük bölümü şirkete tahsis edildiği için susuzluk yaşayan Bodrum'a çare olarak yine Karacahisar'ın kaynaklarına daha fazla yükleniliyor, Bodrum'a su taşımak için sondajlar yapılıyor. Akıl almaz bir kısırdöngü içinde, yeni su kaynakları oluşturmak için ekosistemleri daha da bozacak yeni projeler gündeme getiriliyor, krizden yeni rantlar oluşturmanın derdine düşülüyor.”

 

BU PROJELER KAMU YARARINA DEĞİL

Bu projelerin kamu yararına olmadığı da savunularak, “Yalnızca suyun daha fazla ticarileştirilmesinin aracıdır. Yaşadığımız iklim krizinin doğayı, yaşam kaynaklarını sömürerek, metalaştırarak yol açılan ekolojik yıkımın bir sonucu olduğunu biliyoruz. Yaşamlarımızı ancak bu sermaye kuşatmasından kurtararak özgürleştirebileceğimizin de bilincindeyiz. Muğla Su İnisiyatifi olarak tüm yetkililere bu kez Suçıkan'dan sesleniyoruz: Bölgemizde yaşanan susuzluğun temelinde yargının verdiği kapatma kararına rağmen faaliyetlerini sürdüren termik santrallerin doğanın ve insanın yaşam hakkı olan suyu bacalarını soğutmak için kullanması, su kaynaklarını kömür çıkarmak için yok etmesi ve kirletmesi yatmaktadır. Bölgede susuzluk sorununu sözde 'çözmek' için havzalar arasında su transferi, desalinasyon, daha fazla yeraltı kuyusu açmak gibi aslında ekolojik krizi daha da derinleştiren girişimlerden vazgeçin” denildi.

 

BÖLGE HALKININ ÇIĞLIĞINA KULAK VERİN

Açıklama şöyle sonlandırıldı: “Kamu yararına olacak çözümün yolu, bölge halkının çığlığına kulak vermekten, doğanın korunmasından, adaletin sağlanmasından, hukukun işletilmesinden geçmektedir. Yargı kararını uygulayın, termik santralleri ve onlara kömür sağlayan maden ocaklarını kapatın. Bölge halkı susuzluk çekerken termik santrallere yapılan yönetmeliğe aykırı su tahsislerini iptal edin. Santrallerin işletmecilerine bizlerin vergileri ile sağladığınız teşviklere son verin. Yaşam alanlarımızı yok eden şirket sahiplerine transfer ettiğiniz kaynaklarımızla termik santrallerde, maden ocaklarında çalışan emekçilere insanca ve doğayla barışık iş imkanları oluşturun.”

Haftanın Öne Çıkanları

DÜNYA OKYANUS GÜNÜ’NDE DATÇA’DA KARA VE SUALTI TEMİZLİĞİ

2024-06-08 18:29 - ÇEVRE

DUBLE YOL İÇİN ORMANI, ANTİK KENTLERİ, KÖYLERİMİZİ YOK ETMEYİN

2024-06-07 15:11 - ÇEVRE

SUÇIKAN'DA SU BİTTİ, ARTIK YETER

2024-06-09 14:59 - ÇEVRE

MUĞLA’YA GELEN BU ADAYI GÖRMEDEN DÖNMESİN

2024-06-06 13:38 - ÇEVRE

Vodafone Freezone ve Fut Esports’tan Brawl Stars Yaz Turnuvası

2024-06-08 11:31 - Teknoloji

102 Kurum: Hukuku işletin tüm termik santralleri kapatın

2024-06-04 13:24 - ÇEVRE

MARMARİS KAVRULDU: TERMOMETRELER REKOR SICAKLIK GÖSTERDİ"

2024-06-05 15:31 - Gündem

Haber alınamayan şahsın cansız bedeni denizde bulundu

2024-06-02 23:15 - Marmaris

MARMARİS'TE SU KESİNTİSİ UYARISI

2024-06-04 20:42 - Marmaris

Fatih Erbakan: "Siyonizm karşısında laf değil icraat konuşur"

2024-06-07 21:55 - Siyaset

İlgili Haberler

GÜMBET'TE DENİZ DİBİ TEMİZLİĞİ

16:22 - ÇEVRE

MUĞLA MENTEŞE'DE YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI

15:34 - ÇEVRE

AKKÖPRÜ SANTRALİ ÖZELLEŞTİRİLME İHALESİ İPTAL EDİLDİ

13:45 - ÇEVRE

KOYA ÇÖKERSEN VERGİ YOK, YURTDIŞINA ÇIKARSAN 3000 TL

11:50 - ÇEVRE

DÜNYA İKİNCİSİ SULTANİYE KAPLICASI’NA İLGİ BÜYÜK

12:20 - ÇEVRE

Günün Manşetleri

Elektrik tellerinden çıkan kıvılcımlar saman balyaları ve ağaçları kül etti

22:45 - Asayiş

Siverek’te alevlere teslim olan tır kullanılamaz hale geldi

22:44 - Asayiş

Kastamonu’da hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 9 yaralı

22:38 - Asayiş

Polat çifti hakkında 3 ayrı suçtan iddianame düzenlendi

22:37 - Asayiş

Küle dönen 25 dönümlük arpa tarlası küle döndü

22:16 - Asayiş