Muğla’da sakin şehir ünvanlı “Muhteşem Gökova’nın Cennet köşesi Akyaka” Çakırhan Mimarisi, Kadınazmağı, plajı, kitesurf alanı, su samuru ve yüzlerce kuş çeşidi, Aşıklar Yolu, Sakartepe Seyir Terası ve Akbük’e kadar uzanan ormanı ve lacivertten turkuaza kadar rengarenk denizi ile Muğla’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin ilk sıralarında.
Daha otuz yıl öncesine kadar gizli kalmış cennet köşelerinden biri olup çoğu kişinin bölgenin bakir kalması istendiği için “az bilinen ve keşfedilmemesi istenen yerler” listesinde yer alan Muğla’daki “Muhteşem Gökova’nın Cennet köşesi Akyaka” 2011 yılında “Cittaslow” (Sakin Şehir) olmasıyla birlikte yıldızı parladı. Yükselişin hızı kitesurf yapan kişiler tarafından fark edilmesiyle birlikte büyük ivme kazandı. Son olarak Orta Çağ Kalesi’nde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarıyla 2 bin 700 yıllık kalıntılara ulaşıldı.
Gelenin hiç dönmek istemeyeceğiz güzellikte olan Akyaka, yemyeşil doğanın masmavi denizle bütünleştiği bir noktada kurulmuş. Daha mahalleye girişte sizi begonvillerin gösterisi içindeki dünyada ünlenen tüm evlerin tek tip ve ahşap 1983 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü alan Çakırhan mimarisi karşılıyor sizi. Evlerin üzerinde ki tipik Muğla Bacası’nı da unutmamak gerekir.
1988’de KORUMAYA ALINDI 2011 DE SAKİNŞEHİR OLDU
Akyaka geçmişte sakin bir balıkçı kasabasıyken bugün ülkemizin popüler tatil rotalarından birine dönüşmüş durumda. Fotoğraf sanatçılarının takibinde Akyaka sazlıklarında yüzlerce kuş çeşidi var. Su Samurlarının da yaşam alanı. 1998 yılında doğal sit alanı ilan edilen bölgede yüksek katlı yapılara izin verilmiyor. Bu da beldenin benzer ev tipleri sayesinde düzenli bir görünüme sahip olmasını sağlıyor. 2011 yılında da “Cittaslow” (Sakin Şehir) layık görülmüş, sakin, huzurlu ve kendi haline yaşamayı sevenlerin adresi oldu.
YAZ KIŞ SICAKLIĞI 12 DERECENİN ÜSTÜNE ÇIKMAYAN KADINAZMAĞI
Yerleşim birimi kurulurken kadınların suyun başında çamaşırlarını yıkamalarından esinlenerek verilmiş bir isim olan Kadın Azmağı’na rağbet her geçen gün artıyor. Daha önceleri Nisan ve Mart aylarında kimsenin gelmediği Azmak şimdi adeta görücüye çıkar durumda. Önceleri Haziran ayında başlayan hareketlilik Mayıs ayına kaymış durumda. Yaz kış sıcaklığı 12 derecenin üstüne çıkmayan 3 bin 850 metre uzunluktaki Azmak’ta derinlik 15 santimi geçmediği için teknelerle ancak 2 bin metresine gidebiliyor. Bölgede 110'un üzerinde hayvan ve 350'nin üzerinde bitki çeşidi yaşıyor. Azmak içindeki Azmak Gerdimesi’nin yemeği, Azmak Otunun ise salatası yapılıyor. Azmakta tekne turları yapılıyor. Mutlaka binmelisiniz. Suyun üstü ve bir o kadar da berrak olması nedeniyle altını da görmek mümkün.
AKYAKA KİTESURF PLAJI
Uçurtma ve tahta sörfü tutkunlarının uğrak yeri olan Akçapınar Mahallesinde sporcular gökyüzünde adeta şov yapıp izleyenlere de şölen yaşatıyor. Kitesurf tesislerinin bulunduğu plaj 3,5 kilometre uzunlukta. Bu sahil şeridinde su derinliğinin maksimum 1,5 metre olması ve denizin kum yapıda olması kitesurf deneyimini daha güvenli ve keyifli kılıyor. 2000 yılında Türkiye'ye giren ve hızla yol kat ederek büyük bir gelişme gösteren uçurtma sörfünde Gökova Körfezi'ndeki Akyaka Koyu, kısa sürede bol rüzgarıyla Çeşme Alaçatı ile yarışıyor.
GÖKOVA AŞIKLAR(SEVGİ) YOLU
Muğla-Marmaris arasında eski bir ulaşım yolu iken bölgedeki sivrisineklerden kurtulmak amacıyla bataklığın kurutulması için dikilen onlarca okaliptüs ağaçları nedeniyle gökyüzünün görünmediği yol artık kullanılmıyor. Genelde bölgeye gelen aşıklar ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin içinde yürüyüş yaptıkları kartpostal kapasitesinde çok güzel bir yer.
SAKARTEPE SEYİR TERASI
Akyaka’yı adeta gökyüzünden görmek istiyorsanız gidilmesi gereken yer deniz seviyesinden 900 metre yükseklikteki Sakartepe Seyir Terası. Yürüyüş yolları ve mesire alanları içeren Sakartepe Seyir Terası, Gökova Körfezi’nin güzelliğini de ayaklarınızın altına seriyor.
ORTA ÇAĞ KALESİ’NDE YENİ KALINTILAR BULUNDU
Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın destekleri ile 2022 yılı sonlarında 11. yüzyılda garnizon olarak inşa edilen Orta Çağ Kalesinde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarıyla 2 bin 700 yıllık kalıntılara ulaşıldı. Güney yamaçlar boyunca aşağı kısımda bulunan bugünkü Azmak Deresi doğru yerleşimin aşamalar halinde devam eden Azmak Deresinin bulunduğu bölümün antik çağlarda deniz olduğunu, Orta Çağ Kalesi yerleşiminin de deniz kıyısında bir liman yerleşimi olduğunun tespit edildi. Bölgenin güney kısmında ise kaledeki askerlerin, düşmana görünmeden temiz suya gizlice ulaşmak için kullandıkları düşünülen bir tünel de bulunuyor.
AKYAKA’DA GEZİLECEK YERLER
Akyaka evleri, Nail Çakırhan ve Halet Çambel Sanat Evi, Turnalı Boncuk Koyu, Akbük Koyu, Çınar Plajı, Alatepe Ören Paraşüt Tepesi, Azmak Kaya Mezarları, Merdivenli Koy,