MUĞLA ARISI VE FETHİYE'NİN SUYU TEHLİKEDE

Muğla’nın Fethiye ilçesi Yeşilüzümlü Mahallesi’nde planlanan Krom Konsantre Tesisi yapılmasına karşı bölge halkının çeşitli itirazlarının ardından Dağ Taş Aş Bizim Platformu, “Yeşilüzümlü halkı Krom Eleme Tesisi istemiyor! Fethiye'nin suyu ve Muğla Arısı tehlikede” başlığıyla imza kampanyası başlattı.

ÇEVRE - 3 hafta önce

Muğla’nın Fethiye ilçesi Yeşilüzümlü Mahallesi’nde planlanan Krom Konsantre Tesisi yapılmasına karşı bölge halkının itirazları sürüyor. Bu itirazlar, Çevre Haftası'nda da devam eden bir dayanışma etkinliğiyle daha da güçlenirken, Dağ Taş Aş Bizim Platformu, “Yeşilüzümlü halkı Krom Eleme Tesisi istemiyor! Fethiye'nin suyu ve Muğla Arısı tehlikede” başlığıyla imza kampanyası başlattı.

Açıklamada, “Türkiye çapında bilinen ve giderek yurt sınırlarını aşan coğrafi işaret almış özgün dastar dokumasıyla, ünlenen Yeşilüzümlü havzamıza, Karagedik’teki krom eleme tesisinin büyütülerek taşınması isteniyor. Proje Tanıtım dosyasında 9,85 hektar olarak belirtilen işletme, 11 bin 239 hektar için 2017 yılında verildiği anlaşılan IV. Grup maden işletme ruhsatına dayanıyor” ifadeleri yer aldı. 

 

FETHİYE'MİZİN HER KÖŞESİ AYRI BİR CENNETFethiye’nin değerleri;* Alternatif tarım ve turizmiyle; kültürüyle,* Yoğun bir ekosistem oluşturan kızılçam ormanlarıyla, * Özel ırk olarak tanımlanmış Muğla Arısı için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen kapsamlı projeleri ve değerli balıyla,* Denize ideal mesafede ve bakıdaki zeytinlikleriyle,* Bağ inciri başta olmak üzere Akdeniz ekosistemine ait pek çok tarımsal ürünüyle; Tıbbi aromatik bitkileriyle,* Başta kuzu göbeği mantarı olmak üzere benzersiz odun dışı orman ürünü çeşitleriyle; temiz ve kuru havasıyla Fethiye’mizin her köşesi bir Cennet” şeklinde sıralandı.

DERELERİN SU KALİTESİNİ DOĞRUDAN ETKİLEYECEK TEHLİKE KAPIDA

Dağ Taş Aş Bizim Platformu üyelerince başlatılan imza kampanyasının devamında şunlar açıklandı:* Bu ruhsat, Yeşilüzümlü, İncirköy, Koruköy, Kızılbel, Nif’ten Çenger’e, Karacaören’e ve Gökçeovacık’a kadar uzanıyor. Sahile indikçe ise Fethiye Körfezi’ni besleyen en önemli derelerin bulunduğu Çiftlik, Kargı, Yanıklar mahallelerini ve buralardan geçen derelerin su kalitesini doğrudan etkileyecek nitelikte bir alana IV. Grup Maden İşletme Ruhsatı verilmiş.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim edilen ve pek çok yönden kusur ve eksiklerle dolu olduğu bilirkişi raporlarıyla tespit edilmiş bu ilk etap krom eleme tesisi projesi gerçekleşirse, yukarıda bir bölümünü yazdığımız tüm değerlerimizi kaybedeceğiz.”

 

 SAHİP OLDUĞUMUZ DEĞERLERİ DAHA İLERİYE GÖTÜREREK KALKINMAK İSTİYORUZ* Ormanları kesip toprağı, havayı, suyu kirleterek yerin altını oyarak değil, zaten sahip olduğumuz değerleri daha ileriye götürerek kalkınmak istiyoruz. Maden işletme tesisi gelirse, mevcut işimizi, aşımızı, arımızı, balımızı, mantarımızı, bütün doğal zenginliğimizi, turizmi her şeyimizi kaybederiz. Oysa sahip olduğumuz değerlerin hepsi zaten birbirini destekliyor. Üzümlü havzası madenle değil, tarımla, turizmle, temiz havasıyla, organik gıdasıyla, doğa turizmiyle gelişsin.

Sadece Yeşilüzümlü havzasını değil, tüm Fethiye’yi etkileyecek bu projenin durdurulması için sahip olduğunuz görev ve yetkiler çerçevesinde sizleri de yanımızda görmeyi bekliyor ve istiyoruz.

Yeşilüzümlü yeşil kalsın, Fethiye nefes alsın!”

 

 

Haftanın Öne Çıkanları

DÜNYA OKYANUS GÜNÜ’NDE DATÇA’DA KARA VE SUALTI TEMİZLİĞİ

2024-06-08 18:29 - ÇEVRE

DUBLE YOL İÇİN ORMANI, ANTİK KENTLERİ, KÖYLERİMİZİ YOK ETMEYİN

2024-06-07 15:11 - ÇEVRE

SUÇIKAN'DA SU BİTTİ, ARTIK YETER

2024-06-09 14:59 - ÇEVRE

Amasya’da otomobil yol kenarındaki tezgaha daldı: 1 ölü

2024-06-10 17:37 - Asayiş

MARMARİSLİ 14 YAŞINDAKİ FUTBOLCU MUĞLA KARMASINA SEÇİLDİ

2024-06-11 11:34 - Spor

MEHMET AKPINAR ATAUZDERE BAYRAM SEVİNCİ YAŞATTI

2024-06-10 13:39 - Gündem

MUĞLA’YA GELEN BU ADAYI GÖRMEDEN DÖNMESİN

2024-06-06 13:38 - ÇEVRE

MUĞLA ARISI VE FETHİYE'NİN SUYU TEHLİKEDE

2024-06-12 11:57 - ÇEVRE

MARMARİS'TE KANALDAKİ KAZLAR KATLEDİLDİ

2024-06-11 12:11 - ÇEVRE

Vodafone Freezone ve Fut Esports’tan Brawl Stars Yaz Turnuvası

2024-06-08 11:31 - Teknoloji

İlgili Haberler

KOYA ÇÖKERSEN VERGİ YOK, YURTDIŞINA ÇIKARSAN 3000 TL

11:50 - ÇEVRE

DÜNYA İKİNCİSİ SULTANİYE KAPLICASI’NA İLGİ BÜYÜK

12:20 - ÇEVRE

MUĞLALI ÇEVRECİLER SES YÜKSELTTİ: KARALAMALARI BİZİ KENETLENDİRDİ

10:38 - ÇEVRE

Edremit'te kaçak yapılar kaldırılıyor

15:55 - ÇEVRE

Çimentoculara karşı halkın mücadelesini kıramayacaklar

13:29 - ÇEVRE

Günün Manşetleri

Kuşadası’nda halk plajlarındaki şemsiyeler tahrip edildi

21:21 - Asayiş

Düğün konvoyunda drift ve tehlikeli araç kullanımı pahalıya patladı: 9 araç ve sürücüsüne 117 bin TL ceza

21:17 - Asayiş

Savaştepe’de trafik kazası; 5 yaralı

21:11 - Asayiş

İzmir’de tüpün bomba gibi patladığı iş yeri 11 aydır ruhsatsızmış

21:10 - Asayiş

Diyarbakır’da karısını darp eden şahıs başkası tarafından etkisiz hale getirildi

20:49 - Asayiş