Turizm kenti olarak bilinen Muğla, yöresel yemekleriyle de ününe ün katarken Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) kayıtlı birbirinden ayrı 26 damak tadı bulunuyor. En ünlüleri arasında Muğla Sulu Kebabı ve köftesi, Muğla Saraylısı, Göce Tarhanası, Datça Nurlu Badem’i, Kavaklıdere Cevizi, Fethiye Tahini ile Tarhanası ve Marmaris Çam Balı bulunuyor.
TATİLE ÇIKMADAN MUĞLA’YI ARAŞTIRIN
Tatile gitmeden önce gidilecek yerlerin özellikleri araştırılırken, mutlaka “Ne yenir?” bölümü de gözden geçirilir. Muğla için işte böyle bir sorunun cevabı o kadar fazla ki insan hangisinin tadına bakacağını şaşırıyor.
Yolculuğu Muğla yönüne olan kişiler için ülkede yapılan tüm yemeklerin tadına bakabileceğiniz gibi yöreyle adı anılan 26 yiyecek sizi bekliyor.
İŞTE O MEŞHUR 26 YİYECEKBodrum Mandarini, Datça domatesi, Datça Nurlu Badem’i, Fethiye Kaya İnciri, Fethiye Tahini, Fethiye Tarhanası. Kavaklıdere Cevizi, Köyceğiz Portakalı, Marmaris Yer Fıstığı, Marmaris Çam Balı. Milas Ciğer Kavurması, Milas Ekşili Köfte, Milas Kanlı Kavurması, Milas Tepsi Böreği, Milas Vekilharcı, Milas Yağlı Zeytini, Milas Zeytinyağı, Milas Çaykaması, Milas Çekişke Zeytini, Milas Çintar Kavurması, Milas Göce Tarhanası. Muğla Köftesi, Muğla Saraylısı, Muğla Simidi, Muğla Sulu Kebabı, Muğla Çam Balı TÜRKPATENT Kurumuna tescilli olanları.
EN İLGİNCİ SULU MUĞLA KEBABI
Sulu Muğla Kebabı aslında bir çorba. Genelde sabahın erken saatlerinde başlayan servis öğleye kadar biter. Fakat son zamanlarda çok fazla talep olduğu için öğleden sonra için yapılan sulu kebaplar bulunabiliyor. Sulu kebap, yanında karabiber, limon ve mevsime göre kuru ya da taze sivri biber ile ikram edilir.
ÇİNTAR
Sonbahar mevsiminin başında, mevsimin ilk yağmurlarıyla birlikte ortaya çıkar. Şapkası turuncu renkli ve büyüklüğü 4-14 santim arasında değişir. Genellikle çam ağaçlarının dökülen yapraklarının altında kendiliğinden yetişir. Mangalda ızgarası, sote, börek, ekmek, turşu ve kavurma yapımında kullanabiliyor. Kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, B ve C vitaminleri, fosfor, niasin, potasyum açısından oldukça zengindir. Protein açısından zengin bir besindir. Vücut için gerekli tüm aminoasitleri içerir. Bağışıklığı kuvvetlendirir. Romatizmal ağrılar ve mide rahatsızlığına iyi gelir. Kanser hastalarının iyileşme sürecini destekler. Kolesterolü düzenler.
MUĞLA SARAYLISIEge kentleri içerisinde sadece Muğla'da yapılan yöresel tatlı endüstriyel tasarım tescilinin alınmasından sonra, markalaşma yolunda hızla ilerleyen kentin marka ürünlerinden birisi haline geldi. Yaklaşık iki yüz yıllık bir geçmişe sahip. Muğla yaşamında geleneksel kız isteme adeti içerisinde yer alan Muğla Saraylısı geleneği bugün de devam etmekte. Damat ailesinin nişan takmak için kız evine gidilerken, bir tepsi tatlının ortasına koyulan "sarı lira(altın)" dan adını alan Muğla Saraylısı, zenginlik, asalet ve samimiyet anlamına geliyor.
MUĞLA- MİLAS KÖFTESİMilas ve Muğla köftesi olarak bilinir ve Muğla mutfak kültürünün önemli bir parçasıdır. Dana kıymayla yapılan Milas köfte iç yağı kullanılarak oldukça lezzetli bir hal alıyor. Bu köftenin diğerlerinden farkı nohut ve limon suyu ile harmanlanmasıdır.
MİLAS KANLI KAVURMASIKöy tavuğu, yeşilbiber, domates, domates salçası, pul biber ve zeytinyağı kullanılarak üretilen yemektir. Bütün haldeki köy tavuğu derisiyle birlikte doğranıp az miktardaki suda pişirildikten sonra zeytinyağında kavrulur ve diğer bileşenlerle birlikte pişirilir.
MARMARİS ÇAM BALIMineral ve antioksidan bakımından çok zengin bir bal türü olup çiçek balına göre 10 kat daha fazla miktarda enzim, aminoasit, mineral ve antioksidan içerir. Vücudu hastalıklara karşı korur ve enfeksiyonlar karşısında dirençli olmaya yardımcı olur. Soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi solunum yolu problemlerinin tedavisinde yardımcı olur. Boğazı yakmaz, hafif bir baldır.