6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen büyük deprem, ülkemizde sağlık sektörünün depreme hazırlıklı olup olmadığı konusunda önemli soruları gündeme getirdi. Depremin ardından yaşanan kayıplar, özellikle sağlık kuruluşlarının yapısal dayanıklılığının ne denli kritik olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Bu konuda en çarpıcı açıklama, Birlik Sağlık Sen Muğla İl Temsilcisi Abdullah Gül ve Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol’un katılımıyla yapılan basın açıklamasında yapıldı.
GÜL, DEPREMDE HASTANEDE NÖBETTEKİ EŞİNİ KAYBETTİ
Birlik Sağlık Sen Muğla İl Temsilcisi Abdullah Gül, depremde hastanede nöbette olan eşini kaybettiğini belirterek, sağlık kuruluşlarının depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ahmet Doğruyol ise yaptığı açıklamada, “Sağlık kuruluşları, askeri ve polis binalarından çok daha dayanıklı olmalıdır. Bir deprem felaketinde hastanelerin işlevselliği otoyol köprüleri ve havaalanlarından çok daha önemlidir,” diyerek bu yapıların hızla yenilenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, mevcut sağlık yapılarının büyük bir kısmının depreme dayanıklı olmadığının altını çizdi ve yenileme çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirtti.
KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ
Açıklamada depreme dayanıklı sağlık tesislerinin hayati önem taşıdığını ve bu konuda atılacak adımların daha fazla can kaybını engelleyeceğini ifade edildi. Sağlık çalışanlarının güvenliği ve hizmet verilen kişilerin sağlığı için kalıcı çözümler üretilmesinin zorunluluk haline geldiği vurgulandı.
Doğruyol, Sağlık Bakanlığının Bütçesinin artırılması ve hastane binalarının acilen yenilenmesi gerektiğini belirterek, “Derdimiz devletimizin milletimizin menfaatlerini korumaktır. Sadece İzmir’de bile 12 devlet hastanesinin depreme dayanıksız olduğunu ve Türkiye’de binlerce sağlık kuruluşunun da depreme dayanıksız olduğu biliniyor. Acil önlem can kurtarır. Bu konuda mevcut hükümeti ve sağlık bakanlığını göreve çağırıyorum” diye konuştu.