Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul’un ulaşım altyapısının güçlendirilmesi adına önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul’un metropol seviyesindeki ulaşım sorunlarının artık yüzeyde çözülemeyeceğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "İstanbul’un bin 4 kilometre daha metro hattına ihtiyacı var. Dünyanın önde gelen büyük şehirlerinde olduğu gibi, İstanbul’da da ulaşımın büyük oranda yer altına inmesi lazım" dedi.
Bakan Uraloğlu, Mega Ulaştırma Projeleri ile İstanbul’da Sürdürülebilir Ulaşım Çözümleri Paneli’nde yaptığı konuşmada, ulaşımın yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir mesele olduğunu ve sürdürülebilirlik ilkeleriyle çözüm üretmeye çalıştıklarını ifade etti.
PROJE BİTTİĞİNDE 394,5 KİLOMETRE RAYLI SİSTEM OLACAK
İstanbul’daki mevcut metro projelerinin tamamlanmasıyla raylı sistem uzunluğunun 394,5 kilometreye ulaşacağını duyurdu. Ancak, bu rakamın yeterli olmadığını belirten Uraloğlu, İstanbul'un gelecekteki ulaşım ihtiyacını karşılamak için 600 kilometreden fazla metro hattı yapılması gerektiğini söyledi.
"Yapımı devam eden projelerimizi tamamladığımızda İstanbul’un raylı sistem uzunluğunu 394,5 kilometreye çıkartacağız. Ancak, şehrin ulaşım sorunlarını köklü şekilde çözebilmek için şimdiden 600 kilometrelik yeni bir metro hattı için planlamalar yapmamız gerekiyor," diyen Bakan Uraloğlu, İstanbul’un ulaşım altyapısının hızla büyüyen nüfus ve artan trafik yoğunluğunu karşılayabilmesi için bu projelerin hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti.
Bakan Uraloğlu, İstanbul'un ulaşım altyapısının modernizasyonu ve genişletilmesi konusunda sürdürülebilirlik ilkelerine öncelik verdiklerini ve bu projelerle şehre yeni bir soluk getirmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Formun Üstü
İSTANBUL’DA 5 MİLYON 800 BİN MOTORLU KARA TAŞITI VAR
Bakan Uraloğlu, 16 milyon insanın yaşadığı İstanbul’da yaklaşık 5 milyon 800 bin motorlu kara taşıtı bulunduğu bilgisini paylaşarak “Hem bu nüfus yoğunluğu hem de araç sayısı kent içi trafiğini etkilemektedir. İstanbul’daki araç sayısı Ankara, İzmir ve Bursa’nın toplamındaki araç sayısından fazladır. Bugün İstanbul’daki araç sayısı 52 ilimizin toplamındaki araç sayısından fazla. Bu nedenle İstanbul’dan bahsederken elbette mega ulaşım projelerinden bahsediyor olacağız” dedi.
İSTANBUL’UN BÖLÜNMÜŞ YOL UZUNLUĞU 795 KİLOMETRE
İstanbul’daki bölünmüş yol uzunluğunu 350 kilometreden 795 kilometreye çıkardıklarını da ifade eden Bakan Uraloğlu, “3 bin 410 metre uzunluğunda 68 köprüsü vardı, biz köprü sayısını 953'e, toplam köprü uzunluğunu da 115 bin 332 metreye yükselttik. Yani, Üsküdar’dan neredeyse Kocaeli Kartepe’ye kadar uzanan bir mesafeden bahsediyoruz. İstanbul’da 932 metre uzunluğunda sadece 3 tünel vardı, biz 12 tünel daha yaparak 22 bin 406 metreye çıkardık. Bu tünellerimiz ile İstanbul kent içi trafiğine adeta nefes aldırdık” şeklinde konuştu.
YAPIMI TAMAMLANAN METRO HATTI 161,8 KİLOMETRE Marmaray ve Gebze-Halkalı Banliyö Hattı ile birlikte Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu ve İstanbul Havalimanı-Arnavutköy kesimi, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı, Levent-Hisarüstü Metrosu, Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu, Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metrosu, Bakırköy Sahil-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar Kirazlı Metrosuyla İstanbul’da yapımı tamamlanan metro hattı uzunluğu 161,8 kilometre.
GAYRETTEPE-HALKALI ARASI 57 DAKİKAYA DÜŞECEK
Halkalı-İstanbul Havalimanı hattının 17,5 kilometrelik Halkalı-Arnavutköy Kesimi ve 4,53 kilometre uzunluğundaki Altunizade-Çamlıca Camii-Bosna Bulvarı Metrosunda yapım çalışmalarına devam ediliyor. Burası bitince Türkiye’nin en uzun ve en hızlı, dünyanın da en uzun metro hatlarından biri olacak 69 kilometrelik bir ring hattı tamamlamış olacak. Bu ring hattı sayesinde; en uç noktalardaki Gayrettepe ile Halkalı istasyonları arasında seyahat 57 dakikaya düşecek.
MARMARAY’A ALTERNATİF İKİNCİ DEMİRYOLU
Halkalı-Kapıkule hızlı tren projesinin yapım çalışmalarını da sürdürdüklerini belirten Bakan Uraloğlu, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinde hayata geçireceğimiz demiryolu bağlantısı ile İstanbul Boğazı üzerinde Marmaray’a alternatif ikinci bir demiryolu hattına daha kavuşacağız” ifadelerini kullandı.
ANKARA-İSTANBUL SÜPER HIZLI TRENLE 80 DAKİKA
İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren hattından sonra tamamen yeni bir hat olan Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı projesini de gündeme aldıklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, “Süper hızlı tren hattımızın güzergâh uzunluğu 344 kilometre olacak. Saatte 350 kilometre hıza ulaşacak trenlerimizle seyahat süresini 80 dakikaya indireceğiz. 10 yıllık bir projeksiyonda bunu hayata geçireceğiz. İstanbul Havalimanımız dev kapasitesiyle, Türkiye’yi uluslararası bir aktarma merkezi yapmış ve ülkemizi küresel havacılıkta zirveye taşımıştır. Bugün İstanbul, havacılık alanında dünyanın en büyük küresel transit merkezlerinden biri haline gelmiş durumdadır” dedi.
MARMARAY’I 11 YILDA 1 MİLYAR 250 MİLYON YOLCU KULLANDI
Marmaray’ın açılışından bugüne 11 yıl içinde yaklaşık 1 milyar 250 milyon yolcu kullanırken bu sayede Türkiye nüfusunun yaklaşık 15 katı insana hizmet verdiği belirtildi. Ayrıca;* Avrasya Tüneli 8 yılda ülke ekonomisine 2 milyar dolar katkı sağladı. * Avrasya Tüneli’nden günde 80 bin, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden 150 bin, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden 200 bin, FSM’den 240 bin araç geçti. * Marmaray’dan günlük 300 tren seferiyle 700 bin kişi hizmet alıyor.* İstanbul Havalimanı 3’lü pist uygulaması 17 Nisan’da başlıyor. * Çamlıca Kulesi’ni 2,1 milyon kişi ziyaret etti.* İstanbul’un raylı sistem uzunluğu 394,5 kilometreye çıkacak.