?>

BETON SANTRALLERİ HAVA KİRLİLİĞİNİ ARTIRIYOR

Temiz Hava Hakkı Platformu, deprem bölgesindeki beton santrallerinin, yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarının ardından hava kirliliğini kronik hale getirdiğini ve bu durumu ikincil bir afet olarak değerlendirdi.

ÇEVRE - 4 saat önce

Temiz Hava Hakkı Platformu, 6 ve 20 Şubat 2023’te meydana gelen depremler sonrasında bölgede artan beton santrallerinin hava kirliliğini artırarak ikincil bir afet oluşturduğunu açıkladı. Platform Koordinatörü Deniz Gümüşel, deprem sonrası yıkım ve enkaz kaldırma işlemleriyle birleşen beton santrali faaliyetlerinin hava kalitesini olumsuz etkilediğini, bu durumun özellikle son bir yılda hızla yayıldığını belirtti. Gümüşel, kirliliğin uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

 

BÖLGE HALKI ENDİŞELİ

Bölge halkının endişelerine ve haklı itirazlarına rağmen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından deprem illerindeki hava kalitesi hala düzenli olarak izlenmiyor. Raporlanmayıp hava kalitesini olumsuz etkileyen projelere dair etkin ve bütünsel bir planlama, çevresel etki değerlendirme ve yönetimi süreçleri işletilmemektedir.

Beton santrallerinin hava kalitesine etkilerini tespit edebilmek için Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP) ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) ortak çalışması ile 7 Ocak – 25 Ocak 2025 tarihleri arasında Hatay’ın Antakya ilçesinde hava kalitesi izleme çalışması gerçekleştirildi. Çalışmaya Hatay Tabip Odası ve ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası da katkı vermişti. 

 

ÖLÇÜMLENEN YERLEŞİM ALANI, BETON SANTRALİNİN ETKİ ALANINDA

Açıklamada, “Ölçüm yapılan yerleşim alanı, bir beton santralinin etki alanı içindedir. Gerçekleştirilen ölçümlerde ulusal mevzuattaki limit değerlerin ve Dünya Sağlık Örgütü DSÖ’nün kılavuz değerlerinin çok üstünde partikül madde kirliliği tespit edilmiştir. 19 günlük ölçüm sonuçlarına göre PM10 ortalaması 60,1 μg/m3 (DSÖ kılavuz değerinin 1,3 katı), PM2,5 ortalaması 41,5 μg/m3’tür (DSÖ kılavuz değerinin 2,8 katı) . 

Kronik partikül madde kirliliği deprem bölgesinde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Partikül madde kirliliğine uzun süreli maruz kalma başta kanser türleri olmak üzere, kalp-damar hastalıkları, diyabet ve böbrek yetmezliği gibi erken ölümlere yol açan pek çok hastalığa neden olmaktadır. Partikül madde kirliliğinin, anne karnından itibaren bebeklerde erken doğum ve yenidoğan ölümlerine, düşük doğum ağırlığına ve sinir sisteminde gelişim bozukluklarına yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Deprem bölgesinde kronikleşen hava kirliliği sorunu gelecek kuşakların da sağlık hakkını elinden alan uzun vadeli bir halk sağlığı sorunudur” denildi. 

 

TALEPLERBölgede ikincil bir afet boyutuna ulaşmış, kronikleşmiş hava kirliliğinin ve bağlı sağlık sorunlarının ortadan kaldırılabilmesi için THHP olarak başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından taleplerimiz şunlardır: * Beton santrallerinden kaynaklı kirletici emisyonları için hava kalitesi mevzuatında limit değerler tanımlanmalıdır. * Beton santrallerinin çevresel etkilerini bütüncül şekilde ele alacak, hızla artan projelerin kümülatif etkilerini değerlendirecek bir çevresel etki değerlendirme ve sağlık etki değerlendirme yaklaşımı geliştirilmelidir.* Beton santrallerinin çevre mevzuatına uyumu sıkı denetim altında tutulmalıdır.* Beton santralleri yerleşim alanlarından uzak noktalarda kurulmalıdır. 

 

VERİLER KAMUOYU İLE ŞEFFAFLIKLA PAYLAŞILMALIDIR* Deprem sonrası yeniden yapılaşma döneminde çalışan sağlığı ve güvenliği denetimleri sıkılaştırılmalıdır. * Özellikle bu sektörde görev yapanlar için; işe giriş ve periyodik muayeneleri, sağlık güvenlik eğitimleri aksatılmamalı, güvenli çalışma ortamları yaratılmalı, kişisel koruyucu donanım temini ve kullanımı sağlanmalıdır. Ayrıca kişisel ve çevresel ölçümlerin takibi ve ölçümlerin sağlık etkileri bakımından derinlemesine incelemeler yapılmalı, veriler kamuoyu ile şeffaflıkla paylaşılmalıdır.* Deprem bölgesindeki beton santrallerinin hava kalitesi, çalışan sağlığı ve güvenliği ve bölge halkı üzerindeki  geniş etkilerinin değerlendirilmesi için akademi ile işbirliği içerisinde epidemiyolojik araştırmaların yapılması desteklenmelidir.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Yastık İçine Saklanmış Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-02-01 11:09 - Asayiş

Sakarya’da uyuşturucu operasyonları: 76 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-02-04 12:49 - Asayiş

MUĞLA’DA  METAMFETAMİN, KOKAİN COK ÇEŞİTLİ UYUŞTURUCU MADDE ELE GEÇİRİLDİ

2025-02-01 12:30 - Asayiş

Zehir tacirlerine darbe: 15,5 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-02-01 12:29 - Asayiş

Muğla’nın Ocak ayı ihracatı 80,5 milyon dolar

2025-02-04 11:31 - Ekonomi

Abdülkerim Bardakcı, bilinçli kart görme sebebiyle PFDK’ya sevk edildi

2025-02-04 23:52 - Spor

PROF. ERCAN: SANTORİNİ DEPREMLERİ MUĞLA VE AYDIN’I ETKİLEMEZ

2025-02-03 15:39 - Gündem

DATÇA'DA HERKESİ KISKANDIRAN DADADOSK DOSTLUĞU

2025-02-03 12:01 - ÇEVRE

Türk yüzücü ‘Guienness Yılın Performansı’na aday

2025-02-04 11:21 - Spor

6 Şubat felâketini unutmadık, unutturmayacağız!

2025-02-06 13:08 - Gündem

İlgili Haberler

DALAMAN’DA TEMİZLİK EKİPLERİ 7/24 SAHADA

10:47 - ÇEVRE

Koyunlar İlk Kuzularını Dünyaya Getirdi

13:32 - ÇEVRE

İki Gölün Arasında Bir Cennet

13:28 - ÇEVRE

Latmos’u Feldspat ve Kuvarsit madenciliği yok ediyor

13:08 - ÇEVRE

Engelli Bireyler İçin Erişilebilir Yol Düzenlemesi

16:35 - ÇEVRE

Günün Manşetleri

SBTÜ, Havacılık ve Uzay İçin Geleceği Yaratıyor

14:34 - Eğitim

Enerji ve Nakil Kablosu Hırsızlığına Büyük Darbe

13:36 - Asayiş

Galatasaray UEFA Avrupa Ligi Kadrosunu Güçlendirdi

13:00 - Spor

Habur’da 370 Kilo Uyuşturucu Ele Geçirildi

13:00 - Asayiş

Yapay Zeka Yardımıyla Cezayı İptal Ettirdi

12:43 - Asayiş