?>

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DE ULAŞTIRMA ZİRVESİ

Bakan Uraloğlu, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu İç Ulaşım Komitesi'nin 87. Oturumu'nda sürdürülebilir kalkınma için ulaşım koridorlarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca Kalkınma Yolu Projesi'nin yeni yatırım fırsatları yaratacağını belirtti.

Ulaşım - 7 saat önce

Cenevre’de düzenlenen Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BMAEK) İç Ulaşım Komitesi 87. Oturumu’na katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ulaşım ve lojistik sistemlerinin ekonomik kalkınmadaki kritik rolüne dikkat çekti. Bakan Uraloğlu, panelde yaptığı konuşmada, alternatif rotaların oluşturulması ve ulaşım modlarının çeşitlendirilmesinin artık kaçınılmaz bir öncelik haline geldiğini belirtti. Uraloğlu, "Ulaştırma koridorlarımızı güçlendirerek, sürdürülebilir kalkınmanın teşviki açısından ciddi katkılar sağlayacağız," dedi.

 

KALKINMA YOLU PROJESİ

Bakan Uraloğlu, aynı zamanda Kalkınma Yolu Projesi'nin, bölgesel ekonomik büyümeyi destekleyecek yeni yatırım olanakları yaratacağına inandığını ifade etti. Güçlü ve entegre bir ulaşım altyapısının, yalnızca ticaretin kolaylaştırılmasıyla kalmayıp, aynı zamanda ekonomik fırsatların daha adil dağılmasına ve kapsayıcı bir büyümenin sağlanmasına olanak tanıyacağını vurguladı. Bakan, toplantıya ev sahipliği yaptığı Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı'nda da, ulaşım altyapısının ulusal ve bölgesel kalkınma için taşıdığı önemi dile getirdi.

 

 

 “ALTERNATİF ROTALAR OLUŞTURMAK ÖNCELİK HALİNE GELDİ”

 Bakan Uraloğlu, son yıllarda küresel ölçekte yaşanan gelişmelere işaret ederek ulaştırma sistemlerinin kırılganlığına vurgu yaptı. Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “COVID-19 pandemisi, Süveyş Kanalı’ndaki kaza, Rusya-Ukrayna savaşı, Kızıldeniz’deki güvenlik riskleri ve Panama Kanalı’ndaki kuraklık gibi gelişmeler, ulaşım ağlarının ne kadar hassas dengeler üzerine kurulu olduğunu ve tek bir krizin bile küresel ticareti ciddi oranda aksatabileceğini açıkça göstermiştir.”

 Bu krizlerin ulaşım koridorlarının yalnızca ekonomik bir zorunluluk değil, aynı zamanda stratejik bir gereklilik olduğunu bir kez daha hatırlattığını belirten Uraloğlu, “Günümüz dünyasında, alternatif rotalar oluşturmak, ulaşım modlarını çeşitlendirmek ve ulaştırma ağlarını daha dayanıklı hale getirmek kaçınılmaz bir öncelik haline gelmiştir.” diye konuştu.

 

“KARA ÜZERİNDEN YAPILAN TAŞIMALARIN ARTTIRILMASI HER DAİM İHTİYAÇTIR”

 Dünya ticaretinin artışı ile birlikte deniz yolu taşımacılığının da arttığına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Ancak, kara üzerinden yapılan bölgeler arası taşımacılık aynı oranda artmamıştır, dolayısıyla kara üzerinden yapılan taşımaların arttırılması her daim bir ihtiyaçtır. Bu tespiti yaptığımızda, kara üzerindeki ulaştırma güzergahları arasında bir rekabetin yaşanmasının gerçekçi olmadığını, mevcut hatlardaki kapasitenin artırılması ve yeni güzergahların devreye alınması durumunda dahi tüm alternatiflere yetecek talebin beraberinde geleceğini ön görebiliriz. Bu noktadan sonra odaklanmamız gereken husus ise koridorların performansını artırmak olmalıdır. İçinde bulunacağımız yarış da bu olmalıdır” ifadelerini kullandı.

 Bakan Uraloğlu söz konusu durumun sağlanması halinde yalnızca ticari faydalar sağlayan bir eylemler silsilesine içerisinde bulunmuş olmayacaklarının altını çizerek “Ulaştırma koridorlarımızı güçlendirerek, aynı zamanda bölgeler arası ekonomik eşitsizliklerin azaltılması, az gelişmiş bölgelerin pazarlara erişiminin kolaylaştırılması ve sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesi açısından ciddi katkılar ortaya koymuş olacağız.” diye konuştu.

 

“GÜÇLÜ BÖLGESEL İŞ BİRLİKLERİ VE MODERNİZASYON PROJELERİ GEREKMEKTEDİR”

 Diğer yandan, gelişmiş ulaşım bağlantılarının uzak bölgeleri ekonomik merkezlere bağlayarak, yatırımların daha dengeli dağılmasını da sağladığını belirterek “Ancak, altyapı farklılıkları, düzenleyici engeller ve sınır geçişlerindeki uyumsuzluklar, ulaştırma sistemlerinin tam kapasiteyle çalışmasını engellemektedir. Bu engelleri aşmak için güçlü bölgesel iş birlikleri, ortak standartlar ve modernizasyon projeleri gerekmektedir” dedi.

 

ITC 2030 STRATEJİSİ ULAŞTIRMA BAĞLANTILARI İÇİN SOMUT YOL HARİTASI SUNUYOR

 Ulaştırma İç Komitesi’nin (ITC) 2030 Stratejisi’nin, ulaştırma bağlantılarının geliştirilmesi için somut bir yol haritası sunduğunu anlatan Bakan Uraloğlu, “Demiryolu taşımacılığının güçlendirilmesi, ulaştırma altyapılarının modernizasyonu, çok modlu taşımacılık sistemlerinin yaygınlaştırılması ve sınır geçişlerinin kolaylaştırılması, bu stratejinin temel hedefleri arasındadır. Sadece altyapı yatırımları yapmak yeterli değildir. Bugünün dünyasında, dijitalleşme, akıllı lojistik ve sınır geçişlerinde prosedürlerin sadeleştirilmesi, ulaştırma sistemlerini daha hızlı, daha verimli ve daha sürdürülebilir hale getirmek için hayati öneme sahiptir” açıklamasında bulundu.

  

“İZİN BELGELERİNİ E-PERMİT PROJEMİZLE DİJİTALLEŞTİRDİK”

 Türkiye olarak komşu ülkelerle yürütülen ulaştırma ve ticaret kolaylaştırma anlaşmalarını artırarak sınır geçişlerinde harmonizasyon sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “BMAEK’in düzenleyici enstrümanları da bu süreçte rehber niteliğinde olmaktadır. Bizler de bir yandan Bulgaristan-Türkiye sınırında ikinci demiryolu sınır kapısını açarak sınır geçiş kapasitelerimizi artırmaya çalışıyoruz. Diğer yandan, taşımacılığın daha hızlı ve güvenli hale gelmesi açısından büyük fırsatlar sunan dijitalleşme ve süreç otomasyonu gibi konularda ilerleme kaydetmeye çalışıyoruz. E-TIR ve e-CMR gibi dijital sistemler, kağıda bağımlılığı ortadan kaldırarak taşıyıcılar, sınır otoriteleri ve müşteriler için süreçleri hızlandırmıştır. Ayrıca, Türkiye olarak, uluslararası karayolu taşımacılığında kullanılan izin belgelerini e-Permit projemeizle dijitalleştirdik ve ilk uygulamamızı Özbekistan ile hayata geçirdik.”

 

 “KALKINMA YOLU PROJESİ’NİN YENİ YATIRIM OLANAKLARI” 

Diğer bölgelerin ekonomik ilerlemesine katkı sağlama konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu, ulaştırma altyapısına yapılan yatırımların yalnızca iki noktayı birbirine bağlamakla sınırlı olmaması gerektiğine işaret etti. Uraloğlu, asıl hedefin ulaşım projelerinin bir ekosistem oluşturarak ekonomik ve sosyal kalkınmayı desteklemesi olması gerektiğini söyledi. Uraloğlu, ulaştırma bağlantılarının yalnızca ticari faydalar sağlamadığına, aynı zamanda Türkiye’nin farklı bölgeleri arasında dengeli kalkınmayı desteklediğine inandıklarını belirtti.

Ulaştırma koridorlarının hem bölgesel kalkınma hem de komşu ülkelerle bağlantısallığı artırma açısından büyük bir fırsat sunduğunu belirten Uraloğlu, “İyi planlanmış ulaştırma koridorları, yalnızca yük taşımacılığına değil, doğrudan yatırım ve üretim süreçlerine de ivme kazandırarak bölgesel kalkınmayı hızlandırabilir” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS'TE SU FATURALARINA İSYAN BÜYÜYOR

2025-02-07 11:50 - Marmaris

Soykan Kuyumculuk’tan Marmaris’e Yeni Mağaza

2025-02-11 17:23 - Marmaris

MUĞLA TARİHİNİ BÜYÜLEYEN MUHTEŞEM EFSANELERİ

2025-02-10 11:23 - Turizm

Samsun’da 292 gram metamfetamin ele geçirildi: 2 gözaltı

2025-02-05 18:31 - Asayiş

6 Şubat felâketini unutmadık, unutturmayacağız!

2025-02-06 13:08 - Gündem

Beldibi Mahalle Buluşması 16 Şubat’ta Gerçekleşecek

2025-02-11 17:53 - Marmaris

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde en düşük maaş 46 bin TL oldu

2025-02-07 18:19 - Ekonomi

Mersin Erdemli’de budanan dallar odun oluyor vatandaşların evleri ısınıyor

2025-02-08 11:09 - İnsan

MUĞLA'DA ERKEN ÇİÇEK AÇAN BADEMLERDE DON KORKUSU

2025-02-08 12:58 - Marmaris

Muğla Akyaka Orman Kampı'nda neler oluyor?

2025-02-11 15:51 - ÇEVRE

İlgili Haberler

FETHİYE'DE 328 MİLYONLUK YATIRIM HIZLA İLERLİYOR

15:13 - Ulaşım

Kent içi raylı sistemi 634 kilometreye çıkacak

13:48 - Ulaşım

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN MALATYA’YA ARAÇ DESTEĞİ

12:44 - Ulaşım

GEBZE OSB-DARICA SAHİL METRO HATTINDA YENİ DÖNEM

11:42 - Ulaşım

DALAMAN BELEDİYESİ ARAÇ FİLOSUNU GENİŞLETİYOR

15:22 - Ulaşım

Günün Manşetleri

Ofis Çalışanlarına Stres Yönetimi Tavsiyeleri

15:41 - Sağlık

Üzüm Bağı Budama Çalışmaları Başladı

14:52 - Ekonomi

Levent Arkan Hakkında Yeni Suç Duyurusu

13:23 - Asayiş

Türkiye, Alman Tatilcilerinin Favori Ülkeleri Arasında

13:01 - Turizm

Akıllı Telefonlar Fotoğrafçılığı Bitiriyor

12:52 - İnsan