?>

MUĞLA'DA ATA TOHUMLARI İÇİN BÜYÜK ADIM

Muğla Büyükşehir Belediyesi, ata tohumlarının korunması ve tarımsal üretimin desteklenmesi amacıyla 2 milyon yerel tohumu toprakla buluşturmaya başlıyor.

İnsan - 4 gün önce

2016 yılında Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından “Yerel Tohum, Ulusal Güç” sloganıyla başlatılan proje kapsamında bugüne kadar toplam 19 milyon tohum dağıtıldı. 2025 yılında dağıtılacak 2 Milyon tohumla bu sayı 21 milyona ulaşacak. Proje tüm Türkiye’de yerel tohum farkındalığı oluşturmak için yapılıyor.

Yerel Tohum Merkezi 980 Çeşit Ata Tohumuna Ev Sahipliği Yapıyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi, bugüne kadar 980 farklı yerel tohumu üreticiden alıp test ederek koruma altına aldı. Büyükşehir, 2025 yılı hedefleri doğrultusunda 2 milyon yerel tohumu vatandaşlara ulaştırmayı amaçlıyor.

Ücretsiz tohum almak isteyen vatandaşlar, yereltohum.mugla.bel.tr adresinden başvuru formunu doldurarak veya Şubat ayı içerisinde Yerel Tohum Merkezi’ni ziyaret ederek tohumlardan alabilecekler.

Vatandaşlardan Yerel Tohum Projesine Yoğun İlgi

Muğla genelinde üreticiler ve vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi’nin yerel tohum projesine büyük ilgi gösteriyor. Projeden faydalanan vatandaşlar, ata tohumlarının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına yönelik duydukları memnuniyeti dile getirdi.

 

Seda Düzgün; “Ata tohumlarına sahip çıkmak ve kolay erişebilmek çok önemli”

İstanbul’dan Marmaris’e göç ederek Marmaris’te yaşayan Seda Düzgün, Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu hizmetten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Büyük bir bahçemiz var, orada bitkiler, sebzeler, meyve ağaçlarımız var. 4 yıldır ata tohumları ile ürünler yetiştirdik. Bu uygulamayı çok sevdim. Pazara gittiğimizde soruyoruz, hangisi yerel tohum diye, bizlerin de bilinçlenmesini sağlayan çok güzel bir uygulama. Ata tohumlarına sahip çıkmak ve kolay erişebilmek çok önemli. Bu anlamda bizleri yerel tohumlarla buluşturduğu için Sayın Ahmet Aras’a teşekkür ederim.” dedi.

Her yıl tohumlarını Büyükşehir Belediyesi’nin merkezinden temin ettiğini belirten Enise Çapan, “Yerel tohumdan vazgeçmiyoruz. Ahmet Başkan’a destekleri için çok teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Ercan Avcı; “Bu tohumlar nesilden nesile aktarılmalı”

Ata tohumlarının korunmasının önemine değinen Ercan Avcı ise “Bu tohumların nesilden nesile aktarılması bizi çok memnun ediyor. Projenin Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasını çok isterim.” dedi.

Recep Uysal; “Ata tohumları, distilasyon merkezi bize büyük kolaylık sağlıyor”

Kavaklıdere’den tohum almak için merkeze geldiğini belirten Recep Uysal, “Her yıl yerel tohumlarımı buradan temin ediyorum. Ayrıca adaçayı ve lavanta yetiştiriyorum. Ürettiğim lavantaları Büyükşehir Belediyesi’nin distilasyon merkezinde sıktırıyorum. Bize bu hizmetleri sunduğu için Sayın Ahmet Aras’a teşekkür ederim.” diyerek duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tohumlar Laboratuvar Testlerinden Geçerek Dağıtılıyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Görevlisi Ahmet Babacık, yerel tohumların bilimsel süreçlerden geçtiğini belirterek şunları kaydetti: “Yerel Tohum Merkezimizde 980 çeşit yerel tohum himaye ediliyor. 2024 yılı üretim planlaması kapsamında 120 çeşit yerel tohum ekimi gerçekleştirdik. Dağıtım öncesinde, tüm tohumlarımızı laboratuvar testlerinden geçirerek analizlerini yapıyoruz.”

Başkan Aras: “Ata Tohumları Tarımsal Bağımsızlığın Teminatıdır”

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ata tohumlarının korunmasının tarımsal sürdürülebilirlik açısından kritik önem taşıdığını vurguladı: “Ata tohumları, geçmişten günümüze gelen en kıymetli tarımsal miraslarımızdan biridir. Onları koruyarak gelecek nesillere aktarmak, sadece bir sorumluluk değil, aynı zamanda tarımsal bağımsızlığımızın da teminatıdır. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak, doğanın bize sunduğu bu değerli mirası yaşatmak ve yaygınlaştırmak adına bu yıl 2 milyon yerel tohum dağıtıyoruz. Amacımız, çiftçilerimizi ve üreticilerimizi destekleyerek yerel tarımı güçlendirmek, ata tohumlarımızın yok olmasını önlemek ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamaktır. Geleneksel tarımı teşvik ederek, doğal ve sağlıklı üretimi yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Yerel Tohum Merkezimizde, bugüne kadar 980 farklı tohum çeşidini koruma altına alarak üretime kazandırdık ve halkımıza ücretsiz olarak ulaştırmaya devam ediyoruz. Tarımsal mirasımıza sahip çıkan tüm üreticilerimize ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Dünya kenti Muğlamızda yerel tohumumuzun, toprağımızın kıymetini bilerek üreten köylümüze destek olmaya, tarıma destek vermeye devam edeceğiz.”

Haftanın Öne Çıkanları

Muğla ve ilçelerinin isimleri nereden geliyor?

2025-02-13 12:14 - Kültür Sanat

Soykan Kuyumculuk’tan Marmaris’e Yeni Mağaza

2025-02-11 17:23 - Marmaris

Marmaris Gölge Koyu’nda ağaçlandırma çalışması başladı

2025-02-14 18:22 - Genel

MUĞLA TARİHİNİ BÜYÜLEYEN MUHTEŞEM EFSANELERİ

2025-02-10 11:23 - Turizm

Beldibi Mahalle Buluşması 16 Şubat’ta Gerçekleşecek

2025-02-11 17:53 - Marmaris

Muğla Akyaka Orman Kampı'nda neler oluyor?

2025-02-11 15:51 - ÇEVRE

Develi’de kar kalınlığı 30 santime ulaştı

2025-02-13 15:09 - Gündem

FETHİYE'DE 328 MİLYONLUK YATIRIM HIZLA İLERLİYOR

2025-02-12 15:13 - Ulaşım

Atatürk’ün Marmaris’e Gelişinin 90. Yılı Kutlanacak

2025-02-13 17:19 - Marmaris

Adıyaman Valiliği’nde sokak hayvanlarına yönelik toplantı

2025-02-14 13:07 - İnsan

İlgili Haberler

Siverek’te öğrenciler Ramazan ayında ihtiyaç sahibi ailelere yardım edecek

11:20 - İnsan

Adıyaman Belediyesi araç filosuna 10 yeni araç ekledi

10:59 - İnsan

Sabah işe, okula giden vatandaşlara sıcak çorba

10:59 - İnsan

Belediye otobüslerinde kartlı sisteme geçiyor

10:52 - İnsan

Esnafların ve vatandaşların talepleri yerine getirildi

10:42 - İnsan

Günün Manşetleri

UEFA Şampiyonlar Ligi Play-Off Turu

11:00 - Spor

UEFA Konferans Ligi Rövanşları Başlıyor!

10:30 - Spor

İkinci El Piyasasında Durgunluk Yaşanıyor

10:30 - Ekonomi

Çocuklarda Uzun Süren Öksürüğe Dikkat!

10:18 - Sağlık

Denizli’deki kazada hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli oldu

09:59 - Asayiş