?>

"İMPOSTER SENDROMU, MÜKEMMELİYETÇİ KİŞİLERDE SIK GÖRÜLÜYOR"

 Başarılarının takdir edilmesine rağmen kişinin kendi başarına inanmaması ve takdiri hak etmediğini düşünmesinin yanı sıra başkalarını da aldattığını hissetmesinin sık görülen bir durum olduğunu belirten Acıbadem Bodrum Hastanesi’den Uzman Klinik Psikolog Özge Bilir; "Bu his, İmposter (Sahtekarlık) Sendromu olarak bilinen psikolojik bir durumun belirtisi olabilir. Üstelik toplumda görülme oranı çok yüksek bir sendromdur" dedi.

Sağlık - 17 saat önce

Kendi başarılarını kabullenemeyen ve elde ettiği sonuçları dış etkenlere bağlayan bireylerde görülen imposter sendromunun özellikle mükemmeliyetçi ve yüksek beklentilere sahip kişilerde yaygın görülen bir durum olduğuna dikkat çeken Acıbadem Bodrum Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Özge Bilir, bu kişilerdeki algı sorununu "İmposter sendromuna eşlik eden bilişsel çarpıtmalar, bireyleri gerçeklikten uzaklaştırabilir. Kişilerdeki ya hep ya hiç düşüncesi, zihinsel filtreleme, felaketleştirme ve zihin okuma gibi bilişsel yanılsamalar, bireyin kendi başarılarını görmezden gelmesine ve öz-değerini sorgulamasına yol açabilir" diyerek ifade etti.1978 yılında tanımlanan imposter sendromunun yaygın görüldüğüne dikkat çeken Psikolog Bilir; önceleri sadece başarılı kadınlarda görüldüğü düşünülse de, bugün hem erkeklerde hem kadınlarda yaygın olarak rastlanan bir durum olduğunu, yapılan araştırmalara göre dünya genelinde yaklaşık yüzde 42, ABD'de ise yüzde 70 oranında görüldüğünü belirtti.

"Başarılarını görmeme eğilimindeler"Uzman Klinik Psikolog Özge Bilir, bu sendromun bireylerin gerçek dışı duygularla hareket etmesine neden olduğunu belirterek, "Bireyler, başarılarını tesadüfe ya da dış faktörlere bağlama eğilimindedir. Başarılarını görmeme eğilimindedir. Mükemmeliyetçi oldukları için en küçük hataları bile büyütebilir ve kendilerini yetersiz hissedebilirler" dedi.Bu sendromda kişilerin "yeterli hissedememe, başarılarını küçümseme ve tesadüfe yorma eğiliminde olduklarını belirten Bilir, yaşanan duygu durum ile ilgili şunları söyledi: "Diğer insanlar tarafından onaylansalar dahi inanmakta güçlük çekebilir hatta iltifatları kabul etmekte zorlanabilirler. Duygu ve düşüncelerini gösterebilme becerileri zayıftır. Endişelerini kontrol edebilmeleri zorlaşmıştır. Yardım talep etmek onlar için zordur çünkü başarısızlık göstergesi olarak yorumlarlar. Başkalarını övmek ve onların başarılarını gözlerinde yüceltme konusunda sıkıntı yaşamazlar fakat durum kendi başarılarına gelince onları yok sayarlar"

"Mükemmeliyetçi anne babalar, çocukları etkiliyor"Çocukluk çağında aileden duyulan ve öğretilen inanışların çocukları çok etkilediğini, bu sendromun özellikle mükemmeliyetçi ebeveynlerin çocuklarında daha sık görüldüğüne dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ailesinin isteklerini karşılamaya çalışan çocuklar, yetişkinliklerinde bu durumu yaşamaya yatkındır. Fazla baskıcı bakım verenlerle büyümek, performans kaygısına sahip olmak, yaşadığımız toplumun normları da bireyleri etkilemektedir. Güvensizlik ve düşük özgüven de nedenler arasındadır. Ayrıca iş yaşamında da görülen bir sendrom. Kariyerinin başındaki kişilerde, yüksek başarı gösteren bireylerde de yaygındır. Kadınlarda görülme sıklığının daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Cinsiyet ayrımcı yaklaşımlar, eşit olmayan çalışma şartları ve başarıların yeterince fark edilmemesi, bu sendromun gelişiminde etkili faktörlerdendir""10 farklı düşünce kalıbı görülüyor"İmposter Sendromu olan kişilerde belli başlı bazı düşünce kalıpları görüldüğü belirten Bilir; "Zihin Okuma, Felaketleştirme, Ya Hep Ya Hiç Tarzı Düşünme, Duygudan Sonuca Atlama, Etiketleme, Zihinsel Filtreleme, Aşırı Genelleme, Kişiselleştirme, Zorunluluk İfadeleri, Olumluyu Azımsama olarak 10 farklı düşünce şekilleri olarak gruplandırılmıştır. Ayrıca davranış kalıpları da vardır; her işi mükemmel yapmak isterler. Kusursuzluk arayışı en küçük hatayı bile büyütmelerine neden olur. Aşırı çalışırlar. Fazla sorumluluk alıp kontrolcü davranma eğilimi gösterirler. Yeni bir zorlukla karşılaşınca kendilerini kolayca yetersiz hissedebilirler. Ayrıca grup çalışmalarından kaçınmayı, bağımsız çalışmayı tercih ederler" dedi.

"Nasıl başa çıkabilirsiniz?"Uzman Klinik Psikolog Özge Bilir, imposter Sendromu ile başa çıkma konusunda kişilerin şu adımları atabileceğini belirterek şu önerileri dile getirdi; "Gerçekçi beklentiler oluşturun ve başarılarınızı göz ardı etmeyin. Olumsuz iç sesinizi sorgulayın, eleştirilerinizi kanıtlarla destekleyin. Kıyas yapmaktan kaçının ve hatalara alan tanıyın. Performans anksiyetesine neden olan düşünceleri fark edin. Bir uzmandan profesyonel destek almaktan çekinmeyin. Kendinizi sürekli olarak başarılarınızı sorgularken buluyorsanız, bu düşünce kalıplarının sizi gerçeklikten uzaklaştırdığını fark etmek ve psikoterapi desteği almak, öz-güveninizi geliştirme yolunda atılacak en önemli adımlardan biri olabilir. Bu noktada bilişsel davranışçı terapiler, kişinin olumsuz düşüncelerini fark etmesine ve gerçekçi beklentiler oluşturmasına yardımcı olabilir"

Haftanın Öne Çıkanları

36 Bin Metrekarelik Gençlik Parkı İnşaatı Başladı

2025-04-07 09:33 - Gündem

Marmaris’te otopark çilesi otogarda da devam ediyor

2025-04-05 15:29 - Marmaris

40 bin metrekarelik Millet Bahçesini vatandaşlar kullanmaya başladı

2025-04-03 09:39 - Gündem

MEHMET OKTAY'DAN DİSİPLİN SORUŞTURMASINA SİTEM

2025-04-02 10:41 - Siyaset

Erzincan’da meyve fidanı satışına yoğun ilgi

2025-04-02 20:26 - Gündem

Köyceğizli Öğrenciler Öykü Yarışmasında Birinciliği Paylaştı

2025-04-01 12:11 - Kültür Sanat

Ahmet Aras ve Gonca Köksal Dünyaevine Girdi

2025-04-01 17:02 - Gündem

MARMARİS’TE SAĞANAK YAĞIŞ DEVAM EDİYOR

2025-04-02 14:46 - Marmaris

Kastamonu’da yunus balıklarından görsel şölen

2025-04-05 13:41 - Gündem

Kütahya OBM’ye 122 geçici işçi alımı için kura çekimi yapıldı

2025-04-04 09:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

Prof. Dr. Aysun Bay, Sağlık Turizmi Konfederasyonu Genel Başkanı seçildi

20:40 - Sağlık

Niğde’de ameliyathane hemşireliği sertifika programı başladı

17:11 - Sağlık

Alanya’da kanser hastalığında erken teşhisin önemi anlatıldı

16:49 - Sağlık

Uzman Dr. Kaçmaz’dan gastroenteroloji bölümü ile ilgili önemli bilgiler

15:43 - Sağlık

Devlet hastanesi ile üniversite hastanesi arasında iş birliği protokolü imzalandı

15:30 - Sağlık

Günün Manşetleri

Oto Tamircisi Boş Arazide Ölü Bulundu

13:15 - Asayiş

Kimliği Belirsiz Kişiler, Kullanılmayan Aracı Dereye İtti

12:54 - Asayiş

2025 Balık Sezonu Bereketli Geçti

12:33 - Ekonomi

Kirayı Tahsil Etmek İçin Gittiği Evde Şok Yaşadı

12:19 - Asayiş

Türkiye’de Cep Telefonu Kullanım Oranı Yükseliyor

11:28 - Gündem