Güneş Sistemi'ndeki buz devi gezegenler Neptün ve Uranüs'ün renk tonlarıyla ilgili uzun süredir süregelen inanışları sarsan yeni bir araştırma, İngiliz bilim insanları tarafından ortaya kondu. Daha önce Neptün'ün büyüleyici mavi tonları ve Uranüs'ün yemyeşil şekilde tasvir edildiği 1980'lerden kalma uzay görevi görüntülerine karşı çıkan bu çalışma, her iki gezegenin de benzer yeşilimsi mavi tonlara sahip olduğunu gösteriyor.
Edinburgh Üniversitesi'nde astrofizik profesörü ve İskoçya Kraliyet Astronomu olan Profesör Catherine Heymans, önceki görüntülerin gezegen atmosferinin özelliklerini vurgulamak için yapay olarak geliştirildiğini belirtti. Heymans, bu geliştirme işlemini sosyal medya kullanıcıları arasında yaygın olarak bilinen bir eyleme benzetti ve "Instagram'daki herkesin hayatının bir döneminde yapmış olacağını düşündüğüm bir şey yaptılar, renkleri değiştirdiler," dedi.
Araştırmayı yürüten Oxford Üniversitesi'nden Profesör Patrick Irwin, yayınlanan görüntülere eşlik eden yapay renk doygunluğuna rağmen, algı ve gerçeklik arasındaki eşitsizliğe dikkat çekti. Dr. Robert Massey ise astronomik görüntülerin netleştirilmesinin bir rutin uygulama olduğunu vurgulayarak, renklerin yanlış temsil edilmesiyle ilgili komplo teorilerini reddetti.
Neptün ve Uranüs'ün gerçek renklerini doğru bir şekilde belirlemek amacıyla, Hubble Uzay Teleskobu Görüntüleme Spektrografı ve Avrupa Güney Gözlemevi'nin Çok Büyük Teleskobu gibi araçlardan elde edilen verileri kullanan araştırmacılar, her iki gezegenin de yeşilimsi mavi bir paleti paylaştığını ve Neptün'ün daha ince bir pus tabakası nedeniyle hafif bir ek mavi dokunuşa sahip olduğunu ortaya koydu.
Ayrıca, çalışma Uranüs'ün rengindeki mevsimsel değişimleri de ortaya çıkardı. Uranüs'ün bir kutbu Güneş'e dönük olduğu sırada yaz ve kış aylarında daha yeşil görünürken, Güneş ekvatorla aynı hizaya geldiğinde ilkbahar ve sonbaharda daha mavi bir ton benimsediği belirlendi.