?>

Niğdeli süt üreticilerinden marketler ve sanayicilere fiyat tepkisi

Niğdeli süt üreticileri, ulusal süt konseyi'nin belirlediği çiğ süt fiyatı olan 17,15 tl'ye rağmen sütlerini 12 liraya satmak zorunda kaldıklarını belirterek bu şartlar altında hayvancılığı sürdüremeyeceklerini ifade etti.

Ekonomi - 4 saat önce

Niğdeli süt üreticileri, Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği çiğ süt fiyatı olan 17,15 TL’ye rağmen sütlerini 12 liraya satmak zorunda kaldıklarını belirterek, bu şartlar altında hayvancılığı sürdüremeyeceklerini ifade ettiler.

Niğde Damızlıklık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nde bir araya gelen üreticiler, Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyatın altında süt alımı yapan büyük firmalar ve artan maliyetler altında ezildiklerini ifade ederek, bu şartlar altında hayvanlarını satmak zorunda kalacaklarını söylediler. Niğde Damızlıklık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bilgehan Güney, büyük şirketler lehine değil, küçük çiftçi lehine düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Güney, "Buradan süt toplayan sanayici firmalara sesimizi duyurmak istiyoruz. Ulusal Süt Konseyi’nin açıklamış olduğu fiyatın altında süt toplanıyor. Ulusal Süt Konseyi sıcak sütü minimum 15 TL, soğuk sütü ise 17,15 TL olmasını belirledi. Fakat Niğde’de sıcak süt 14 TL, soğuk süt ise 15,5 TL’den toplanıyor. Üreten çiftçimizin eline geçen para, o sütün raflardaki fiyatının çok altında. Yemi, elektriği, veteriner hizmetlerini karşılamakta zorlanırken, tüketici de yüksek fiyat ödüyor. Bu işin kazananı büyük zincir marketler, sanayiciler ve aracılar oluyor, üretici kazanmıyor. Oysa asıl yükü sırtlayanlar bizleriz. Sabahın köründe ahırında işe koyulan, yağmurda çamurda hayvanına bakan, elinde kalan sütü değerinin çok altında satmak zorunda kalan küçük üreticiler emeğinin karşılığını alamıyor. Süt üreticisini koruyacak adil fiyat politikaları geliştirilmeli, büyük şirketler lehine değil, küçük çiftçi lehine düzenlemeler yapılmalı, üreticinin doğrudan pazara erişimini sağlayacak kooperatifler desteklenmelidir" dedi. "Üreticiler hayvanlarını kesime gönderiyor"

Girdi maliyetlerindeki artış ve büyük sanayicilerin düşük alımları nedeniyle üreticinin zarar ettiğini ifade eden Güney, şunları söyledi:

"Bugün küçük çiftçiler, hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalıyor. Çünkü yem fiyatları altında ezilirken, sattıkları süt ellerine geçen parayla maliyetlerini bile karşılamıyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Eğer bu düzen böyle devam ederse, yakında süt üreticisi kalmayacak, halk daha pahalıya süt ve süt ürünleri almak zorunda kalacak."

Üretici Harun Evkaya ise Ulusal Süt Konseyi’nin fiyat açıklamasının ardından raflardaki peynire hemen zam geldiğini ancak bu artışların kendilerine yansımadığını ifade etti. Girdi kalemlerinden sadece yemin kilosunun 13 TL olduğunu söyleyen Evkaya, "Sütü 15 TL ile sattığımız zaman biz ne kazanacağız?" dedi. "Köylülerin durumu iyileşmezse şehre göç başlar"

Üretici Erdoğan Ergen üretim yapan çiftçinin desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, "Köylülerin durumu kötüye giderse şehirlere yığılma olacak. Üretimi bırakıp gelip kapıcı olacak, kahvehanede çırak olarak çalışacağım. Köyler boşalacak. Üretimin yürümesi, köylümüzün olması lazım" dedi.

18 yıldır Niğde’de süt üretimi yapan Yusuf Musalli ise, fiyat dengesizlikleri devam ederse hayvanlarını satacağını ve üretimi bırakacağını ifade etti. Musalli, "Eskiden bir ton süt sattığımızda bir asgari ücret ediyordu ancak şimdi 1 kilo sütten 8 TL zarar ediyoruz. Yorulduk, dayanacak gücümüz kalmadı" ifadelerine yer verdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS'TE SU FATURALARINA İSYAN BÜYÜYOR

2025-02-07 11:50 - Marmaris

Soykan Kuyumculuk’tan Marmaris’e Yeni Mağaza

2025-02-11 17:23 - Marmaris

MUĞLA TARİHİNİ BÜYÜLEYEN MUHTEŞEM EFSANELERİ

2025-02-10 11:23 - Turizm

Beldibi Mahalle Buluşması 16 Şubat’ta Gerçekleşecek

2025-02-11 17:53 - Marmaris

Muğla Akyaka Orman Kampı'nda neler oluyor?

2025-02-11 15:51 - ÇEVRE

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde en düşük maaş 46 bin TL oldu

2025-02-07 18:19 - Ekonomi

MUĞLA'DA ERKEN ÇİÇEK AÇAN BADEMLERDE DON KORKUSU

2025-02-08 12:58 - Marmaris

Mersin Erdemli’de budanan dallar odun oluyor vatandaşların evleri ısınıyor

2025-02-08 11:09 - İnsan

Minibüs zamlarına tepki

2025-02-07 12:36 - İnsan

Erzincan’da 709 kişilik İŞKUR Gençlik Programı düzenlenecek

2025-02-07 18:28 - Eğitim

İlgili Haberler

Türkeli’de ilk doğalgaz yakıldı

17:55 - Ekonomi

GetirÇarşı’dan Sevgililer Günü’ne özel çiçekler

17:25 - Ekonomi

MATSO üyelerine "İş hayatında iletişim eğitimi" düzenledi

16:13 - Ekonomi

MAGİNDER Başkanı Karademir : "Malatya esnafı ayakta kalma mücadelesi veriyor, destek şart"

16:06 - Ekonomi

Salihli Kaymakamı Güldoğan: "Bakkallar, mahalle kültürünü yaşatıyor"

16:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ormanlık Alanda Bulunan Cesedin Sırrı Çözüldü

16:05 - Asayiş

İstavrit Fiyatı Hamsiyle Eşdeğer Oldu

15:51 - Ekonomi

Sivasspor, Gaziantep FK Maçı İçin Hareket Etti

15:24 - Spor

Sevgililer Günü’nde Kırmızı Gül Yine Zirvede

15:22 - Ekonomi

Türkiye-Pakistan İletişim İşbirliği Derinleşiyor

15:10 - Siyaset