?>

Öncüpınar Sınır Kapısı’nda kilometrelerce tır kuyruğu

Kilis öncüpınar sınır kapısı'nda, suriye'nin gümrük vergilerindeki artış nedeniyle tır yoğunluğu yaşanıyor.

Ekonomi - 3 ay önce

Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’nda, Suriye’nin gümrük vergilerindeki artış nedeniyle tır yoğunluğu yaşanıyor. Suriye’ye geçmek için günlerdir bekleyen ve kilometrelerce kuyruk oluşturan şoförler, sorunun çözülmesini bekliyor.

Suriye’nin yeni yönetimi tarafından ithal ürünlere yönelik gümrük vergilerinin arıtılması nedeniyle Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’nda kilometrelerce tır kuyruğu oluştu. Suriye’deki gümrük vergilerinin ton başına 10 dolardan 50 dolara çıkması, şoförleri zor durumda bırakıyor. Günlerdir sıra beklediklerini ifade eden şoförler, yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek yeni vergi artışı ve geçiş sırası ile ilgili sorunların çözülmesini talep etti. "Devlet yetkililerinin bu duruma el atmasını bekliyoruz"

Tır Şoförü Mehmet Kaya, “Vergiler 10 dolardan 50 dolara çıktı, bu artış işimizi çok zorlaştırdı. Fiyatların düzelmesi gerekiyor. Devlet yetkililerinin bu duruma el atması ve bir çözüm getirmesi önemli” dedi. "8 gündür burada bekliyoruz"

Bir diğer tır şoförü Hasan Yılmaz da, “8 gündür burada bekliyoruz. Vergilerin bu kadar artması işleri zorlaştırdı. Saha ve sıra sistemi getirilirse, yoğunluk azalır ve işlemler daha hızlı ilerler’’ ifadelerini kullandı. "Vergi gerçekten çok yüksek"

Tır şoförü Ahmet Han, "Vergi gerçekten çok yüksek. Vergilerin düşmesi gerekiyor. Ayrıca pano sistemi de gelmeli, böylece sıralar daha düzenli olur ve bekleme süreleri kısalır" şeklinde konuştu.

Şoförler, gümrük işlemlerinin hızlanması için vergiler ve sıra sisteminin de çözülmesi gerektiğini belirtti.

Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde bir değerlendirme yapan ve Türkiye’den gönderilen ürünlere yönelik gümrük vergilerinin yüzde 300 ile 500 oranında artırıldığını ifade eden Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, “Bütün sektörlerimizi kapsayan bu sorunun çözümü için üzerimize düşenleri yapmaya çalışıyor ve bu krizin derinleşmeden çözümü için ilgili bakanlıklarımızla sürekli temaslarımızı sürdürüyoruz. Bu karar Suriyeli vatandaşların derin bir enflasyonla karşılaşması ve alım güçlerinin tamamen sıfırlanması anlamına da gelir. Birçok ürüne uygulanan yüksek vergiler ürünlerin üretim maliyetinin bile üç dört katı durumunda. 2024 yılında ortalama aylık 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğimiz Suriye’ye yönelik ihracatımız bu yüksek gümrük vergileri nedeniyle durma noktasına geldi. Sınırda tırların oluşturduğu kilometrelerce kuyruk bunun en iyi göstergesidir. Gerek Dışişleri Bakanlığımız gerekse Ticaret Bakanlığımızın bu sorunun ivedi bir şekilde çözümü için Suriye’de kurulan geçici hükümet yetkilileriyle temaslarının olumlu sonuçlanacağına inanıyoruz” diye konuşmuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te 1,5 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-01-15 09:44 - Asayiş

2 kilogram metamfetamile yakalanan zehir tacirleri tutuklandı

2025-01-13 09:13 - Asayiş

Kütahya’da Bonzai ve Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-01-10 10:22 - Asayiş

MARMARİS’TE ANAYOL ÜZERİNDEKİ GİZEMLİ SÜRGÜLÜ KAPI

2025-01-11 14:40 - Marmaris

Kömür Yüklü Tırda 50 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-01-13 09:50 - Asayiş

40 Gram Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-01-15 15:54 - Asayiş

Meta’nın CEO’su Zuckerberg’den Biden yönetimine "baskı" suçlaması

2025-01-11 11:49 - Siyaset

Enis Bardhi’ye teşekkür plaketi

2025-01-15 18:52 - Spor

331 Gram Metamfetamin ve 30 Bin Hap Ele Geçirildi

2025-01-13 11:01 - Asayiş

Samsun’da yangın tüpüne gizlenmiş 4,7 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-01-15 11:17 - Asayiş

İlgili Haberler

İklim şartları açıkta erik hasadını geciktirdi

22:01 - Ekonomi

Yayla muzunun destesi 100 TL’den satışa çıkarıldı

21:20 - Ekonomi

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Manisa’da don afeti sonrası bağlarda incelemelerde bulundu

20:13 - Ekonomi

TZOB Genel Başkanı Bayraktar’dan ‘zirai don’ açıklaması: "İzmir’de bütün ürünlerde hasar var"

19:09 - Ekonomi

Rize’de av sezonu bilançosu: 91 bin TL ceza kesildi, 6 bin 500 ton ürüne el konuldu

18:36 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Elektronik Sigara Çocuk Yaşta Akciğer Kanseri Yapıyor

15:29 - Sağlık

Boşanma Aşamasındaki Eşini Sokak Ortasında Öldürdü

15:06 - Asayiş

Epilepsi Hastası Minik Aras'ın Hayali Gerçekleşti

13:44 - İnsan

Bıçaklı Kavgada Bir Genç Hayatını Kaybetti

13:18 - Asayiş

Temizlikçi Kılığında Ayakkabı Hırsızlığı

13:09 - Asayiş