?>

Örnek proje sonrası bilgi yarışması

MUĞLA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ İLE MENTEŞE İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN HAYATA GEÇİRİLEN ‘BUZAĞINA SAHİP ÇIK’ PROJE TANITIM PROGRAMI VE BİLGİ YARIŞMASI YAPILDI.

Ekonomi - 2 yıl önce

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Türkiye’de örnek proje olarak uygulanan ‘Buzağına Sahip Çık’ projesinde örnek uygulama olarak Menteşe ilçesinde gerçekleştirilen çalışma sonrası hayvan üreticileri bilgi yarışması yapıldı. Bili yarışmasında dereceye giren üreticilere çeşitli hediyeler verildi.

Programa İl Müdür vekili olarak İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın, Köy-Koop Merkez Birlik Başkanı Eray Çiçek, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Gül, Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serkan Alpözen ve üreticiler katıldı.

Yoğun katılımın olduğu programda ilk konuşmayı üreticiler adına Gazeller Mahallesinden Musa Çaybak yaptı. Projenin faydalarına değinen Çaybak emeği geçen il ve ilçe müdürlüğüne teşekkür etti. Proje çerçevesinde bir ayda 315 işletmede 512 buzağı ziyaret edilirken, projenin önümüzdeki süreçte Muğla’nın 12 ilçesinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın, törende yaptığı konuşmasında hayvancılık sektörünün gelişmesi adına yaptıkları çalışmalara değindi. Aydın, “2021 TUİK verilerine göre büyükbaş hayvan varlığımız 280 bin 991. İl Müdürlüğümüzce uygulanmaya başlayan, buzağıları Rota-Korona-E.Coli etkenlerine karşı korumayı amaçlayan ‘’Buzağı Kalkanı Projesi’ne ek olarak ‘Buzağına Sahip Çık Projesi’ hayata geçirildi. Yine 2020 yılında başlattığımız ‘Hastalıktan Ari İşletme Projesi’ ilimizde tüberküloz ve bruselloz hastalıktan ari işletme sayısının bugün itibariyle 134’e çıkararak ülke sıralamasında 1’inci sıraya yükseldiğimizi belirtmek isterim. Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığınca desteklenen 204 bin TL bütçeli ‘Buzağına Sahip Çık’ projesi Menteşe ilçemizde Mayıs-Haziran ayında uygulandı. Proje çerçevesinde bir ayda 315 işletmede 512 buzağı ziyaret edildi. İlgili projenin daha fazla üreticiye ulaşmasının sağlanması amacıyla bugün 9 üreticinin katılımıyla bilgi yarışmaları, proje tanıtım sunumu ve projeye katılan üreticilere çekilişle hediye dağıtımını içeren etkinlik gerçekleştiriyoruz. Menteşe ilçemizde pilot olarak hayata geçirilen projenin Kasım ayı içinde 12 ilçemizde daha hayata geçirilmesi planlanıyor” dedi.

Yıllık ekonomiye kazanç ise 21 milyon 156 bin lira

Program Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürü ve aynı zamanda proje koordinatörü Mehmet Kuray’ın proje çalışmaları ve sonuçları hakkında bilgi vermesiyle devam etti. Proje ile kurulan Buzağım Doğdu İhbar Hattına gelen ihbarlara verilen cevapların ve eğitimlerin önemine değinen Kuray, sunumunda projenin ekonomiye olan katkısına değinerek ‘Projede buzağı ölüm oranı yüzde 12’den yüzde 5’e düşürüldü. Hedef yüzde 2’nin altına çekmek. Yıllık ekonomiye kazanç ise 21 milyon 156 bin liradır” dedi.

Üreticiler bilgi yarışmasında kıyasıya yarıştı

Kısa film gösteriminden sonra 9 üreticinin yakınları ile çift olarak katılım sağladığı yarışmada kıyasıya rekabet yaşandı. İlk soruları cevaplayan 3 kez yedek sorulara kalan yarışma sonucunda dereceler ve beraberlikler açıklandı. Taşlı Mahallesinden Özcan Çulhaoğlu ile Gülay Sarıkavak isimli yarışmacılar birinci oldu. Hediye olarak süt sağım makinesi ile 5 çuval yem verildi. İkinciliği paylaşan Gazeller Mahallesinden Musa-Hikmet Çaybak çifti ile Doğanköy’den Serdar-Nazmiye Döğerli’ye (anne-oğul) buzağı kulübesi hediye edildi. Algı Mahallesinden Sultan-Hasan Ali Karakoza ile Sungur Mahallesinden Semra-Süleyman Yılmaz çiftçi üçüncülüğü paylaştı. Üçüncüye 50 kg’lık 5’er çuval yem hediye edildi.

Ayrıca katılan üreticiler arasında yapılan çekilişle 44 çuval yem, 4 adet süt sağım makinesi, 4 buzağı kulübesi hediye edildi.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

PERA'NIN KANATLARI OL!

2022-09-29 10:14 - Gündem

HAYATA SAYGI DURUŞU

2022-09-29 13:43 - Gündem

Fethiyeye gelen turistler esnafı sevindirdi

2022-09-28 18:30 - Magazin

Abramovun mega yatı Titan Fethiyede

2022-09-27 13:00 - Magazin

Sinema salonu sahipleri Cem Yılmaza veda etti

2022-09-25 14:30 - Magazin

İlham Gencere Türk Filmleri Haftasında plaket

2022-09-26 13:30 - Magazin

C-Majör İşten Sesler Korosu, Zeki Mürenin vefatının 26ncı yıldönümünde Bodrum Antik Tiyatroda konser verdi

2022-09-26 14:30 - Magazin

Sinema salonu sahipleri dijitale savaş açtı

2022-09-24 15:30 - Magazin

Bodrum turizmde rekora koşuyor

2022-09-26 14:00 - Ekonomi

BODTO adayı Kaplan, projeleri açıklamaya başladı

2022-09-27 13:00 - Ekonomi

İlgili Haberler

Tarımın geleceği Balıkesir’de masaya yatırıldı

20:26 - Ekonomi

Ankara-Moskova ekonomik ilişkileri güçlenecek

16:32 - Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Muradiye OSB’de incelemelerde bulundu

16:21 - Ekonomi

Diyarbakır’da haksız fiyat artışı ve fiyat etiketi denetimleri sıklaştı

16:01 - Ekonomi

Antalya’nın tarım ihracatı Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti

15:45 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Her 100 Bin Kişiden 200’ünde Görülüyor

16:57 - Sağlık

Saç Sağlığını Korumak İçin Doğru Ürün Kullanımı Önemli

16:47 - Sağlık

Beşiktaş, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Başladı

16:39 - Spor

20 Yıldır Her Gün Mezarlığı Temizliyor

16:37 - İnsan

Sağlık Kabini İşletmecisi Serbest Bırakıldı

16:35 - Asayiş