?>

Orucun sigara bağımlılığı üzerindeki etkisi araştırıldı: "Vakaların yüzde 14,7’si, Ramazan ayı boyunca sigarayı kendiliğinden bıraktı"

Samsun'da bir doktor tarafından yapılan akademik araştırmada orucun sigara bağımlılığı üzerine etkisini incelendi. Yapılan araştırmada vakaların yüzde 53,7’sinde nikotin yoksunluğu ile baş etmede en önemli faktörün dini duygular ve açlık olduğu ortaya çık

Sağlık - 22 saat önce

Samsun’da orucun sigara bağımlılığı üzerindeki etkisiyle ilgili yapılan akademik araştırmada vakaların yüzde 53,7’sinde nikotin yoksunluğu ile baş etmede en önemli faktörün dini duygular ve açlık olduğu ortaya çıktı. Vakaların yüzde 14,7’sinin, Ramazan ayı boyunca sigarayı kendiliğinden bıraktığı belirlendi.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Onur Öztürk, orucun sigara bağımlılığı üzerindeki etkisini inceledi. Türkiye’nin 4 farklı şehrinden toplam 354 hasta üzerinde çalışıldı. Vakaların yüzde 53,7’sinde nikotin yoksunluğu ile baş etmede en önemli faktörün dini duygular ve açlık olduğu ortaya çıktı. Vakaların yüzde 14,7’si, Ramazan ayı boyunca sigarayı kendiliğinden bıraktı. "Otokontrolün daha üst noktada olduğu dönem"

Yapılan çalışmayla ilgili bilgi veren Dr. Onur Öztürk, "Bağımlılık, mücadelesi en zor rakiplerdendir. İrade çok güçlü bir cevap olsa da yetersizdir, burada sağlık profesyonelleri devreye girmelidir, gerekirse tedavi başlanmalıdır. Seanslara düzgünce gelmek kanıtlanmış olan en önemli yardımcı faktörlerden biridir. Ramazan ayında bulunduğumuz ve otokontrolümüzün daha üst noktada olduğu bu dönemde sigara ile beraber savaşmak en büyük sorumluluğumuz olmalıdır. Orucun sigara bağımlılığı üzerine etkisini inceleyip, üst düzey uluslararası bir dergide yayınladığımız çalışmamızdan bahsetmek istiyorum. Türkiye’nin 4 farklı şehrinden toplam 354 hasta üzerinde çalıştık. Vakaların yüzde 53,7’sinde nikotin yoksunluğu ile baş etmede en önemli faktörün dini duygular ve açlık olduğu ortaya çıktı. Vakaların yüzde 14,7’si, Ramazan ayı boyunca sigarayı kendiliğinden bırakmıştı. Araştırmada katılımcıların yüzde 80’inde Ramazan ayında günlük sigara tüketme alışkanlığının azaldığı gözlemlendi. Buna göre; dini inançların ve kişisel iradenin Ramazan ayında sigara içmeyi azaltmada veya ortadan kaldırmada ve yoksunluk bulgularını yönetmede etkili olduğu bulundu" dedi. "Türkiye’de her gün 300 kişi sigara kaynaklı hastalıklar sebebiyle ölüyor"

Sigara ve diğer tütün ürünleri tüketiminin tüm dünyada ortak bir sorun haline geldiğini belirten Öztürk, "Zararları açıkça bilinmesine ve kısmen kontrol edilebilmesine karşın tüketimi her geçen gün artmaktadır. Bu durum toplumda maddi, manevi kayıplara yol açmaktadır. Sigara ve tütün tüketiminin kanıtlanmış herhangi bir faydası yoktur. İnsanların kendisine bile isteye zarar vermesi akıl ve mantıkla açıklanamamaktadır, bunun adı bağımlılıktır ve üzerine gidilmesi gerekmektedir. Dünyada her yıl 8 milyon insan sigara kaynaklı hastalıklar sebebiyle ölmektedir. Türkiye’de her gün 300 kişi sigara kaynaklı hastalıklar sebebiyle ölmektedir. Bu ölüm sayısına Covid-19 pandemisi döneminde bile ulaşılmamıştır. Öldürmediği durumlarda da hastalıklar ve sakatlıklar ile kendisini gösteren bu bağımlılık, ekonomi ve çevreye de zarar vermektedir. Aile hekimliği kliniğine bağlı olarak, hastanemizde yaklaşık 5 yıldır sigara bıraktırma polikliniği hizmet vermektedir. 1-7 Mart Yeşilay Haftası sebebiyle hazırlanmış olan bu yazının bağımlılara destek olması en büyük dileğimizdir" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS PAZARLARI CEP YAKIYOR

2025-02-28 14:36 - Marmaris

Denizli’de gece seferleri ile kesintisiz ulaşım başladı

2025-03-04 18:43 - Gündem

Artvin’de kar kalınlığı 2 metreyi aştı

2025-02-26 13:13 - Gündem

Marmaris Belediyesi’nden her gün 3 çeşit iftarlık

2025-03-02 20:47 - Genel

Köyceğiz’de öğretmenlere eğitim

2025-03-03 10:21 - Teknoloji

Milas’ta Oto Galerinin Önünde Silahlı Saldırı

2025-02-27 16:36 - Asayiş

Kuşadası’nda turunç meyvesi Kuşadalı kadınların ellerinde tatlanıyor

2025-02-28 17:03 - Genel

Mardin’de iki mahallede daha içme suyu sorunu çözüldü

2025-03-05 12:23 - Gündem

MUĞLA’NIN BELEDİYE BAŞKANLARI EVLİLİK KARARI ALDI

2025-02-28 13:21 - Gündem

Milas’ta oto galeri önündeki cinayetin faili tutuklandı

2025-02-28 17:52 - Asayiş

İlgili Haberler

5 kanser ilacı daha geri ödeme listesine alındı

10:20 - Sağlık

Diyadin’e yeni 4 doktor atandı

10:17 - Sağlık

Nezle ve Grip Arasındaki Farklar

10:15 - Sağlık

Bağımlılıkla mücadelede üniversitelere önemli görevler düşmekte

10:12 - Sağlık

Dünyada sadece Ankara’da uygulanan tedaviyle yaşama tutundu

10:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Nezle ve Grip Arasındaki Farklar

10:15 - Sağlık

Ramazan’da Su Tüketimine ve Dengeli Beslenmeye Dikkat!

14:36 - Sağlık

Fazla Verilen 100 Bin Lirayı İade Etti

14:09 - İnsan

Ambulansın Önüne Atlayan Çocuk Kurtarıldı

13:45 - Asayiş

Dubai Çikolatasının Sırrı Açıklandı

13:40 - Genel