?>

(Özel) Böbrek naklini doktorlar canlı izledi

Bursa’da organ naklinin önemiyle ilgili toplantıya katılan doktorlar, gerçekleştirilen böbrek nakli ameliyatını ise canlı olarak izledi. üroloji uzmanı prof. Dr. Bülent oktay, “canlıdan organ nakilinde dünya liderliği, vefat edenden nakilde alt sıralarda olmamız sebebiyle sevindirmiyor” dedi.

Sağlık - 8 ay önce

Bursa’da organ nakli ile ilgili toplantıya katılan doktorlar, böbrek nakli ameliyatını canlı olarak izledi.

Bursa’da doktorlar organ nakli ile ilgili bilimsel bir toplantıda biraraya geldi. Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi tarafından düzenlenen organizasyonda, böbrek nakli cerrahisindeki yeni gelişmeler ve naklin önemi konusunda bilgi paylaşımı yapıldı. ‘4. Bursa Acıbadem Organ Nakli’ toplantısına il dışından gelen birçok doktor da yerini aldı. Ameliyatların hastaya ve hekime sağladığı avantajlar üzerine bilgilerin verildiği toplantıya katılan hekimler, ameliyathanede üç boyutlu laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen nakil operasyonunu canlı olarak izleme imkanı buldu.

Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oktay, “Bursa Organ Bağışı ve Nakli Derneği ile birlikte bu sempozyumu gerçekleştiriyoruz. Bu toplantıların en önemli özelliği, katılan hekimler canlı olarak nakil operasyonunu izleyebiliyorlar. Yaklaşık 70 kişinin bulunduğu bu seminerde, ayrıca meslektaşlar bir araya gelerek tecrübe aktarımı da sağlanmış oluyor. Bilimsel bir ortamda bilginin paylaşıldığı güzel bir gün geçiriyoruz” diye konuştu.

“Canlı vericili nakildeki üst sıramız sevindirmiyor”

Organ naklinin sadece bilimsel eğitimlerle değil, toplumun bilgilenmesiyle önem kazanacağını belirten Oktay, “Organ yetmezliği bir kişinin hayatını sonlandıran ciddi bir durumdur. Ne yazık ki medikal tedavilerle düzelme imkanı olmayan bu hastaları kaybediyoruz. Burada tek çare, organ naklidir. Organ naklinde ideal olanı vefat eden kişinin organlarının naklidir. Ancak Türkiye’de kadavradan bağış, bütün çabalara rağmen çok fazla gelişememiştir. İnsanlar vefat eden bir kişinin organlarının bağışlanmasına karşı gelmektedir. Dolayısıyla canlı kişilerden bağış oranı çok daha yüksektir. Bu nedenle canlı bağışla yapılan organ naklinde Türkiye, dünyada açık ara öndedir. Kore ve Amerika ile birinci sırayı paylaşmaktayız. Oysa bizler, bunun tam tersi olmasını, kadavradan bağışın daha yüksek sayılarda olması gerektiğini biliyoruz ve istiyoruz. Toprağın altında çürüyecek organlar, birden fazla insana hayat verebilir” dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

KARACASÖĞÜT MÜCADELESİ  MUÇEV E KARŞI BİR KEZ DAHA KAZANILDI

2024-05-23 12:08 - Gündem

MARMARİS'İN GURURU HİRA ERCAN 2024 KİCK BOKS DÜNYA KUPASI 2.Sİ OLDU

2024-05-18 16:21 - Spor

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!

2024-05-19 13:31 - Marmaris

TÜRKİYE’NİN EN GENÇ KADIN PROFESÖRÜ 35 YAŞINDA

2024-05-21 16:05 - Genel

YEŞİM CEREN BOZOĞLU 60 KİLO VERDİ!

2024-05-24 17:56 - Magazin

Fatih Erbakan, "Biz sokak hayvanların uyutulmasına kesinlikle karşıyız"

2024-05-24 13:03 - Siyaset

TÜRK İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNDEN BÜYÜK ATAK

2024-05-20 12:34 - Ekonomi

KALE SOKAKLARINDA YAZ TEMİZLİĞİ YAPILDI

2024-05-22 14:25 - Marmaris

 PUCCA'NIN EV SAHİBİ DAİRENİN SON HALİNİ PAYLAŞTI

2024-05-24 17:52 - Magazin

ATSO heyeti KazanForum 2024’e katıldı, iş birliği anlaşmasına imza atıldı

2024-05-23 17:14 - Ekonomi

İlgili Haberler

Sağlık Müdüründen sigara bırakma çağrısı

18:08 - Sağlık

Edirne’de sigaranın ölümcül izleri "olay yeri" konseptiyle anlatıldı

17:36 - Sağlık

‘Kalpsiz’ dediler nakil oldu

16:09 - Sağlık

Tuşba’da HPV taraması gerçekleştirildi

16:06 - Sağlık

Opr. Dr. İlham Gülçek, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde

15:47 - Sağlık

Günün Manşetleri

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor!

16:07 - Sağlık

Manisa FK, Birama Toure’yi Transfer Etti

15:53 - Spor

Sahte Sözleşmelerle 60 Milyon Lira Vurgun

15:41 - Asayiş

SBTÜ, Havacılık ve Uzay İçin Geleceği Yaratıyor

14:34 - Eğitim

Soğuk Hava Bakterileri Durdurmaz

14:34 - Sağlık