?>

Prof. Dr. Gültekin: “Sağlığın kıymetini genellikle kaybettikten sonra anlıyoruz”

Ondokuz mayıs üniversitesi (omü) eczacılık ve sağlık akademisi topluluğu tarafından düzenlenen “sağlıklı yaşam mümkün mü? €? adlı konferansa katılan türkiye bilimler akademisi asli üyesi ve lokman hekim üniversitesi rektörü prof. Dr. Fatih gültekin, sağlıklı yaşamın temelleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Sağlık - 1 ay önce

Prof. Dr. Fatih Gültekin, “Gazlı içecekler ve bazı katkı maddeleri obeziteyi artırıcı etkiler gösteriyor. Aynı şekilde, rafine gıdalar bağırsak kanseri riskini artırabilir. Sağlığımızı kaybettiğimizde, bu dünyadaki varlığımızın anlamı zayıflıyor. Ne yazık ki, sağlığın kıymetini genellikle kaybettikten sonra anlıyoruz” dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eczacılık ve Sağlık Akademisi Topluluğu tarafından düzenlenen “Sağlıklı Yaşam Mümkün Mü?” adlı konferansa katılan Türkiye Bilimler Akademisi Asli Üyesi ve Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin, sağlıklı yaşamın temelleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşad Daş, Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Esra Pancar Yüksel, Ziraat Fakültesi Dekanı Muharrem Özcan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. “Ne kadar yediğimiz, ne yediğimiz kadar önemlidir”

Prof. Dr. Fatih Gültekin, sağlıklı yaşamın temel yollarından birinin ölçülü beslenmek olduğunu vurgulayarak, “Gazlı içecekler ve bazı katkı maddeleri obeziteyi artırıcı etkiler gösteriyor. Aynı şekilde, rafine gıdalar bağırsak kanseri riskini artırabilir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), alkolü kanserojen bir madde olarak sınıflandırmıştır. Bilimsel araştırmalar, ömrümüzü uzatmanın ve sağlıklı bir yaşam sürdürmenin temel yollarından birinin ölçülü beslenmek olduğunu göstermektedir. Ancak günümüzde çoğu insan, birçok yiyeceğin faydasını dikkate alarak gereğinden fazla tüketmektedir. Ne kadar yediğimiz, ne yediğimiz kadar önemlidir. İhtiyacımızdan fazla tüketilen her yemek, obeziteye ve buna bağlı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle porsiyonlarınızı ölçülü tutmaya özen göstermelisiniz. Sağlıklı bir beden için dengeli beslenmek, öğünler arasında yeterli süre bırakmak ve aşırı yemekten kaçınmak son derece önemlidir” diye konuştu. “Gençlik döneminde kazanılan alışkanlıklar, yaşam boyu sağlığı etkiler”

Beslenmenin yanı sıra hareketli bir yaşam tarzının da sağlıklı yaşamda en az doğru beslenme kadar önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gültekin, özellikle gençlik döneminde kazanılan alışkanlıkların yaşam boyu sağlığı etkileyebileceğini belirterek, “Bu süreçte düzenli spor yapmayı alışkanlık haline getirirseniz, hem bedensel hem de zihinsel olarak daha sağlıklı bir birey olabilirsiniz. Hareketli yaşamı hayatınıza entegre etmek ve sosyal çevrenizi güçlendirmek, yaşam kalitenizi artırır. Güçlü sosyal bağlar, zihinsel ve duygusal sağlığınızı destekler” şeklinde konuştu. “Ne yazık ki, sağlığın kıymetini genellikle kaybettikten sonra anlıyoruz”

Prof. Dr. Gültekin, sağlığın kaybedildiğinde mutluluğun yerini kaygıların aldığını belirterek şunları söyledi:

“Sağlığımız elden gittiğinde, mutluluğun yerini kaygılar ve zorluklar alıyor. Sağlığımızı kaybettiğimizde ne işimizi yapabiliyoruz ne de sosyal sorumluluklarımızı yerine getirebiliyoruz. Para kazanmak, keyif almak veya hayata anlam katmak mümkün olmuyor. Kısacası, bu dünyadaki varlığımızın anlamı zayıflıyor. Ne yazık ki, sağlığın kıymetini genellikle kaybettikten sonra anlıyoruz. Sağlık bir kez elden gittiğinde, yaşamın ipleri çözülmeye başlıyor. Bu nedenle sağlığımızı korumak ve ona gereken değeri vermek hayatımızın öncelikli hedefi olmalı.”

Konferansta konuşan Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşad Daş da Prof. Dr. Fatih Gültekin ve katılımcılara teşekkür etti.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Prof. Dr. Gültekin’e fidan sertifikası takdim etti. Program sertifika takdimiyle sona erdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

430 Gram Metamfetamin Ele Geçirildi

2024-12-24 10:12 - Asayiş

Esen Metalspor: 2 - Kocasinan Şimşekspor: 1

2024-12-23 10:41 - Spor

Abdülkerim Bardakcı ’dalya’ dedi

2024-12-22 18:10 - Spor

Samsun’da uyuşturucu operasyonu: 516 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-12-20 22:44 - Asayiş

Hakkari’de turşu bidonunda 13 kilo metamfetamin ele geçirildi

2024-12-23 15:59 - Asayiş

Batman’da çocuğun parmağına sıkışan metal, itfaiye ekiplerince çıkarıldı

2024-12-21 17:21 - Asayiş

Kasım ayında 17 bin 431 kilogram tekstil ve 3 bin 962 kilogram metal atığı geri dönüşüme kazandırıldı

2024-12-23 12:03 - Gündem

Kötekli Kavşağında Trafik Düzenlemesi

2024-12-22 22:09 - Genel

MUĞLA, SUÇ ORANI YÜKSEK İLLERLE ÇEVRİLİ

2024-12-27 14:29 - Asayiş

Marmaris'te 24 saatte hava sürprizleri

2024-12-21 14:04 - Marmaris

İlgili Haberler

Opr. Dr. İlham Gülçek, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde

15:47 - Sağlık

MEAH’TA YENİ DERİ UZMANI DR. AHMED CHKMAKCHİ

15:42 - Sağlık

SEAH’ta bir gecede 3 nakil: 67 yaşındaki anne, kızı için düşünmeden böbreğini bağışladı

15:32 - Sağlık

FETHİYE’DE YENİ YAPAY ZEKA DESTEKLİ MR CİHAZI HİZMETE GİRDİ

15:11 - Sağlık

Türk doktorlar, TİKA’nın desteğiyle Kamboçya’da şifa dağıttı

14:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

SBTÜ, Havacılık ve Uzay İçin Geleceği Yaratıyor

14:34 - Eğitim

Soğuk Hava Bakterileri Durdurmaz

14:34 - Sağlık

Enerji ve Nakil Kablosu Hırsızlığına Büyük Darbe

13:36 - Asayiş

Galatasaray UEFA Avrupa Ligi Kadrosunu Güçlendirdi

13:00 - Spor

Habur’da 370 Kilo Uyuşturucu Ele Geçirildi

13:00 - Asayiş