?>

Prof. Dr. Sarpel: "Diz protezi ameliyatlarında robotik yöntem ile iyileşme hızlanıyor"

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı prof. Dr. Yaman sarpel, dizde ileri seviyede kireçlenmeye karşı yapılan diz protezi ameliyatlarında robotik yöntemin giderek daha başarılı sonuçlar verdiğini belirterek, "robotik yöntem klasik yönteme göre daha az ağrı, daha hızlı bir iyileşme ve daha uzun protez kullanım süresi sağlıyor" dedi.

Sağlık - 6 saat önce

Dizde ileri seviyede kireçlenmeye karşı yapılan diz protezi ameliyatlarında robotik yöntemin giderek daha başarılı sonuçlar verdiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yaman Sarpel, "Robotik yöntem klasik yönteme göre daha az ağrı, daha hızlı bir iyileşme ve daha uzun protez kullanım süresi sağlıyor" dedi.

Acıbadem Adana Ortopedia Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yaman Sarpel, ileri evre diz kireçlenmesine bağlı ağrı ve hareket kısıtlılığını gidermek için uygulanan Robotik Total Diz Protezi (TDP) hakkında bilgi verdi.

Gonartroz olarak bilinen dizde kıkırdak kaybı ve dejenerasyon sorunlarının tedavisinde TDP ameliyatının günümüzde altın standart kabul edildiğini ve yaygın bir şekilde kullanıldığını aktaran Prof. Dr. Sarpel "Bu operasyonda hedefimiz ağrıyı kesmek ve fonksiyonel iyileşmeyi sağlamaktır. Ancak klasik yöntemde hastaların yüzde 15’inde ağrı devam etmekte, yüzde 4-13.1’inde neden tespit edilememektedir. Bu da hasta ve cerrahı mutsuz etmektedir. Daha iyi bir sonuç alabilmek için yıllardır yapılan çalışmalarda gerek cerrahi tekniğin gelişmesi, gerekse de protez tasarımlarının değişmesiyle önemli ilerlemeler kaydedilmiştir" diye konuştu.

İlk olarak 1997 yılında başlayan bilgisayar yardımlı TDP ameliyatlarında, teknolojideki gelişmeler, dijital uygulamalar ve yapay zeka çalışmaları ile bugün artık robot kullanımının yaygınlaştığını söyledi. "Hedef sıfır hata payı"

Dünyada olduğu gibi ülkemizde giderek daha çok uygulanan robotik TDP ameliyatlarının birçok avantaj içerdiğine dikkat çeken Sarpel "Ameliyatlarda önemli olan cerrahın deneyimidir ancak teknolojiyi kullanarak yapılan ameliyatların önemli artıları vardır. Robotik diz protezi ameliyatlarında amaç kesin doğruluk ve hata payı olmaksızın, kişinin anatomik yapısına uygun protezin doğru yerleştirilmesidir" diye konuştu.

Robotik TDP ile yumuşak dokuların daha az gevşetilmesi, kemiklerin içinin oyulmaması, damarlar içinde pıhtı oluşması şeklinde açıklanabilen derin ven trombozu, kanamanın ve ağrının daha az olması gibi önemli kazanımlar sağlandığını vurgulayan Sarpel, ayrıca deformasyonların kişiye özel olarak düzeltilebileceğini, bunun da protezin uzun dönem sağ kalımı olanağı sağlayacağı şeklinde değerlendirildiğini kaydetti. "Daha az ağrı, daha hızlı iyileşme"

Bu metodun özelliklerinden bahseden Prof. Dr. Sarpel "Erken dönem rehabilitasyon, eklem hareketlerinin daha hızlı kazanılması ve erken dönem iyileşme klasik tekniğe oranla hasta memnuniyetini artırmaktadır. Robotik diz protezi uygulamasında, ameliyat sonrası ağrı daha az olmakta, daha az ağrı kesici kullanılmaktadır. Fizik tedavi süreci daha hızlı seyretmekte, ideal diz hareketlerine daha rahat ve kısa sürede ulaşılabilmektedir" şeklinde konuştu.

Total diz protezinin, ileri derecede gonartroz tedavisinde tek seçenek olduğunu anlatan Prof. Dr. Sarpel, kilo ve sigara ürünleri tüketiminin sonuçları olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Ameliyat öncesinde hastanın psikolojik ve organik olarak incelenerek ameliyata hazırlandığını dile getirdi. Sonrasında ise ilk 1,5 aylık süreçte fizik tedavinin etkin uygulanması gerektiğine değinen Sarpel 1,5 aydan sonra hastanın günlük yaşantısını daha rahat sürdürebilir hale geleceğini, bu süreçlerin kişisel özelliklere bağlı olarak hastadan hastaya değişebileceğini de sözlerine ekledi. "Dayanıklılık oranı yüzde 95’ten fazla"

Kullanılan protezin, cerrahi teknik, hastanın yaşantısı, kilosu, yaşayabileceği olumsuzluklara bağlı olmakla birlikte 20 yıl üstünde sorunsuz dayanabileceğini aktaran Prof. Dr. Sarpel, robotik TDP yönteminde bu sürenin uzayabileceğini dile getirerek bu yöntemle ameliyat olan hastaların erken dönemde, klasik protez cerrahisi geçirmiş hastalara göre daha memnun olduğunu ve benzer durumdaki hastalara tavsiye ettiklerini sözlerine ekledi.

Aynı yöntemle total kalça protezi yapıldığından da bahseden Sarpel, robotik yöntemin; erken evre iyileşme, yürüme potansiyelinin daha iyi olması, başarı oranı ve hasta memnuniyetinin yine ciddi oranda arttığını kaydetti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’TE ARAÇ İÇİ TÜTÜN DENETİMİ YAPILDI

2025-04-28 15:01 - Marmaris

Marmaris'te Türk Sanat Müziği Ziyafeti

2025-04-24 13:47 - Marmaris

Genç İşsizlikte Türkiye Avrupa'nın Zirvesinde

2025-04-24 11:41 - Gündem

Marmaris'te Yaban Domuzları Kediyi Parçaladı

2025-04-24 12:02 - Asayiş

Amasya için kuvvetli yağış uyarısı

2025-04-23 20:50 - Gündem

Marmaris'te Elektrik Kesintisi Uyarısı

2025-04-24 15:06 - Marmaris

Sahte Vekaletlerle Milyarlık Vurgun

2025-04-22 10:56 - Asayiş

Marmaris Camiavlu'da 23 Nisan Şenliği

2025-04-24 10:41 - Marmaris

MUGAT-DER Faaliyetlerine Başladı

2025-04-28 09:55 - Gündem

Marmaris'te 23 Nisan'a Özel Zeybek Gösterisi

2025-04-23 14:07 - Marmaris

İlgili Haberler

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ozon tedavisi başladı

15:39 - Sağlık

MSKÜ'de Kadavra Böbrek Nakli Masaya Yatırıldı

15:02 - Sağlık

Diyarbakır’da ücretsiz retina göz operasyonu yapılıyor

14:57 - Sağlık

Acil Tıp Camiası Akyaka'da Buluştu

14:47 - Sağlık

Denizli’de "Okulumda Kan’panya" projesiyle kan bağışına dikkat çekildi

13:56 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Tehlikesi

17:07 - Sağlık

Tüfekle Vurularak Öldürülen Şahsın Katili Tutuklandı

16:57 - Asayiş

Endemik Ters Lalelere Vahşet

16:25 - Gündem

Yeni Bir "Böğü" Türü Keşfedildi

16:23 - Gündem

Ütü Yapan Kadının Başına Tavan Çöktü

16:20 - Genel