?>

Psikolog Gölcük, "Büyük acılar paylaşılarak daha kolay atlatılır"

Türkiye’yi derinden sarsan 6 şubat depreminin 2. Yıl dönümü yaşanırken nazilli’de hizmet veren psikolog simge gölcük, depremin etkilerinden söz edip, büyük acıların paylaşılarak daha kolay atlatılabildiğini söyledi. Türk halkının bu anlamda önemli bir sınavı başarı ile verdiğini belirten gölcük, "büyük acılar paylaşılarak daha kolay atlatılabilir. Halkımız bu anlamda 6 şubat depreminden sonra yekvücut olmayı başardı. Depremzedelere karşı duyarlılığımızı kaybetmeden devam etmeli" dedi.

Sağlık - 3 saat önce

Türkiye’yi derinden sarsan 6 Şubat depreminin 2. yıl dönümü yaşanırken Nazilli’de hizmet veren Psikolog Simge Gölcük, depremin etkilerinden söz edip, büyük acıların paylaşılarak daha kolay atlatılabildiğini söyledi. Türk halkının bu anlamda önemli bir sınavı başarı ile verdiğini belirten Gölcük, "Büyük acılar paylaşılarak daha kolay atlatılabilir. Halkımız bu anlamda 6 Şubat depreminden sonra yekvücut olmayı başardı. Depremzedelere karşı duyarlılığımızı kaybetmeden devam etmeli" dedi.

"Umut aşılamak iyileşmenin önemli bir parçasıdır"

Böylesi büyük bir afetin psikolojik etkilerinin derin izler bıraktığını ve deprem anında ve sonrasında kişilerde korku, panik ve şok gibi duyguların ortaya çıktığının altını çizen Psikolog Simge Gölcük, "Kimi zaman insanlar yaşadıklarını gerçek gibi hissedemez, zihni olayın ağırlığını kabul etmekte zorlanır. Deprem sonrası akut stres tepkileri olağandır. Uykusuzluk, sinirlilik, dikkatte azalma, kabuslar ve sürekli deprem olacağı korkusu birçok kişide görülebilir. Ancak bazı durumlarda bu belirtiler daha kalıcı hale gelir ve travma sonrası stres bozukluğu, depresyon veya anksiyete bozukluklarına dönüşebilir. Özellikle büyük kayıplar yaşayan, evini ve sevdiklerini

yitiren kişilerde uzun vadeli psikolojik destek ihtiyacı doğar. Toplumsal travma ve kolektif yas bireysel travmanın ötesinde, 6 Şubat depremi Türkiye’de kolektif bir yas sürecini başlattı. Kaybedilen binlerce insan, yıkılan şehirler ve değişen hayatlar, tüm toplumu derinden etkiledi. Kolektif yas sürecinde insanlar yalnızca kendi kayıplarını değil, başkalarının acılarını da paylaşır. Ancak yas sadece üzüntüyle sınırlı değildir. Beraberinde öfke, suçluluk duygusu ve hatta umutsuzluk da getirebilir. Bu noktada toplumsal dayanışma, insanların yas sürecini daha sağlıklı bir şekilde yaşamasına yardımcı olabilir. Birbirimize destek olmak, acıyı paylaşmak ve yeniden inşa sürecinde umut aşılamak, iyileşmenin önemli bir parçasıdır" diyerek bu anlamada Türk halkının 6 Şubat depreminden sonra önemli bir sınavı başarı ile verdiğini ve halkın bu güzel duygularını muhafaza etmesinin toplum ve ülkenin geleceği açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

‘Çocuklar depremi nasıl algılar?’

Çocukların, deprem gibi büyük felaketlerde en savunmasız gruplardan biri olduğunu açıklayan Gölcük, "Böylesi felaketlerde çocukların güven duyguları sarsılır, dünyayı artık eskisi gibi güvenli bir yer olarak göremeyebilirler. Kimi çocuklar olayın ardından konuşmamaya başlar, kimileri ise korkularını oyunlarına yansıtır. Deprem sonrası çocuklarda sıkça görülen belirtiler arasında kabuslar, yatak ıslatma, anne- babaya aşırı bağımlılık ve içine kapanma yer alır. Ebeveynlerin ve öğretmenlerin bu süreçte çocuklara güven vermesi, duygularını ifade etmeleri için alan açması ve onları ‘güvendeler’ mesajıyla rahatlatması büyük önem taşır" dedi.

‘Psikolojik dayanıklılığı nasıl arttırabiliriz’

İnsanların tramvaya farklı tepkiler verdiğini söyleyen Gölcük, psikolojik dayanıklılığı nasıl arttırılacağı hakkında ise "Psikolojik dayanıklılığı yüksek bireyler, zorlayıcı olaylarla daha sağlıklı bir şekilde baş edebilir. Peki, psikolojik dayanıklılığı nasıl artırabiliriz? Sosyal destek: İnsan, en çok diğer insanlarla iyileşir. Aile, arkadaşlar ve topluluk desteği, iyileşme sürecini hızlandırır. Gündelik rutinlere dönüş: Normalleşme süreci, bireylerin hayatın devam ettiğini hissetmesini sağlar. Anlam arayışı: Travmaların ardından insanlar çoğu zaman ‘Neden?’ sorusunu sorar. Ancak bu sorunun net bir cevabı yoktur. Yapılabilecek en sağlıklı şey, yeni bir anlam oluşturmaya çalışmaktır" ifadelerine yer verdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Yastık İçine Saklanmış Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-02-01 11:09 - Asayiş

Sakarya’da uyuşturucu operasyonları: 76 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-02-04 12:49 - Asayiş

Yolbulan metal işçilerine Başkan Amaç’tan destek

2025-01-30 16:51 - Genel

MUĞLA’DA  METAMFETAMİN, KOKAİN COK ÇEŞİTLİ UYUŞTURUCU MADDE ELE GEÇİRİLDİ

2025-02-01 12:30 - Asayiş

Zehir tacirlerine darbe: 15,5 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-02-01 12:29 - Asayiş

Muğla’nın Ocak ayı ihracatı 80,5 milyon dolar

2025-02-04 11:31 - Ekonomi

Abdülkerim Bardakcı, bilinçli kart görme sebebiyle PFDK’ya sevk edildi

2025-02-04 23:52 - Spor

PROF. ERCAN: SANTORİNİ DEPREMLERİ MUĞLA VE AYDIN’I ETKİLEMEZ

2025-02-03 15:39 - Gündem

DATÇA'DA HERKESİ KISKANDIRAN DADADOSK DOSTLUĞU

2025-02-03 12:01 - ÇEVRE

Türk yüzücü ‘Guienness Yılın Performansı’na aday

2025-02-04 11:21 - Spor

İlgili Haberler

Halk sağlığı alanında yürütülen çalışmalar değerlendirildi

16:27 - Sağlık

Medicana’dan Kanser Farkındalığı Semineri

15:59 - Sağlık

Denizli’de ’Her Gebeye Bir Ebe’ uygulaması hayata geçirildi

15:29 - Sağlık

Prof. Dr. Aytaç, "Beyin kanamaları tüm inmelerin yüzde 20’lik kısmını oluşturur"

15:01 - Sağlık

Somalılara solunum fonksiyon testi yapıldı

14:49 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kar Yağışı Fındık Üreticilerini Sevindirdi!

15:23 - Gündem

Kaçak Kazı Yapan Şahıs Suçüstü Yakalandı

15:16 - Asayiş

Karasu’da kar kalınlığı 10 santimi geçti

14:06 - Gündem

Sakladığı Metamfetamini Makatından Çıkardı

13:47 - Asayiş

Altında Gurmet Bilekliklerin Modası Devam Ediyor

13:30 - Ekonomi