?>

Ramazan’ın vazgeçilmez lezzeti ‘atom’

Samsun'un geleneksel lezzetlerinden biri olan ve ramazan ayında daha fazla ilgi çeken atom tatlısı, iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

İnsan - 1 gün önce

SAMSUN (İHA) – Samsun’un geleneksel lezzetlerinden biri olan ve Ramazan ayında daha fazla ilgi çeken atom tatlısı, iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Fırın ustalarının yoğun mesai harcadığı atom tatlısı, yumurta akı, şeker ve sudan hazırlanıyor. Her yaş grubundan sevilen bu tatlı, Ramazan ayında daha fazla talep görüyor. Geleneksel yöntemlerle yapılan ve özel bir aparatla şekil verilen atom tatlısı, gevrek yapısı ve hafif bir tatlı olması ile biliniyor. Samsun halkı, bu özel lezzeti iftar sofralarında sıklıkla tercih ediyor. Atom tatlısı büyüklüğüne göre 5 ile 10 TL arasında fiyatlardan satılıyor.

30 yıllık fırın ustası Necdet Pala, "Dedemden geliyor bu iş bize. Atom Samsun’un geleneksel bir tatlısıdır. Atom diğer tatlılara göre hafif bir tatlı olduğu için Samsun bunu tercih ediyor. Öncellikle şeker ve yumurtamızı kısık bir ayarda eritiyoruz. Sonra miksere koyarak kıvamını buluyoruz. Bulduktan sonra alıyoruz ve tavalara döküyoruz. Döküm halinde fırınımıza atıyoruz. 1 saat sonra dışarı çıkartıp 2 saat dinlendiriyor ve servise açıyoruz. Yumurtanın beyazı kullanılıyor kırmızısı ise pidede kullanılıyor. İsraf yok biliyorsunuz Samsun’un pidesi de meşhur. 1 kilo atom için 55 – 60 yumurta gidiyor. Yumurtanın büyüklüğüne göre değişiyor. Bunu farklı isimlerde de bize soran oluyor. Ankara’da İstanbul’da buna beze diyorlar, köpük diyorlar. Ama biz Samsun’da atom diyoruz. Biz günde bin tane yapıyoruz. İki boyu var. Tanesi 5 ile 10 TL arasında satılıyor" dedi.

Samsun’da oldukça meşhur olan atom, şehir dışından gelen vatandaşların da dikkatini çekerken, neredeyse her köşe başında satılan tatlı vatandaşların ilgi odağı olmayı da başarıyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Denizli’de gece seferleri ile kesintisiz ulaşım başladı

2025-03-04 18:43 - Gündem

25 Bin TL’lik Kablo Hırsızlığı

2025-03-07 09:40 - Asayiş

Marmaris Belediyesi’nden her gün 3 çeşit iftarlık

2025-03-02 20:47 - Genel

Köyceğiz’de öğretmenlere eğitim

2025-03-03 10:21 - Teknoloji

Mardin’de iki mahallede daha içme suyu sorunu çözüldü

2025-03-05 12:23 - Gündem

Muğla, ITB Berlin Turizm Fuarı’nda Tanıtıldı

2025-03-06 09:45 - Genel

İdris Keşan, İYİ Parti Marmaris İlçe Başkanlığı’na Atandı

2025-03-07 13:00 - Marmaris

Marmaris, Berlin Turizm Fuarı’nda

2025-03-04 18:27 - Ekonomi

Kırşehir’de ’Dijital Sıfır Atık Laboratuvarı’ açıldı

2025-03-05 17:40 - Eğitim

Mustafa Dalcı: "Malatyasporlu gençleri yürekten kutluyorum"

2025-03-06 21:22 - Spor

İlgili Haberler

Çiftçiler iftarda buluştu

20:08 - İnsan

Mersin’de köy sakinlerinden imece usulü iftar

19:43 - İnsan

Kütahya’da ’Aile İçi İletişim’ konulu seminer düzenlendi

18:59 - İnsan

Vali Aydoğdu Refahiye’de çeşitli temaslarda bulundu

17:53 - İnsan

Köye telsiz sistemi kurdu, dünya ile haberleşiyor

17:34 - İnsan

Günün Manşetleri

Ayva Kebabı Ramazan’da Yoğun İlgi Görüyor

17:00 - İnsan

Pastırmacılar Ramazan Satışlarından Memnun

16:52 - Ekonomi

Hızlı Tren Şantiyesinde Kaya Düşmesi

16:49 - Asayiş

Yeni Evli Hemşire Eşi Tarafından Öldürüldü

14:55 - Asayiş

Kansızlık, Hamilelikte Ciddi Sorunlara Yol Açabilir

13:50 - Sağlık