?>

RTÜK Başkanı Şahin, Yalan Haber ve Dezenformasyonla Mücadele Konferansı’na katıldı

Radyo ve televizyon üst kurulu (rtük) başkanı ebubekir şahin, "dünya gerçekten kara kara düşünüyor çünkü sınırları yok. Yıllarca kendi geniş sınırlarını özgürlük alanı diye önce kendi vatandaşlarına sonra da bütün dünyaya dikta etmeye çalıştılar. Ama bugün geldikleri noktada özgürlük alanı diye dedikleri kendi değerleri çerçevesinde geliştirme çalıştıkları geniş alanın nasıl kendilerine zarar verdiğini görünce ‘eyvah biz ne yaptık, şimdi bununla nasıl mücadele edeceğiz’ diye düşünmeye başladılar" dedi.

Genel - 2 ay önce

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Konya’da Yalan Haber ve Dezenformasyonla Mücadele Konferansı’na katıldı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen Yalan Haber ve Dezenformasyonla Mücadele Konferansı’na katıldı. Sultan Alparslan Kültür Merkezi Malazgirt Salonu’nda düzenlenen konferansta konuşan RTÜK Başkanı Şahin, yalan haberin doğru haberden daha hızlı yayıldığını belirterek, "Bugün bilimsel olarak yüzde 4, yüzde 6 diyorlar ama ben RTÜK Başkanı olarak yüzde 40’in üzerinde olduğunu düşünüyorum. Yalan haberin, doğru habere üstünlüğü çok yukarlarda. Neredeyse yarı yarıya olan bir durum. Yalan haberin maalesef çok yüksek oranda bir yayılma hızı var. Bütün dünya ‘dezenformasyonla nasıl mücadele edeceğiz, yalan haberin önünde nasıl duracağız’ düşünüyor. Çünkü bütün dünyadaki devletlerin tamamının şuanda önünde bekleyen milli sorunlarından bir tanesi” dedi. "Dünya gerçekten kara kara düşünüyor"

Ülke olarak diğer ülkelere göre şanslı olduklarını ifade eden Başkan Şahin, "Dünya gerçekten kara kara düşünüyor, çünkü sınırları yok. Yıllarca kendi geniş sınırlarını özgürlük alanı diye önce kendi vatandaşlarına sonra da bütün dünyaya dikta etmeye çalıştılar. Ama bugün geldikleri noktada özgürlük alanı diye dedikleri kendi değerleri çerçevesinde geliştirmeye çalıştıkları geniş alanın nasıl kendilerine zarar verdiğini görünce ‘eyvah biz ne yaptık, şimdi bununla nasıl mücadele edeceğiz’ diye düşünmeye başladılar. Bizim gibi aslında daha geleneksel duran ve değerleri olan ve uygulama esnasında da kanunla birlikte bu değerleri uygulayan ülkelerden şimdi de yardım istiyorlar" şeklinde konuştu. "Toplumu yönlendirme ve manipülasyon tehlikesini de beraberinde getiriyor"

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz ise dijitalleşme ile hayatımıza bir çok olumsuzluk geldiğini ifade ederek, “Bilginin hızla yayıldığı, dijital araçların hayatımızın merkezine yerleştiği bir dünyada yaşıyoruz. Teknolojinin getirdiği bu hız bireyler arası iletişimi kolaylaşırken bilgiye erişimi hiç olmadığı kadar hızlı bir hale getirdi. Ancak bu hız beraberinde birçok riski de getirmekte. Bugün bir bilginin doğruluğu teyit edilmeden saniyeler içerisinde milyonlarca kişiye ulaşabilmesi toplumu yönlendirme ve manipülasyon tehlikesini de beraberinde getiriyor” diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Çakır, “Baktığımız zaman yalan haber ve dezenformasyonun insanlık tarihiyle neredeyse eşit olduğunu görürüz. İnsanlık tarihi kadar eski aslında. Yalan haberlerden toplumun ilgisi çekilmesi temel amaç gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Rektör Yılmaz tarafından RTÜK Başkanı Şahin’e plaket verildi. Konferansa akademisyenlerin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Metal atölyesinde çıkan yangında paralar yandı

2024-12-15 14:10 - Asayiş

Kanada Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Chrystia Freeland istifa etti

2024-12-16 23:20 - Siyaset

FETHİYE GÜNLÜKLÜ KOYU'NDAKİ YAPILAŞMA İPTAL EDİLDİ

2024-12-18 16:40 - Asayiş

Marmaris'in Doğal Cenneti, Turgut Şelalesi

2024-12-20 12:33 - Marmaris

KIZKUMU: DÜNYACA BİLİNEN EFSANEVİ GÜZELLİK

2024-12-16 12:16 - Marmaris

Mersin’de otoban yol kenarları ağaçlandırılıyor

2024-12-14 10:25 - Gündem

Erzurum Valiliği ile Atatürk Üniversitesi arasında, ortak çalışma alanlarına yönelik iş birliği protokolü imzalandı

2024-12-14 10:37 - İnsan

Ankara Deneyap Proje Şenliği Sincan’da başladı

2024-12-15 14:18 - Teknoloji

Yenişehir’e dev yatırımda sona yaklaşıldı

2024-12-17 15:52 - Genel

Bakan Bak, bütçesinin sunumunu yaptı

2024-12-14 10:16 - Siyaset

İlgili Haberler

Muğla tarımı Berlin Fuarı’nda tanıtıldı

16:16 - Genel

Başkan Köymen, Süreyya Plajı’ndaki alışveriş merkeziyle ilgili son süreci paylaştı

16:02 - Genel

MUSKİ Genel Müdürü Şengül, genç personeller ile buluştu

16:09 - Genel

İnegöl Belediye Başkan Alper Taban: Bize icat çıkartın

16:07 - Genel

MSKÜ Tıp Fakültesi’ne Dijital Eğitim Desteği

16:00 - Genel

Günün Manşetleri

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor!

16:07 - Sağlık

Manisa FK, Birama Toure’yi Transfer Etti

15:53 - Spor

Sahte Sözleşmelerle 60 Milyon Lira Vurgun

15:41 - Asayiş

SBTÜ, Havacılık ve Uzay İçin Geleceği Yaratıyor

14:34 - Eğitim

Soğuk Hava Bakterileri Durdurmaz

14:34 - Sağlık