?>

Samsun Model Fabrika, firmalara ‘model’ oluyor: Uçak gemisine de destek verecek

Türkiye'nin en yeni model fabrikası unvanına sahip olan samsun model fabrika, istanbul tersanesi komutanlığı tarafından yürütülen türkiye'nin ilk uçak gemisi projesinde üretim sürecinin yalınlaşması ve israflardan arındırılması kısmında yer alacak.

Ekonomi - 2 hafta önce

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geçen yıl kurulan Samsun Model Fabrika, ülke genelinde 15 firmaya rehber oluyor. Samsun Model Fabrika, Türkiye’nin İlk Uçak Gemisi Projesi’ne de destek verecek.

Samsun Model Fabrika, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Eylül 2024’te açıldı. Türkiye’de 10 model fabrika arasından ‘en genç fabrika’ olma unvanına sahip olan Samsun Model Fabrika, şu anda birçok ilden 15 firmaya destek sağlıyor. Fabrika aynı zamanda prestij kaynağı olarak gördüğü İstanbul Tersanesi Komutanlığı tarafından yürütülen Türkiye’nin İlk Uçak Gemisi Projesi’ne de üretim sürecinin yalınlaşması ve israflardan arındırılması kısmında yer alacak.

Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) bağlı ticari bir işletme olarak faaliyet yürüttüklerini belirten Samsun Model Fabrika Müdürü Onur Berberoğlu, “Model fabrika kavramı, 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı 10. Kalkınma Programı’nda başta KOBİ’ler üretim firmalarının verimliliklerini artırmak üzere oluşturulan proje. Projenin koordinasyonunu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üstleniyor. İlk model fabrika 2018’de Ankara’da kuruldu. Samsun Model Fabrika, en genç model fabrika. Türkiye genelinde 10 model fabrika var. Samsun Model Fabrika da 2024 yılında faaliyetlerine başladı. Her model fabrika yerelde bir kuruma bağlı olmak zorunda. Samsun Model Fabrika da Samsun Merkez OSB Müdürlüğüne bağlı ticari bir işletme olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Buradaki amaç; sektör bağımsız olarak gelen firmalara verimli üretimi gerçek ve uygulama alanında göstermek ve sahalarında danışmanlık hizmetleri yaparak öğrendiklerini gerçekleştirmelerini sağlamaktır” dedi. “Türkiye’nin ilk uçak gemisi projesinde yer alacağız”

Fabrikalarının prestij projesinden bahseden Onur Berberoğlu, “Bakanlık yaklaşımı gereği model fabrikalar Türkiye’deki her fabrikaya hizmet verebilir. Biz sadece model fabrikanın bulunduğu illerdeki firmalara hizmet vermiyoruz. Şu anda Samsun dışında Amasya, Tokat, Çorum ve İstanbul’da hizmet verdiğimiz firmalar var. Bizim için onur projesi olan İstanbul Tersanesi Komutanlığı ile çalışmaya başladık. Çok yakın zamanda Türkiye’deki ilk uçak gemisinin kaynağı atıldı. İstanbul Tersanesi Komutanlığı da bu sürecin yalın kısmında Samsun Model Fabrika bulunacak. Bu bizim için prestij projesi olacak. Projede fabrika olarak üretim sürecinin yalınlaşması, israflardan arındırılması kısmında İstanbul Tersanesi Komutanlığı’na destek sağlayacağız” diye konuştu. “Bu tür fabrikalar eğitim ve danışma fabrikalarıdır”

Kendilerinin de üretim yaptığını ancak model fabrikaların ürün satışının yasak olduğunu anlatan Berberoğlu, “Bu tür fabrikalar eğitim ve danışma fabrikalarıdır. Her model fabrika bir ürün üretiyor ancak ticari olarak bu ürünü satmak bakanlık tarafından yasak. Samsun Model Fabrika da pilli baharat değirmeni üretiyor. Ürünün herhangi bir fabrikada geçtiği süreçler model fabrikada da gerçekleşiyor. Gelen firmalar burada pilli baharat değirmeninin tüm üretim süreçlerini nasıl daha verimli hale getirmeleri gerektiğini görüyorlar. Ondan sonra da burada gördükleri yöntemleri kendi üretim sahalarında uyguluyorlar. Bu şekilde daha verimli, az maliyetli, israftan arındırılmış bir üretim süreci oluşturuyorlar. Bu hizmetin bir ücreti var ancak süreç tamamen bakanlık koordinasyonunda olduğu için KOSGEB, TÜBİTAK ve OKA, yaptığımız eğitim ve danışmanlık hizmetlerine hibe destekleri veriyor. Fabrikalar bu kurumların sayfalarına girdiğinde bu destekleri bulabiliyorlar. Şu anda 15 firma ile çalışıyoruz. Firmalarda yaptığımız iyileştirme projeleri ile bize ödedikleri ücreti 1 günde çıkartıyorlar. Firmalar, bu hizmetleri almak için fabrikaya kendilerine yük oluşturacak bir ücret ödemiyorlar. Zaten model fabrikalar kar amacı gütmeyen kuruluşlar. Bu nedenle de çok fazla bir ücret talep etmiyoruz. Süreçlerimiz Öğren-Dönüş Projesi kapsamında 6 ay sürüyor. 6 ay boyunca firmalara eğitim ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Firmalar tekrar bizle çalışmak isterse bir 6 ay daha hizmet alıyorlar. Bu şekilde işlemlerimize devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Samsun’da 1 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-01-22 00:40 - Asayiş

Hakkari’de 49 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-01-19 12:28 - Asayiş

Mersin’de tırın gizli bölmelerinde 43 kilo 720 gram metamfetamin ele geçirildi

2025-01-23 15:08 - Asayiş

Bodrum FK, Enis Bardhi’yi kadrosuna kattı

2025-01-24 16:38 - Spor

Abdülkerim Bardakcı, 4. golünü kaydetti

2025-01-21 20:30 - Spor

BODRUM FK, ENİS BARDHİ'Yİ KADROSUNA KATTI

2025-01-24 16:51 - Spor

Muğla’daki barajların doluluk oranı yüzde 71

2025-01-20 10:32 - Gündem

MARMARİS’TEKİ 41 KUYULARIN GİZEMİ HALA ÇÖZÜLEMEDİ  

2025-01-20 14:38 - Marmaris

MARMARİS TARİHİNDE İLK KEZ SÖMESTİRDE BOŞ KALDI

2025-01-22 12:59 - Marmaris

Mersin’de 3. Nergis Şenliği düzenlendi

2025-01-20 09:59 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

EGİAD ve ESİAD işbirliği güçleniyor

12:57 - Ekonomi

Otowatt ile elektrikli araçlar yeşil enerjiyle buluşuyor

12:52 - Ekonomi

Bursalı işadamları Kıbrıs’ta depremde vefat eden sporcuları andı

12:40 - Ekonomi

Besicilere çare ‘gebe düve’

12:29 - Ekonomi

Akbank’ın sürdürülebilir finansman elçileri yeşil dönüşüm için göreve hazır

12:14 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Habur’da 370 Kilo Uyuşturucu Ele Geçirildi

13:00 - Asayiş

Yapay Zeka Yardımıyla Cezayı İptal Ettirdi

12:43 - Asayiş

Anneye 27 Yıl 9 Ay Hapis Cezası

12:10 - Asayiş

Beşiktaş, Sivasspor Deplasmanında 3 Puan Peşinde

12:09 - Spor

Van-İran Sınırında Güvenlik Önlemleri Artıyor

12:07 - Asayiş