?>

Şanlıurfa’da seracılık ile çiftçinin yüzü gülüyor

Ziraat mühendisi mehmet tekçe

Ekonomi - 3 ay önce

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile Harran Ovası’nın ve çevresindeki tarım alanlarının suya kavuşması, Şanlıurfa’da seracılığı hızla geliştirdi. Bölgenin ılık geçen kışları ve Karaali’deki jeotermal kaynakların kullanımı, seracılığı cazip ve kazançlı bir sektör haline getirdi.

Harran Ovası’na ilk su 1995 yılında verildi. İlk sera 2000 yılında Harran ilçesinin Karaali bölgesinde kuruldu. Bugün ise 193 hektarlık bir alanda 447 çiftçi seracılıkla uğraşıyor. Bu gelişmeler sayesinde Şanlıurfa, yalnızca kendi ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda yurt içi ve yurt dışına da sebze ihracatı yapıyor.

Seralarda üretilen patlıcan, biber, domates ve salatalık gibi ürünler, özellikle kış aylarında piyasada az bulunan ürünler arasında yer alıyor. Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Tekçe, seracılığın avantajlarına dikkat çekerek, “Seracılıkta ürünler, en erken ilkbaharda yetişiyor en geç ise sonbaharda yetişiyor. Açık alanda yetişen sebzeler bittiği zaman seradaki ürünler yetişiyor. Piyasada o zaman ürün az oluyor dolayısıyla daha az fiyata gidiyor. Durum bu olunca seracılığı biz çiftçilerimize tavsiye ediyoruz. Daha az alanda daha çok kar elde edilebilirler. Görüldüğü gibi kış ayları ortasında seralarda bu ürünler yetişiyor. Piyasada ürün olmadığı için yüksek fiyata alıcı buluyor. Tüm çiftçilerimize seracılığı tavsiye ederiz” dedi. "İşimizi evimizin yanında yapıyoruz"

Suruç ilçesine bağlı kırsal Aybastı Mahallesi’nde sera üreticisi İbrahim Akkuş, “Suruç’ta son 3-5 yıldır seracılık meşhur oldu. Biz de bir tane sera yaptık. Biber, salatalık ekiyoruz. İyi bir iştir, ailecek içinde çalışıyoruz. Kışın ürün yetiştirdin mi karlıdır. Yazın olunca çok fazla kar olmuyor. Herkese tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Hakkari’de 42 Kilogram Metamfetamin Yakalandı

2025-01-07 11:15 - Asayiş

2 kilogram metamfetamile yakalanan zehir tacirleri tutuklandı

2025-01-13 09:13 - Asayiş

Kütahya’da Bonzai ve Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-01-10 10:22 - Asayiş

MARMARİS’TE ANAYOL ÜZERİNDEKİ GİZEMLİ SÜRGÜLÜ KAPI

2025-01-11 14:40 - Marmaris

Kömür Yüklü Tırda 50 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-01-13 09:50 - Asayiş

Meta’nın CEO’su Zuckerberg’den Biden yönetimine "baskı" suçlaması

2025-01-11 11:49 - Siyaset

331 Gram Metamfetamin ve 30 Bin Hap Ele Geçirildi

2025-01-13 11:01 - Asayiş

Aracın Yolcu Koltuğunda 3.5 Milyon TL'lik Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-01-07 10:38 - Asayiş

Metan gazı püskürmesinde ölen 8 maden işçisi 12. yılda anıldı

2025-01-07 12:37 - İnsan

Abdülkerim Bardakcı 3. golünü kaydetti

2025-01-08 22:37 - Spor

İlgili Haberler

Ata mirası tohumlar milyonlarca fideye dönüştü

08:55 - Ekonomi

Ekonomi Koordinasyon Kurulu Giresun’da toplandı

23:31 - Ekonomi

’Türkiye’nin Kahramanları Konya Buluşması’ düzenlendi

18:16 - Ekonomi

Nitelikli personel ihtiyacı liselerden karşılanacak

18:03 - Ekonomi

Ulusal Kan ve Kemik İliği Nakli Kongresi KKTC’de gerçekleşti

17:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Alacak Verecek Kavgası Kanlı Bitti

16:08 - Asayiş

Yeşilay'dan Bağımlılık Farkındalığı Çalışması

16:05 - Sağlık

Ele Geçirilen 20 Ton Esrar Yakılarak Yok Edildi

15:23 - Asayiş

7 Asırlık Ahilik Geleneği Çocuklarla Yaşatıldı

15:22 - Kültür Sanat

Türkiye’nin ilk 2. El Oto Zirvesi

15:20 - Ekonomi