Kültür ve Turizm Bakanlığı, seyahat acentelerini düzenleyen yeni yasa taslağıyla sektörü daha spesifik ihtisas alanlarına ayırmayı ve bu alanlarda faaliyet gösteren acenteler için farklı birlikler kurmayı planlıyor. Taslağa göre, tur operatörleri, sağlık turizmi, hac ve umre, uçak bileti satıcıları gibi ihtisas alanlarında faaliyet gösteren en az 1000 seyahat acentesinin bir araya gelmesi şartıyla ayrı birlikler oluşturabilecek.
Yeni düzenlemeye göre, birliklere üyelik için belirlenen asgari limit 1000 seyahat acentesi olarak belirlenmiş durumda. Ayrıca, işletme belgesi alacak acentelerden kayıt ücreti olarak 175 bin lira talep edilecek. Seyahat acenteliği faaliyeti yapan ve işletme belgesi olmayanlara ise 6 aya kadar hapis cezası veya 1000 günden başlayarak 5000 güne kadar adli para cezası uygulanacak.
TÜRSAB'ın gelirleri, üye acentelerden alınacak kayıt ücreti, yıllık aidat, hizmet karşılığında elde edilecek bedeller ve diğer gelirlerden oluşacak. Ayrıca, taslakta TÜRSAB'ın acente kurma sürecindeki başvuru belgesi verme yetkisi bakanlığa devrediliyor. Yani, seyahat acentelerinin işletme belge başvuruları, başvuruların incelenmesi, işyeri denetimi, işletme belgesinin düzenlenmesi ve birliğe üyelik süreçleri bakanlık tarafından yönetilecek.
Yeni düzenleme aynı zamanda satılan ürünlerde meydana gelen ayıp durumunda, sorumluluğun ürün sahibi ve seyahat acentesi arasında nasıl paylaşılacağını belirleyecek bir yapı getiriyor. Bu sayede tüketicilerin hakları daha net bir şekilde korunacak.