?>

Sıcak kum ve şortlar varisi tetikliyor tetikliyor

Kalp ve damar cerrahi uzmanı doktor müslim gül, sıcak kumlara yatmanın ve şort ile gezmenin varis hastalığını tetiklediğini söyleyerek ağrıların iki katına çıkabileceğini vurguladı.

Sağlık - 7 ay önce

Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Doktor Müslim Gül, sıcak kuma yatmanın ve şort ile gezmenin varis hastalığını tetiklediğini söyleyerek ağrıların iki katına çıkabileceğini vurguladı.

Damar duvarlarının zayıflaması sonucu oluşan ve özellikle uzun süre ayakta kalma, hareketsizlik ile genetik yatkınlık gibi faktörlerle meydana gelen Varis hastalığı, sıcaktan da olumsuz anlamda büyük ölçüde etkileniyor. Varis hastalarının yaz mevsiminde artış gösterdiğini vurgulayan Sivas Numune Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Doktor Müslim Gül, plajda sıcak kumlara uzanmanın, güneşlenmenin veya şortla gezmenin varis rahatsızlığı olan kişilerde ağrıları iki katına çıkarabileceğini ifade etti.

“Sıcak havalar varisleri tetikler”

Güneş ve UV ışınlarının damarları genişleterek varisleri artırdığını söyleyen Gül, “Sıcak havaların en büyük etkisi kardiyovasküler sistemedir. Çünkü kalp hastaları vücuttaki terlemeyle kaybettikleri sıvıyı yerine koyamazlarsa hipotansiyon, kanın koyulaşmasına bağlı beyin felci, kalp krizi, pıhtı atması yaşayabilirler. Normalde kalp hastalarının çok su içmesi lazım. Yaz aylarında kaybedilen su yerine konulmazsa yoğurt şeklinde olan kan koyulaşarak pıhtılaşmaya son derece eğilimli olur. Buna bağlı felçler, kalp krizleri sıklaşıyor. Kişi eğer kan sulandırıcı kullanmıyorsa, ilaçlarını düzenli almıyorsa ve yeterli sıvı tüketmiyorsa bu tip hastalıklarla karşılaşabilir. Ayrıca varis hastalıkları bu sıcak dönemlerde çok artar. Güneş ve UV ışınları damarları daha da büyüttüğü ve kan akışı daha çok aşağıya indiği için, sıcak karşısında güneşlenmek, plajda sıcak kumlara yatmak, şort giyerek gezmek hem bacakta şişlik ve varislerin iki katına çıkmasına hem de ağrıların iki katına çıkıp uyku bile uyutmayacak kadar şiddetli olmasına sebep olur. Bu anlamda sıcağın maalesef çok olumlu etkisi yok” şeklinde konuştu.

“Mercimekten bile küçük bir pıhtı ömür boyu felce sebep olabilir”

Beyin kanamasının mercimek tanesinden bile küçük bir pıhtıdan meydana geldiğini belirten Gül, “Güneşin en zararlı saatleri olan 10.30 ile 14.00 arasında dışarı çıkılmasını kesinlikle önermeyiz. Çünkü beyin kanaması, ani baygınlıklar bu saatlerde gerçekleşiyor. Beyin kanaması dediğimiz şey küçük bir pıhtıdan meydana geliyor. Çok küçük, mercimek tanesinden bile küçük bir pıhtı. Fakat etkisi insanda ömür boyu felce veya yoğun bakımda kalınmasına sebep oluyor. Bunun sebebi sıvı kaybıysa sıvıyı yerine koymak çok kolay. İnsanlar kolay yolu değil en zor yolları tercih ediyor. Sıvı kaybını azaltmanın yolu sabahları mümkün olduğunca çok sıvı içmek. Çarşıya pazara gidiyorsak elimizde bir su şişesi olmalı. Su içmeyi ihmal etmememiz lazım. Canınız istemese bile sıvı kaybını önlemek adına tekrar tekrar su içilmeli” ifadelerine yer verdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

DALAMAN'DA REVİZYON İMAR PLANI TEPKİSİ

2024-07-03 13:50 - Gündem

AKKÖPRÜ SANTRALİ ÖZELLEŞTİRİLME İHALESİ İPTAL EDİLDİ

2024-07-02 13:45 - ÇEVRE

DÜNYA İKİNCİSİ SULTANİYE KAPLICASI’NA İLGİ BÜYÜK

2024-06-29 12:20 - ÇEVRE

MUĞLA ORTACA'DA KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU SEÇİLDİ

2024-07-04 12:42 - Gündem

MUĞLA’NIN DİREKSİYONU TOPUKLU EFELER’E EMANET

2024-07-05 10:55 - Gündem

CHP’Lİ BELEDİYE SATMAK İSTİYOR, CUMHUR İTTİFAKI KARŞI ÇIKIYOR

2024-07-04 12:24 - Marmaris

Fransa'da Macron'un Aldığı İkinci Yenilgi Avrupa Gündeminin Merkezinde

2024-07-01 14:42 - Ulusal

Erdoğan: "Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir"

2024-07-05 16:47 - Ulusal

BAYBURT’TA İNSANLARI, SANATI, TOPLUMU ETKİSİNDE BIRAKAN BAKSI MÜZESİ

2024-07-01 10:55 - Kültür Sanat

MARMARİS’TE TURİZM ATAĞI

2024-07-02 16:17 - Marmaris

İlgili Haberler

‘Kalpsiz’ dediler nakil oldu

16:09 - Sağlık

Tuşba’da HPV taraması gerçekleştirildi

16:06 - Sağlık

Opr. Dr. İlham Gülçek, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde

15:47 - Sağlık

MEAH’TA YENİ DERİ UZMANI DR. AHMED CHKMAKCHİ

15:42 - Sağlık

SEAH’ta bir gecede 3 nakil: 67 yaşındaki anne, kızı için düşünmeden böbreğini bağışladı

15:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor!

16:07 - Sağlık

Manisa FK, Birama Toure’yi Transfer Etti

15:53 - Spor

Sahte Sözleşmelerle 60 Milyon Lira Vurgun

15:41 - Asayiş

SBTÜ, Havacılık ve Uzay İçin Geleceği Yaratıyor

14:34 - Eğitim

Soğuk Hava Bakterileri Durdurmaz

14:34 - Sağlık