?>

Sigara, diş eti sağlığını olumsuz etkiliyor

Sigaranın ağız ve diş sağlığı üzerinde çok sayıda olumsuz etkisi bulunuyor. Sigara bırakmanın ise oldukça zorlu bir süreç olduğu konusunda hemfikir olan uzmanlar, kararlılıkla devam edildiğinde başarının mümkün olduğunu belirtiyor. 9 şubat dünya sigarayı bırakma günü kapsamında değerlendirmelerde bulunan prof. Dr. şebnem dirikan ipçi, sigarayı bırakmayı düşünen bireylerin bir uzman yardımı alarak süreci daha kolay atlatabileceğini ifade etti. Hem de sigaranın diş eti sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık - 2 ay önce

Sigaranın ağız ve diş sağlığı üzerinde çok sayıda olumsuz etkisi bulunuyor. Sigara bırakmanın ise oldukça zorlu bir süreç olduğu konusunda hemfikir olan uzmanlar, kararlılıkla devam edildiğinde başarının mümkün olduğunu belirtiyor. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi, sigarayı bırakmayı düşünen bireylerin bir uzman yardımı alarak süreci daha kolay atlatabileceğini ifade etti. Ayrıca, sigaranın diş eti sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

Sigaranın, diş eti hastalıklarının en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirten Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi, tütün çiğneme, puro, pipo ve nargile kullanımının da benzer etkilere sahip olduğunu ifade etti. "Sigara, diş eti sağlığını olumsuz etkiliyor. Bunun temel nedenleri arasında, diş eti kan akımını azaltması, savunma hücrelerini zayıflatması, yara iyileşmesini geciktirmesi ve doku yıkımına neden olan iltihabi ürünlerin artması bulunuyor" açıklamasını yaptı. "Diş lekelenmeleri, ağız kokusu da sigaranın olumsuz etkileri arasında"

Ayrıca sigaranın sadece diş eti sağlığını değil, kanser ve kalp-damar hastalıkları gibi sistemik rahatsızlıkları da tetiklediğini belirten Prof. Dr. İpçi, sigara kullanımının sosyal hayatta da olumsuz etkilere yol açtığını vurguladı. Diş lekelenmeleri, ağız kokusu, diş kaybı, diş eti hastalıkları ve hatta ağız kanseri gibi ciddi problemler sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. "Periodontal tedaviye olan yanıtı zayıflatır"

Sigara kullanımının periodontal tedaviye olan yanıtı zayıflattığına da dikkat çeken Prof. Dr. İpçi, sigara içen bireylerde hastalığın daha şiddetli seyretmesine rağmen, diş eti kanamasının daha az görüldüğünü belirtti. Bu nedenle, sigara içen bireylerin diş hekimi muayenelerini daha sık yaptırmaları erken teşhis ve tedavi açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Son yıllarda kullanımı yaygınlaşan elektronik sigaranın da benzer olumsuz etkilere neden olduğunu aktardı. Sigarayı bırakmak için ipuçları

Sigaranın bırakılmasının hem hastalıkların ilerlemesini yavaşlatacağını hem de tedaviye olan yanıtı olumlu yönde etkileyeceğini vurgulayan Prof. Dr. İpçi, sigarayı bırakmayı düşünen bireylerin "sigara bırakma programlarına" yönlendirilmesi gerekliliğine dikkat çekti. Sigara bırakma kararı için hiçbir zamanın geç olmadığını da vurgulayarak, "Sigarayı bıraktığınız anda, tüm hastalık riskleri azalmaya başlar. Bunun için, öncelikle sigarayı neden bırakmak istediğinizi belirleyerek bir liste hazırlayın. Daha sonra, sigarayı bırakma tarihini net bir şekilde belirleyerek, bu tarihe sıkı sıkıya uyum sağlayın" önerisinde bulundu. "Daha sık diş fırçalamak, sigara içme isteğini azaltır"

"Diş hekiminiz, tıp doktorunuz, aileniz ve arkadaşlarınızdan destek almak da bu süreçte çok önemlidir" diyen Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi, vücudun nikotinsiz yaşama adapte olabilmesi için bir uzmandan ilaç ya da alternatif tedavi önerisi de alınabileceğini hatırlattı. İpçi, sigara bırakmaya yardımcı olabilecek diğer önerilerini ise şöyle sıraladı:

"Spor yapmak, yeni hobiler edinmek, şekersiz sakız çiğnemek ve dişleri daha sık fırçalamak sigara içme isteğini azaltmada etkili yöntemler arasında yer alıyor. Sigara içilen ortamlardan ve sigarayı hatırlatan nesnelerden uzak durun. Sigara içme isteği geldiğinde, derin nefes alıp vermek, su içmek ya da farklı bir aktiviteye yönelmek bu isteğin hızlı bir şekilde azalmasını sağlayacaktır."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Sakarya’da uyuşturucu operasyonları: 76 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-02-04 12:49 - Asayiş

MARMARİS'TE SU FATURALARINA İSYAN BÜYÜYOR

2025-02-07 11:50 - Marmaris

Muğla’nın Ocak ayı ihracatı 80,5 milyon dolar

2025-02-04 11:31 - Ekonomi

Abdülkerim Bardakcı, bilinçli kart görme sebebiyle PFDK’ya sevk edildi

2025-02-04 23:52 - Spor

PROF. ERCAN: SANTORİNİ DEPREMLERİ MUĞLA VE AYDIN’I ETKİLEMEZ

2025-02-03 15:39 - Gündem

DATÇA'DA HERKESİ KISKANDIRAN DADADOSK DOSTLUĞU

2025-02-03 12:01 - ÇEVRE

Samsun’da 292 gram metamfetamin ele geçirildi: 2 gözaltı

2025-02-05 18:31 - Asayiş

DALAMAN BELEDİYESİ ARAÇ FİLOSUNU GENİŞLETİYOR

2025-02-07 15:22 - Ulaşım

GEBZE OSB-DARICA SAHİL METRO HATTINDA YENİ DÖNEM

2025-02-08 11:42 - Ulaşım

LİMANLARIMIZDAN 531,7 TON YÜK ELLEÇLENDİ

2025-02-03 16:02 - Ulaşım

İlgili Haberler

KKTC’ye Lefkoşa Yeni Devlet Hastanesi yapılacak

19:04 - Sağlık

Elazığ Belediyesi, kalp sağlığının önemine dikkat çekti

16:02 - Sağlık

Uzmanlar, ‘Olağan Dışı Durumlarda Hemofili Hastalarının Yönetimi Uzlaşı Raporu’nu hazırladı

15:33 - Sağlık

FÜ Hastanesi’nde çocuklar için oyun bahçesi kuruldu

13:34 - Sağlık

Kalp yetmezliği olan hemşire kalp nakli ile hayata tutundu

12:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Elektronik Sigara Çocuk Yaşta Akciğer Kanseri Yapıyor

15:29 - Sağlık

Boşanma Aşamasındaki Eşini Sokak Ortasında Öldürdü

15:06 - Asayiş

Epilepsi Hastası Minik Aras'ın Hayali Gerçekleşti

13:44 - İnsan

Bıçaklı Kavgada Bir Genç Hayatını Kaybetti

13:18 - Asayiş

Temizlikçi Kılığında Ayakkabı Hırsızlığı

13:09 - Asayiş