?>

Şirkette kadın yönetici oranı arttıkça kar da artıyor

Forvis mazars türkiye ceo’su ve kurumsal sürdürülebilirlik elçisi dr. ?zel levi coşkun

Ekonomi - 3 ay önce

Kadınların iş dünyasında artan temsili, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada kritik bir rol oynuyor. Araştırmalara göre, kadın liderlerin yer aldığı şirketler daha yüksek gelir sağlarken, çevresel sürdürülebilirlik yatırımlarında da daha fazla başarı gösteriyor. Birleşmiş Milletler’in 2030 yılına kadar ulaşmayı hedeflediği 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı arasında, eşitsizliklerin azaltılması ve herkes için fırsat eşitliğinin sağlanması önemli bir yer tutuyor. Araştırmalar, toplumsal cinsiyet eşitliğini merkeze alan şirketlerin hem daha kârlı hem de daha çevre dostu olduklarını açıkça ortaya koyuyor. McKinsey’in raporlarına göre, kadınların üst yönetimde yer aldığı şirketler yüzde 19 daha fazla gelir sağlarken, eşit sayıda kadın ve erkek çalıştıran organizasyonlar yüzde 41 daha yüksek gelir elde ediyor.

Öte yandan Çin’de yapılan “Kadın Yöneticilerin Artan Temsiliyeti Kurumsal Çevre Yatırımlarını İyileştirir mi?” başlıklı çalışma, kadın yöneticilerin, erkek yöneticilere kıyasla çevresel sürdürülebilirlik süreçlerine daha fazla yatırım yaptığını ve emisyonları ve kirleticileri azaltmaya daha çok çaba gösterdiğini ortaya koydu. Bunun sebebi olarak ise kadınların ‘doğal sosyal sorumluluk duygusu’ gösterildi.

Erkeklerin varlığı 100 trilyon dolar daha fazla

Ancak hâlâ Fortune 500 şirketlerinin yalnızca yüzde 10,4’ünde kadın CEO bulunuyor. Bugün herkes karbon emisyonlarından konuşsa da dünyanın en büyük 20 şirketinin başında hâlâ erkekler var.

Öte yandan Oxfam’ın raporuna göre şu anda erkeklerin sahip olduğu varlık dünyada kadınlardan 100 trilyon dolar daha fazla. Uzmanlar, bu adaletsizlik giderilmeden gerçek anlamda sürdürülebilirlikten söz etmenin mümkün olamayacağını söylüyor.

Cinsiyet eşitliğini merkeze aldılar

Sürdürülebilirlik çalışmalarına 2013’te başlayan ve geçtiğimiz yıl toplum ile dünya için oluşturduğu pozitif etkiden dolayı B Corp sertifikası almaya hak kazanan uluslararası vergi, bağımsız denetim, muhasebe ve danışmanlık firması Forvis Mazars Türkiye, erkek egemen bir sektörde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Açıklamaya göre, 2015 yılında toplumsal cinsiyet eşitliğini kurum kültürünün merkezine alan şirkette, pozitif ayrımcılıktan kota uygulamalarına kadar birçok yöntemle kadınların kariyer basamaklarını tırmanması desteklendi. Bazen yalnızca kadın çalışan bulabilmek için aday arayışının 2-3 ay sürdüğü durumlar yaşandı. 2016 yılından bu yana kadın çalışanların eğitimleri takip edildi ve orta düzey kadın yöneticilerin güçlendirilerek üst düzey kadın yöneticiler haline gelmeleri sağlandı. Aynı zamanda ‘eşit işe eşit ücret’ politikası uygulayan şirket, kadın-erkek ücret oranlarını kamuya açıklayan nadir kurumlardan biri.

Üst düzey yöneticilerin yüzde 52’si kadın

Bu çabaların sonucunda, şirkette kadın çalışan oranı yüzde 48’e ulaşırken, kadın yöneticilerin oranı yüzde 52 seviyesine çıktı. Şirketin yönetim kurulunun 5 üyesinden 2’si kadın. Cirosunun yüzde 60’tan fazlasını ‘denetim’ ve ‘vergi hizmetleri’nden elde eden şirkette bu iki departmanın başında iki kadın; Vergi Hizmetleri Lideri Ferrah Sefer, Denetim ve Güvence Hizmetleri Lideri Nesli Erdem bulunuyor. Yine erkek egemen bir sektör olan denetimde ise İstanbul ofisinde 5 şirket ortağından 3’ü kadınlardan oluşuyor.

’’Kadınlar olmadan sürdürülebilirlikten bahsedilemez’’

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Forvis Mazars Türkiye CEO’su ve Kurumsal Sürdürülebilirlik Elçisi Dr. İzel Levi Coşkun, “Eğer iş yapan insanlar arasında kadın erkek eşitliği sağlansa Dünya çok daha yaşanabilir olur. Kadınların olmadığı bir düzende, sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmamız mümkün değil. Kadınların iş dünyasında hak ettikleri yerlere özgürce gelebileceği bir düzen inşa etmek, gezegenimizin geleceği için bir zorunluluk. Şirket olarak kadının iş dünyasında olması gereken yere gelmesi için verdiğimiz mücadele, onların sahip olduğu ‘özen etiği’ anlayışını liderlik rollerine taşıyabilmelerini sağladı” dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Samsun’da 1 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-01-22 00:40 - Asayiş

Samsun’da Metamfetamin ve Sentetik Ecza Ele Geçirildi

2025-01-27 12:24 - Asayiş

Mersin’de tırın gizli bölmelerinde 43 kilo 720 gram metamfetamin ele geçirildi

2025-01-23 15:08 - Asayiş

Bodrum FK, Enis Bardhi’yi kadrosuna kattı

2025-01-24 16:38 - Spor

Abdülkerim Bardakcı, 4. golünü kaydetti

2025-01-21 20:30 - Spor

Tekirdağ’da 10 Gram Metamfetamin ve Mühimmat Ele Geçirildi

2025-01-27 12:30 - Asayiş

BODRUM FK, ENİS BARDHİ'Yİ KADROSUNA KATTI

2025-01-24 16:51 - Spor

İSTANBUL HAVALİMANI 3 YILDIR AVRUPA LİDERİ

2025-01-27 10:46 - Ulaşım

MARMARİS TARİHİNDE İLK KEZ SÖMESTİRDE BOŞ KALDI

2025-01-22 12:59 - Marmaris

YARIM SAATLİK ELAZIĞ-HARPUT YOLU 8 DAKİKAYA DÜŞTÜ

2025-01-25 15:58 - Ulaşım

İlgili Haberler

DTO Başkanı Erdoğan; "Toplumları büyüten, büyük fikirler ile birlik ve beraberliktir."

12:03 - Ekonomi

Vodafone, 16 yaş ve altı çocukları güvenilir teknolojiyle tanıştırıyor

11:17 - Ekonomi

Dumlupınar’da çiftçilere yüzde 75 hibeli yağlık ay çiçeği ve fasulye tohumu dağıtıldı

11:19 - Ekonomi

Toroslar EDAŞ Gaziantep’in enerji altyapısını güçlendirmeye devam ediyor

11:03 - Ekonomi

Başkent EDAŞ Bartın’ın enerji altyapısını güçlendirmeye devam ediyor

11:04 - Ekonomi

Günün Manşetleri

23 Nisan Hayalleri Yarıda Kaldı

10:20 - Asayiş

Yapay Zeka Çağında Eğitime Yönelik Uyarılar

10:18 - Teknoloji

Kamyon Dolusu Kaçak Midye Yakalandı

10:16 - Asayiş

Papa Francis adına lokma döktürdü

15:26 - Genel

Eski Brandalar Umut Dolu Çantalara Dönüştü

15:21 - Eğitim