?>

STAJ SGK BAŞLANGICI SAYILSIN

Siyaset - 2 yıl önce

 

2023 Merkezi Yönetim Bütçesi’nin Plan ve Bütçe Komisyonu aşaması tamamlandı. Bütçenin Genel Kurul aşaması 5 Aralık tarihinde başlayacak. Komisyon üyesi ve CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Cumhurbaşkanlığı Bütçesi görüşmelerinde çalışma yaşamının önemli sorunlarını gündeme getirdi.  Girgin, “Ülkemizde "staj sigortası" adı verilen ve başlı başına mağduriyet yaratan bu uygulamaya göre meslek lisesi ve üniversitede staj yapanlarla çıraklık okulunda okuyan öğrenciler aktif olarak çalıştıkları hâlde sigortalarının sadece meslek kazası hastalığı kısmı yatmakta olup bu durum emekliliğe başlangıç sayılmamaktadır. Staj SGK başlangıcı sayılsın” dedi.

 

 

 

2023 Merkezi Yönetim Bütçesi’nin Plan ve Bütçe Komisyonu aşaması tamamlandı. Bütçenin Genel Kurul aşaması 5 Aralık tarihinde başlayacak. Komisyon üyesi ve CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Cumhurbaşkanlığı Bütçesi görüşmelerinde çalışma yaşamının önemli sorunlarını gündeme getirdi.

CHP’li Girgin komisyondaki konuşmasında şunları söyledi: “Ülkemizde "staj sigortası" adı verilen ve başlı başına mağduriyet yaratan bu uygulamaya göre meslek lisesi ve üniversitede staj yapanlarla çıraklık okulunda okuyan öğrenciler aktif olarak çalıştıkları hâlde sigortalarının sadece meslek kazası hastalığı kısmı yatmakta olup bu durum emekliliğe başlangıç sayılmamaktadır.

"Meslek lisesi memleket meselesi" diyen ve iktidara sesini duyuramayan staj mağdurları için bir çalışma var mıdır?

MESLEK KODU FİİLEN YAPILAN İŞ OLSUN

“Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında 4/D sürekli işçi, 696 KHK ve İŞKUR statüsünde çalışanlardan veri giriş, otomasyon, bilgisayar, teknik birim, bilgi işlem, büro, ofis, hasta karşılama, yönlendirme ve benzeri işleri yapan ancak meslek kodları yaptıkları işle alakası olmayan bir biçimde farklı kadrolarda gösterilen personeller var.

Meslek kodu mağdurlarının fiilen yaptıkları iş ne ise meslek kodunun da aynı olması için güncelleme yapılması ve hatalı meslek kodu uygulamasından dolayı görevlerinden el çektirilen çalışanların tekrar fiilen yaptığı işin başına dönmesi için bir çalışma var mıdır?”

 “Genel idare hizmetleri sınıfında ve yönetim hizmetleri grubunda olan şeflerin 3600 düzenlenmesinden yararlanabilmesi için çalışmanız var mıdır? Sivil savunma uzmanları dâhil diğer kurumlardaki uzmanlar 3600 ek göstergeden faydalanmışlardır. Özel idarelerdeki ve belediyelerdeki uzmanlar 3600 ek göstergeden faydalanamadılar. Bu mağduriyeti gidermek için bir çalışmanız var mı?

ORMAN İŞÇİSİ NE ZAMAN KADROLU OLACAK?

“Orman Genel Müdürlüğünde 5620 sayılı Kanun'la beş ay yirmi dokuz gün süreyle orman yangınlarıyla mücadele eden yangın işçilerini yani geçici işçileri, yıllardır kadro mücadelesi veren işçileri ne zaman kadrolu yapacaksınız? Son dört yılda, Hazine ve Maliye Bakanlığınca dört ay uzatmayla on ay çalıştırılmaktadırlar. Ülkemizin son derece önemli orman varlığının korunmasında özveriyle mücadele eden ama üvey evlat muamelesi gören bu emekçilerimiz kadroya alınacak mı?

Yoksa yirmi beş-otuz yıl geçici statüsüyle çalışan işçilerin bulunduğu bu durum siyasi malzeme olarak kullanılmaya devam mı edilecek?”

DİNLEYEREK ÇÖZÜLMELİDİR

“Özelleştirme nedeniyle iş yeri ellerinden alınarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/C maddesine göre işe yerleştirilen ve sonra 4/B statüsüne geçirilen işçiler özlük hakları bakımından 4/B haklarına kavuşamadılar.

 Bu personel diplomalarına göre unvan verilmesini, ek ödeme oranlarının unvanlara göre verilmesini, emeklilikleri hak ettikleri tarihte kapı önüne konmamalarını istiyorlar.

 Yapılan haksızlığı ve mağduriyeti gidermek için bir çalışmanız var mı?”

Girgin son olarak dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, twit atarak, 4/B’lilerin, sözleşmeli öğretmenlerin, 50-D’li araştırma görevlilerinin ve sözleşmeli Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçılarının da sorunlarını çözeceklerini söylediğini belirtti ve şöyle dedi: “Yıllardır dile getirdiğimiz bu sorunu çözecek adımların atılmasını olumlu buluyoruz. Ancak bütün bu mağduriyetler bu konuda yıllardır mücadele eden sendikaları, platformları, dernekleri de katarak çözülmelidir. Yoksa yeni mağduriyetler yaratılabilir.”

Haftanın Öne Çıkanları

Projeyi sır gibi saklıyorlar

2022-11-30 14:30 - Magazin

Lüks Mega Yat “Amatasia” Fethiyede

2022-11-27 18:30 - Magazin

YAKLAŞIK 50 MİLYON TL ÖDENEK TAHSİS EDİLDİ

2022-12-02 12:26 - Siyaset

STAJ SGK BAŞLANGICI SAYILSIN

2022-12-02 12:26 - Siyaset

Menteşede kümes hayvanları gösterisi

2022-11-28 14:00 - Genel

Sianji Well-Being Resorta beşinci kez 7 yıldız ödülü

2022-11-30 14:00 - Sağlık

Elektrik faturalarında “Aile İçi Şiddetle Mücadele” farkındalığı

2022-11-26 11:18 - Gündem

Muğlanın ‘Mavi Mirası gün yüzüne çıkıyor

2022-11-30 10:30 - Kültür Sanat

Azka Otel misafirlerine sağlıklı yaşam sunuyor

2022-11-28 17:30 - Sağlık

Stratonikeia bilim insanlarının ilgi odağı

2022-11-29 12:30 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Bakan Yumaklı: "Deprem bölgesindeki illerimize toplam 30 milyar lira tarımsal destekleme ödemesi yaptık"

11:42 - Siyaset

ABD Savunma Bakanı Hegseth, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu Pentagon’da ağırladı

02:59 - Siyaset

BM Genel Sekreteri Guterres’ten, kalıcı barış için bağımsız Filistin Devleti vurgusu

01:30 - Siyaset

Beyaz Saray: "Trump, Gazze’ye ABD askeri konuşlandırmayı taahhüt etmedi"

22:57 - Siyaset

Kula Belediye Başkanı Hikmet Dönmez hakkındaki tedbir kararı kaldırıldı

22:26 - Siyaset

Günün Manşetleri

Hollanda Belediyeler Birliği Tarsus’u Keşfetti

10:59 - Kültür Sanat

Her 100 Bin Kişiden 200’ünde Görülüyor

16:57 - Sağlık

Saç Sağlığını Korumak İçin Doğru Ürün Kullanımı Önemli

16:47 - Sağlık

Beşiktaş, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Başladı

16:39 - Spor

20 Yıldır Her Gün Mezarlığı Temizliyor

16:37 - İnsan