?>

Tarihin üzerine kültürü işliyor

Menteşe’de restoran işleten tekstil ve moda tasarımı mezunu Hasan Şimşek, işinden arta kalan zamanlarda dağlardan topladığı milyon yıllık kayrak taşlarının üzerine yöresel motifler işliyor.

Kültür Sanat - 7 yıl önce

“Ormancı” türküsüyle tanınan Menteşe ilçesine bağlı Çaybükü Mahallesi’ndeki Belen Değirmeni’nin restore edilmesinin ardından burayı restorana çeviren 55 yaşındaki Hasan Şimşek, “sıra dışı” olarak nitelendirdiği restoranındaki boş zamanlarında daha önceki mesleği olan tasarımcılığını da devam ettiriyor. Restorandan arta kalan zamanlarında dekoratif özelliği nedeniyle mimaride dekor ve duvar süsleme malzemesi olarak kullanılan kayrak taşlarını değerlendirmek isteyen Şimşek, bu taşları tuvale çevirdi. Şimşek, boş zamanlarında gezdiği dağlardan topladığı kayrak taşlarını restoranına getirerek üzerine yöresel motifler çizmeye ve eserlerini restoranında sergilemeye başladı.

Milyonlarca yılda oluşan kayrak taşının önemine dikkati çeken Şimşek, Muğla’ya gelene kadar kayrak taşını bilmediğini belirterek, “Muğla’da kayrak taşları çok popüler. Fakat bu kayrak taşları daha çok dekoratif amaçlı olarak kullanılıyor. Yazlıkların bahçelerinde ya da duvarlarda, bazen zeminlerde. Biz de alıp zemine döşedik ama dikkatli bakıldığı zaman aslında hepsi birer sanat eseri, üzerinde fosiller var. Biraz derine inip araştırdığımızda bunların 1 milyon, 1 buçuk milyon yıl yaşında olduğunu öğrendik” dedi.

Şimşek, Muğla yöresinde çok olduğu için kayrak taşının değerinin bilinmediğini ileri sürerek, “Ben bunun özellikle ocaklarına çıktım. 1700, 1800 rakımda. Gittim ucu bucağı yok. O taşların arasında taşları seçmeye başladım. 2, 3 saat çalışma sonucunda bir araç dolusu kayrak taşı topladım. Kendimle özdeşleşebileceğim taşları, çünkü her taş olmuyor. Onları aldım getirdim ama ciddi bir tonaj yapıyorum. Mesela yaptığım çalışmalarda 20, 30 kilo gelen taşlar var. Bu taşları yaparken ciddi bel ağrıları çektik. Bu taşları, fosilleri karşıma alıp saatlerce bakıyorum, yani o taş ilham veriyor size. Ona bakıp nasıl bir kompozisyon yapacağınızı şekillendiriyorsunuz. Daha sonra ona tual gibi ana figürleri yapacağım yerleri buluyorum. Taşın diğer yaşanmışlıklarını bırakıyorum. Yani 1,5 milyon yıllık fosilleriyle beraber kullanıyorum, taşa tamamen hükmetmiyorum, aslında bir kısmını ben kullanıyorum, diğer yerleri taş kendisi veriyor” diye konuştu.

Yaptığı çalışmaları sergilediğini anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

“Bu kaynak bol olabilir, ucuz olabilir, bahçelerde kullanabiliriz ama bundan sanat eseri de olabilir. Buna dikkat çekmek için yaptım, ki amacına da ulaştı. Müşterilerimiz, misafirlerimiz buraya geliyor ve çok etkileniyorlar. Hatta çocuklarına küçük taşlar veriyorum, onlar yemeklerini yedikten sonra taşlarını boyuyorlar ve giderken yanlarında hatıra olarak götürüyorlar. Bazen özel okullardan lise çocukları geliyor, kahvaltı yapıyorlar. Kahvaltıdan sonra toplu kayrak taşları yapıyoruz. Çalışma bittikten sonra herkes kendi kayrak taşını yanında alıp götürüyor. Ben şuna inandım; siz bir şey yapar ve halka sunarsanız halk da etkilenir. Yaptığınız iş doğruysa, kendileri de yapmak istiyor. Elinden geldiği kadar, becerebildiği kadar. Yani herkes onun üzerine çok güzel resim yapmak zorunda değil, taş zaten çok güzel. Taşın üzerindeki fosiller müthiş. Siz de onun üzerine küçücük öne çıkarabilecek, kendinizi ifade edebileceğiniz bir şeyler yapabilirseniz zaten amacına ulaşmış oluyor. Bununla ilgili üç sergi yaptık ama devam etmeyi de düşünüyoruz. Çünkü kayrak özel bir taş, ben öyle olduğuna inanıyorum.”

Haftanın Öne Çıkanları

Mart ayının son tanıtım durağı Ukrayna

2018-04-02 09:42 - Turizm

Türk mutfağını İspanya’ya taşıdılar

2018-04-02 09:41 - Kültür Sanat

Leyleklerin yuva telaşı

2018-04-02 09:43 - Yaşam

49 projeye 23,5 Milyon destek

2018-04-02 09:45 - Ekonomi

YENİ KAPTAN HALİL REİS

2018-04-02 09:52 - Marmaris

GELECEK GENÇLERLE GELECEK

2018-03-30 13:05 - Marmaris

Tarihin üzerine kültürü işliyor

2018-04-04 10:35 - Kültür Sanat

Pazar günü elektrikler yok

2018-03-30 12:59 - Marmaris

Çiftçinin gündemi: Susuzluk

2018-04-02 12:58 - Gündem

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 95’İ MOBİL OYUN OYNUYOR

2018-04-03 10:06 - Yaşam

İlgili Haberler

Ahmet Muhip Dıranas’ın Sinop’taki evi için restorasyon süreci başladı

19:36 - Kültür Sanat

Karadeniz’in Zeugması Hadrianopolis ören yeri ilan edildi

19:27 - Kültür Sanat

Atatürk sevdiği şarkılar ile anıldı

17:41 - Kültür Sanat

Alanya Belediyesi zeybek kursları ikinci dönemi başladı

14:52 - Kültür Sanat

Şırnak’tan Çanakkale’ye geziye gelen öğrenciler Vali Ömer Toraman’ı ziyaret etti

14:41 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Her 100 Bin Kişiden 200’ünde Görülüyor

16:57 - Sağlık

Saç Sağlığını Korumak İçin Doğru Ürün Kullanımı Önemli

16:47 - Sağlık

Beşiktaş, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Başladı

16:39 - Spor

20 Yıldır Her Gün Mezarlığı Temizliyor

16:37 - İnsan

Sağlık Kabini İşletmecisi Serbest Bırakıldı

16:35 - Asayiş