?>

Teknoloji çağında kitap aşığı 71 yaşındaki İlhan Şahin’in hikayesi

Hayatının büyük bölümünü gurbette geçiren ve şimdi memleketi gümüşhane'nin torul ilçesine bağlı dedeli köyünde mütevazi bir yaşam süren 71 yaşındaki ilhan şahin, yıllardır sürdürdüğü okuma alışkanlığıyla dikkat çekiyor.

İnsan - 6 ay önce

Hayatının büyük bölümünü gurbette geçiren ve şimdi memleketi Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Dedeli köyünde mütevazi bir yaşam süren 71 yaşındaki İlhan Şahin, yıllardır sürdürdüğü okuma alışkanlığıyla dikkat çekiyor.

Kitaplarla olan bağı ilkokul yıllarına dayanan Şahin, her gün en az 25-30 sayfa kitap okuduğunu söyleyerek gençlere "Kitabı elinizden bırakmayın, teknolojiye esir olmayın” mesajı verdi.

Teknolojiye karşı olmadığını fakat teknolojinin de insan beynini esir almasını kabul etmediğini ifade eden Şahin, Torul ilçesine bağlı Dedeli köyünün Merkez mahallesinde yaşıyor.

Ömrü gurbette çalışarak geçen ve demirci ustası olan Şahin, ilkokul öğretmeni Hayri Kaplan’dan aldığı okuma alışkanlığını o gün bugün sürdürüyor.

Köyünde mütevazi bir hayat süren ve gündüzleri yürüyüş yapıp akşamları mutlaka kitap okuyan Şahin, ilkokul mezunu olduğunu ifade etti. “Okuma aşkını ilkokul öğretmenim verdi”

Kitaplığındaki yüzlerce kitabın bazılarının hediye bazılarının da misafirliğe gittiği evlerden aldığını gülerek anlatan Şahin, “Okuma alışkanlığımızı ilkokul öğretmenimiz verdi. 1960’da okula gittim. Kalecik İlkokuluna. Hayri Kaplan öğretmenimizdi. Okuma aşkını bize o verdi. Büyük oranda etki onundur. Ondan sonra şehirlere yolumuz düşünce de çeşitli yayınlarla da tanışmış olduk. Gördüğüm eksikliklerin altını bazılarını çizerim ama kitap çizmeyi biraz kendime uygun görmem. Karalamış, yaralamış, berelenmiş olmaz kitap. Fakat bazı okuyanların eline geçtiğin de dikkatli okusun diye oraya bir mim koyuyoruz” dedi. “Şimdi kimse okumuyor, herkes telefon denilen bir aletle akşamı ediyor”

Kitap okumayı akşam saatlerinde sürdürdüğünü belirten Şahin, “Akşamları geldiğimde 25-30 sayfa karıştırırım. Bir kitabı 3-4 kere okuduğum da olur. Çünkü kitap satın alma gücüm zayıf benim. Bunların birçoğunu bana hediye ettiler. Birçoğunu çaldım. Gittiğim evlerden aşırdım. Daha fazlasını da öğrencilere dağıttım. Şimdi daha kimse okumuyor. Herkes telefon denilen bir aletle akşamı ediyor. Elde kitap bulundurmak, gazete bulundurmak ayrı bir heves, ayrı bir kültür. Sonuçta bakıyorsun önünde bir şey var. O koku da güzeldir, mazot gibi kokar. İyidir, kitap kokusu” diye konuştu.

Yeni nesle tavsiyeden ziyade fikrini ileten Şahin, “Ellerine kalıcı bir şey alsınlar. Telefonmuş, şuymuş, buymuş. Bunlar kopyacılıktır sonuçta. Bir şey soruyorsun, hemen onu cebinden çıkarıyorsun. Bunu kitaptan oku, kendi kasetine kayıt yap, bana o kasetten oku. Telefondan okumanın faydası olmaz sonuçta. Teknolojiye karşı değilim ama teknolojinin insan beynini esir almasını da kabul etmem. Okuduğum kitap sayısı ile ilgili bir rakam vermek pek uygun bir davranış değildir ama yani yüzlerce diyebilirim. 1965’ten beri bu işin içindeyim” ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

EGE VE AKDENİZ’İ KUCAKLAYAN ŞEHİR MUĞLA

2024-09-07 12:44 - Turizm

Selma Sonat’a Yaşam Boyu Onur Ödülü

2024-09-05 14:38 - Kültür Sanat

Taşkın: "Taştepe’yi sabır ve gayretle yeniden inşa edeceğiz"

2024-09-05 14:16 - Siyaset

İzmir’de yanan ormanlar yapılaşmaya açıldı

2024-09-02 12:42 - ÇEVRE

DERİ VE SEDEF HASTALIĞINA MARMARİS’TE BEDAVA TEDAVİ 

2024-09-04 11:11 - Marmaris

YANGIN RÜZGARIN ETKİSİ İLE BÜYÜDÜ

2024-09-07 16:21 - Asayiş

Acılı doktor, depremde kaybettiği eşinin ve 2 evladının anısını yaşatmak için okul yaptırdı

2024-09-04 09:18 - Eğitim

TATİL BİTTİ, ‘HANIMELİ PAZARI’ YENİDEN AÇILDI

2024-09-03 14:02 - Marmaris

Muğla’da orman yangını

2024-09-07 13:22 - Asayiş

Muğla’daki yangın yolu kapattı

2024-09-07 16:08 - Asayiş

İlgili Haberler

Diyarbakır’da Ramazan ayı öncesi denetim

16:31 - İnsan

MÜSİAD Muğla Şubesinden Dekan Özkoç’a ziyaret

16:22 - İnsan

Bilecik’in sevilen öğretmeni İrfan Doğan gözyaşları arasında toprağa verildi

15:55 - İnsan

Down Sendromlu Ethem Ay Göreve Başladı

15:53 - İnsan

Çorum’da Ramazan dolu dolu geçecek

15:18 - İnsan

Günün Manşetleri

Hurma Tezgahlarda Yerini Aldı

15:54 - Ekonomi

Down Sendromlu Ethem Ay Göreve Başladı

15:53 - İnsan

Güzellik Sektörü Krizde

14:10 - Ekonomi

Mehmet Ali Erbil’e Yasa Dışı Bahis Davası

14:04 - Asayiş

Kemik Erimesi Gençleri de Tehdit Ediyor

13:45 - Sağlık