?>

Tercan’da Üretim Planlaması Ve Yeni Destekleme Modeli anlatıldı

Tercan’da üretim planlaması ve yeni destekleme modeli anlatıldı

Eğitim - 5 ay önce

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan, bitkisel ve hayvansal üretimi daha etkin bir şekilde yönetmek amacıyla Tercan ilçesinde “Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli" toplantısı düzenledi.

Tercan’da “Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli"nin anlatıldığı toplantıya Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Özcan Tekin, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ahmet Çelikkol, Tercan Ziraat Odası Başkanı Naci Yılmaz, konu uzmanları ve çiftçiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, dünyanın tarımsal üretimde önemli ülkelerinin iklim değişikliği, tarladan sofraya kadar gıda güvenliği, sürdürülebilirlik gibi uygulamaları dâhil, birçok konuda yeni normal dediğimiz etkenlere cevap vermeye çalıştığını ifade etti. İl Müdürü Şahin, “Biz de ülke olarak, Bakanlığımızın önderliğinde bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen yeni düzenlemeyle birlikte, Tarımda yeni bir dönem olan bitkisel üretim planlaması 1 Eylül 2024 tarihi itibarıyla hayata geçirildi. Birçok ilki barındıran bitkisel üretimde yeni destekleme modeli başladı” diye konuştu.

Tarımsal üretim planlamasının bundaki sonraki dönemlerinin en önemli girdisinin artık su olacağını kaydeden İl Müdürü Murat Şahin, “Tarımsal üretim açısından toprak ve suyun azalması ve kirlenmesi ile ne kadar büyük bir riskle karşı karşıya kaldığımızı görmekteyiz. Bakanlık olarak bu risklere; sürdürülebilir, verimli, kaliteli, kayıtlı ve yatırım yapılan bir sektörle cevap vermiş olacağız." Bu yıl şubat ayında hayvancılık yol haritası da hazırlanarak uygulamaya kondu. Başta hayvan hastalıkları ile mücadele edilecek. Hem büyük başta hem de küçükbaşta daha verimli sürü oluşumu sağlanacak. Ari işletmelere, genç ve kadın üreticilerimize ilave destekler verilecek. Sınırlama olmaksızın üretilen her buzağı, oğlak ve kuzuya destek ödemesi yapılacak. Verilen tarımsal kredileri tamamen üretim planlamasına odakladık. Hibe programları, sözleşmeli üretim, kayıtlılık, tarım sayımı, işlenmeyen arazilerin tarımsal üretime kazandırılması gibi konuları üretim planlamasının en önemli başlıkları olarak ortaya koyduk” diye konuştu.

İl Müdürü Murat Şahin konuşmasını, “Bitkisel üretim planlamasında yer alan üreticilerimiz, hangi havzada, hangi ürünü ekerse nasıl bir destek alacağını bugünden itibaren önümüzdeki 3 yıl boyunca biliyor olacak. Stratejik ürünlere ilave planlama desteği yine ilk kez bu modelde gerçekleştirilmiş olacak. Destek tutarlarının girdi maliyetleri baz alınarak belirlenmesi ve değişime göre güncellenmesi bu modelde söz konusu olacak” diye sürdürdü.

Toplantıda daha sonra Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Özcan Tekin ve konu uzmanları tarafından planlı üretim ve yeni destekleme modelinin işleyişi çiftçilere anlatıldı. Toplantıda işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesi hususunda da çiftçiler aydınlatıldı.

Toplantının serbest bölümünde ise Tercanlı çiftçilerin, planlı üretim ve yeni destekleme modeli hakkındaki soruları cevaplanarak, istek ve talepleri dinlendi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MUĞLA’NIN BAŞI SAĞ OLSUN ÇEVRE DOSTU OĞUZ ALTINBAŞ'I KAYBETTİK

2024-09-14 13:25 - Gündem

MUĞLA’DA GÖL VE DAĞ ARASINDAKİ GİZEMLİ KÖY

2024-09-16 12:14 - Gezi

Mudanya’da "Avrupa Haraketlilik Haftası" heyecanı

2024-09-17 20:12 - Genel

Jandarma; tarım işçileri, yaşlı ve engelli vatandaşları ziyaret etti

2024-09-20 10:29 - İnsan

Erzurum - Artvin sınırında modern bir cazibe merkezi: Sonsuz havuz

2024-09-18 09:19 - İnsan

Haluk Canatar, Yüzme Federasyonu Başkanlığı’na adaylığını açıkladı

2024-09-18 17:48 - Spor

Fenerbahçe, Süper Lig’de Kasımpaşa’ya konuk olacak

2024-09-14 09:35 - Spor

MUĞLALI KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA UZUN ÖMÜRLÜ

2024-09-20 14:46 - Yaşam

Edirne’de Trakyalı çiftçi Bakan Yumaklı ile pazarlık yaptı

2024-09-17 19:28 - Ekonomi

Galatasaray, Gaziantep FK ile 11. Kez Karşılaşacak

2024-09-16 13:32 - Spor

İlgili Haberler

Sincik’te okullar öğleden sonra tatil edildi

14:58 - Eğitim

Kırklareli’nde 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Üniversite Güvenlik Koordinasyon toplantısı yapıldı

14:32 - Eğitim

’Toplumsal Katkı Faaliyetleri Birim Temsilcileri Bilgilendirme Toplantısı’ düzenlendi

14:37 - Eğitim

Emet’te eğitim ve tarımı bir arada yürüten okulda bilgilendirme çalışması

14:38 - Eğitim

Zeytin budamayı uygulamalı öğrendiler

14:28 - Eğitim

Günün Manşetleri

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor!

16:07 - Sağlık

Manisa FK, Birama Toure’yi Transfer Etti

15:53 - Spor

Sahte Sözleşmelerle 60 Milyon Lira Vurgun

15:41 - Asayiş

SBTÜ, Havacılık ve Uzay İçin Geleceği Yaratıyor

14:34 - Eğitim

Soğuk Hava Bakterileri Durdurmaz

14:34 - Sağlık