?>

Tır şoförlerinin sandık başında iftar sofrası

Hatay’da suriye’deki 13 yıl süren iç savaşın bitmesiyle sınır kapılarında bekleyen tır şoförleri, ramazan ayı boyunca tozun ve dumanın içinde tır sandıklarındaki malzemelerle yemek yaparak iftarlarını açıyorlar. Dinlenme tesisi olmayan tır garajında, zor şartlarda iftar ve sahur yapmak tır şoförlerini zor durumda bırakıyor.

Genel - 5 gün önce

Hatay’da Cilvegözü Sınır Kapısı’nda bekleyen tır şoförleri, tır sandıkları üzerinde zor şartlarda yemek hazırlayıp iftar ve sahur yapıyor.

Suriye’de 13 yıl süren iç savaşın ardından muhalif güçler, 61 yıllık Baas rejimine son vermişti. Esad’ın yıkılmasıyla birlikte başkent Şam başta olmak üzere Halep gibi nüfus oranının fazla olduğu şehirlere yurt dışından ithal ürünler girmeye başladı. Yıllar sonra Türkiye’den giden ürünler de Suriye’nin her noktasına tırlar yardımıyla ulaşmaya başladı. Türkiye ve Suriye arasındaki ticaret hacminin genişlemesiyle de Hatay’daki sınır kapılarında yaklaşık 2 bini bulan araç kapasitesine ulaşıldı. Ramazan ayının gelmesiyle sınır kapısında 3 ila 5 gün bekleyen tır şoförleri, yemeklerini tırlarında bulunan sandıklarında hazırlayarak sahur ve iftarlarını yapıyor. "Burada yemek yiyebileceğimiz bir yer olmadığı için iftarı ve sahuru kendi imkanlarımızla yapıyoruz"

Ramazan ayını yollarda direksiyon sallayarak geçirdiğini söyleyen ve tırın sandığında iftarını yaptığını söyleyen tır şoförü İbrahim Kara, "Bu Ramazan ayında da yollarda olmaya devam ediyoruz. Buradaki sıkıntımız; sahada toz var, dua ve namaz kılacak yeriniz yok ve yemek yiyebileceğimiz bir yer yok. Bu konuda yetkililer bize yardımcı olsun. Burada yemek yiyebileceğimiz bir yer olmadığı için kendi imkanlarımızla yemek yapıyoruz. Bazen zor şartlar altında suyumuz olmadığımız zaman tırla 7 kilometre gidiyoruz. Bu akşam burada patates kızartması, biber kızartması, çorba ve ayranımız vardı. 5 gün burada sırada bekliyoruz. Burada yemek yiyebileceğimiz bir yer olmadığı için iftarı ve sahuru kendi imkanlarımızla yapıyoruz" dedi. "Bu Ramazan ayında tozun dumanın için yemek yapıyoruz"

Bölgede tır garajı olmamasından dolayı zorlu şartlarda iftar yaptıklarını ifade eden Alaattin Çevik, "Ben 18 yıldır tır şoförlüğü yapıyorum. Ramazan ayındayız ve iftarımızı çok perişan bir halde açıyoruz. Tuvalet ve banyo yok. Bunlar için çarşıya gidip gelmek çok zor oluyor. Bazen çekicileri çıkarıyoruz bazen de tırlarla gidiyoruz. Bazen de gidemediğimiz için elimizdeki imkanlarla iftarımızı açıyoruz. Bu Ramazan ayında gönül rahatlığıyla bir gün kafamıza göre iftar açamadık. İftardan ziyade normal günlerde zor yaşıyoruz ve sosyal hayat yok. Mecburi yemek yapıp iftar açıyoruz. Burada güzel bir lokanta olsaydı kimse yemek yapmazdı. Bu Ramazan ayında tozun dumanın için yemek yapmazdık. Bir lokantaya tırla gitmemiz veya yürüyerek gitmek gerekiyor ama o da zor oluyor. Kendi imkanlarımızla tırımızın sandıklarında yemek yapıyoruz. Ben iftarımı açmışım. Canım su çekiyor ama su yok. Sıcak çeşme suları içiyoruz. Elimizdeki 5 domates ve biberle et sote yaptık. En azından tenceremizde yemek pişiyor dedik" şeklinde konuştu. "Tır sandıklarımızdaki malzemelerle yemek yaparak yetinmeye çalışıyoruz"

Tır sandıklarında hazırladıkları yemeklerle iftar yaptıklarını ifade eden tır şoförü Mehmet Faruk Uygur, "İftarda; çorba, etli pilav ve kuru fasulye vardı. Toz ve duman içerisinde yemek yapmak zor oluyor. Market ve lokanta yok. Tuvalet, banyo yok ve sosyal hayat yok. Tır sandıklarımızdaki malzemelerle yemek yaparak yetinmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris'te Tefecilik Operasyonu: Esnaf Odası Başkanı Gözaltında

2025-03-25 12:30 - Asayiş

ERGUN'DAN DEMOKRASİ VE HUKUK ELEŞTİRİSİ

2025-03-24 12:39 - Siyaset

TFF 3. Lig 4. Grup: Turgutluspor: 1- Denizlispor: 1

2025-03-26 16:41 - Spor

CHP'li Balcı'dan MHP'li Demirel'e Sert Cevap

2025-03-26 13:07 - Marmaris

Metin Ergun'dan Ekonomik Kriz Uyarısı

2025-03-27 13:58 - Ekonomi

Marmaris'te Dar Sokaklar Araç İşgalinde

2025-03-25 16:15 - Marmaris

İmamoğlu’nun kasası Adem Soytekin’e savcıdan "çakar" kıyağı

2025-03-22 15:57 - Asayiş

MARMARİS BAHAR ÖNCESİ SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ

2025-03-26 12:59 - Marmaris

GÖKOVA KAVŞAĞINDA ZİNCİRLEME KAZA

2025-03-25 18:58 - Asayiş

MHP'den Marmaris'e Anlamlı Bayrak Köşesi

2025-03-25 17:57 - Marmaris

İlgili Haberler

Bursa Büyükşehir, bayramda da can dostların yanında

21:12 - Genel

TEM otoyolunda trafik durma noktasına geldi

20:16 - Genel

Tatilin bitmesini beklemeyenler bayramın son günü yollara çıktı

18:43 - Genel

Başkan Yalçın’ın hayatını kaybeden annesi son yolculuğuna uğurlandı

17:48 - Genel

Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari, hastaneye kaldırıldı

17:36 - Genel

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Galatasaray maçı hazırlıklarını sürdürdü

13:00 - Spor

Adı börek kendi tatlı

12:58 - Kültür Sanat

Dolandırıcılıktan aranan şahıs yakalandı

12:47 - Asayiş

Fenerbahçe - Galatasaray derbisini Cihan Aydın yönetecek

12:33 - Spor

Türk Telekom teknolojisi kütüphanelerle buluşuyor

12:08 - Kültür Sanat