?>

Toroslardan gelen soğukluk ‘Karlama’

Konya’nın bozkır ilçesinde emekli hayrettin kara, haftada 1 gün ilçe sınırlarında bulunan toros dağlarından kesilen kar kütlelerini aracıyla getiriyor. Dağdan getirilen karlar, 'karlama' denilen pekmez, vişne ve limon aromalarıyla karıştırılarak soğukluk olarak pazara gelen vatandaşlara sunuluyor.

İnsan - 9 ay önce

Konya’nın Bozkır ilçesinde emekli Hayrettin Kara, haftada 1 gün ilçe sınırlarında bulunan Toros dağlarından kesilen kar kütlelerini aracıyla getiriyor. Dağdan getirilen karlar, ’Karlama’ denilen pekmez, vişne ve limon aromalarıyla karıştırılarak soğukluk olarak pazara gelen vatandaşlara sunuluyor.

Konya’nın Bozkır ilçesinde yaşayan emekli 58 yaşındaki Hayrettin Kara, çocukluk döneminde bunaltıcı sıcak havalarda serinlemek için ilçe sınırında bulunan Toros dağlarından getirdiği kar kütlelerinin üzerine pekmez dökerek

komşuları ile birlikte ‘karlama’ adı verilen soğukluğu satmaya karar verdi.

Hayrettin Kara emekli olduktan sonra kendisine bir iş kurma düşüncesinin ardından Toros dağlarından getirdiği kar kütlelerinin üzerine pekmez, vişne ve limon gibi farklı aromaları dökerek bardakta ‘karlama’ satmaya başladı. Bozkır ilçesinde haftada bir kurulan pazara gelen vatandaşların ilgilisi ise ‘karlama’ lezzetine yoğun oldu. “Küçüklüğümüzden gelen bir gelenek, şimdi de karlamadan ekmeğimizi kazanıyoruz”

Antalya’nın Akseki ilçesi ile Konya’nın Bozkır ilçesi sınırında bulunan Toros dağlarından buz kütlesi getirerek yaptığı ‘karlama’ lezzetini anlatan Hayrettin Kara, “Ben bunu 8 yıldır yaz mevsimlerinde bu kar işini yapıyorum. Şenliklerde, festivallerde, düğünlerde ve pazarlarda satışımı yapıyorum. Bir gün önce Toros dağlarından getiriyorum. Bu şekilde de satışını yapıp ekmeğimi kazanıyorum. Bu karın üzerine döktüğümüz doğalı pekmez, vişne, portakal ve limon gibi meşrubat çeşitlerini de üzerine dökerek tatlandırıyoruz. Bizimde çocukluğumuzda bu şekilde dağdan kar getirirdik ve üzerine pekmezi de kimde varsa bulur dökerdik. Mahalleye toplanırdı kaşığı alan koşardı. Çocukken karlamayı hazırlar komşularla düğün pilavı yer gibi yerdik. Küçüklüğümüzden gelen bir gelenek, şimdi de karlamadan ekmeğimizi kazanıyoruz bundan” dedi. “Soğuk meşrubat olarak tüketmek güzel”

Yurt dışında yaşayan ve karlamayı severek tükettiğini söyleyen Mehmet Ercan, “Bu sıcakta karlı pekmez iyi oluyor. Soğuk meşrubat olarak tüketmek güzel, ben kendim yurt dışındayım her geldiğimde yerim Bozkır’da bunu” dedi. “Kar pekmez çocukluğumuzun eğlencesi”

Çocukluk döneminde severek tükettikleri karlamayı tüketen Emine Kutup Günaydın, “Toroslardan getiriliyorlar bu karı genellikle yaz aylarında mutlaka alırız kar pekmez çocukluğumuzun eğlencesi zevkle her geldiğimde mutlaka almaya çalışırım. Bugünde babama aldırdım çocukluk yaptım ‘baba ben bugün çocuğum bana bunu al dedim’ oda sağ olsun aldı” ifadelerini kullandı. “İlçeye geldikçe kesinlikle tüketirim”

Pazara gelen Ömer Günaydın ise, “Yıllardır dağlardan getirip kendimiz yaparız ama artık dağdan getiriyorlar şimdi Konya merkezde oturuyorum ilçeye geldikçe kesinlikle tüketirim. Her zaman bulunmuyor” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS'TE TRAVERTENLERE KARŞI YÜZMENİN TADI BAŞKA

2024-07-10 14:25 - Marmaris

MARMARİS'TE TEKNE YANGINI

2024-07-14 17:38 - Marmaris

Trump’a Pensilvanya’da Silahlı Saldırı

2024-07-15 17:33 - Ulusal

MARMARİS’İN HANIMELİ SOSYETE PAZARI

2024-07-16 17:06 - Marmaris

Muğla Sandras Dağı’nda çevreciler kazandı

2024-07-11 13:43 - ÇEVRE

Vali Tanrısever’den Pirahmet köyü ve Tekke beldesinde sel incelemesi

2024-07-15 15:40 - Gündem

Muğla ve Türkiye’deki aktif fay hatları

2024-07-11 16:18 - Gündem

GÖZLERİNİZ AÇIKKEN GÖRÜLEN RÜYA: KAÇKARLAR

2024-07-15 16:46 - Gezi

HER MEDENİYETTEN FARKLI İZLER TAŞIYAN ŞEHİR NİĞDE

2024-07-12 14:24 - Gezi

MARMARİS'İ DUYARSIZLAR KİRLETİYOR ÇEVRECİLER TEMİZLİYOR

2024-07-15 14:33 - ÇEVRE

İlgili Haberler

Diyarbakır’da hastane odalarında 23 Nisan sevinci

13:15 - İnsan

Deprem Bilecik’te paniğe yol açtı

13:18 - İnsan

Ordu’da 23 Nisan kutlaması

13:11 - İnsan

Kars’ta köy okulunda 23 Nisan coşkusu

13:08 - İnsan

Şehit ve gazi çocukları 23 Nisan’da sinema etkinliğinde buluştu

13:07 - İnsan

Günün Manşetleri

55 Yaşındaki Adam Evinde Ölü Bulundu

12:19 - Asayiş

Kuyuya düşen çocuğun yardımına imam yetişti

11:49 - Asayiş

Piyango Dolandırıcılarına Büyük Darbe

11:02 - Asayiş

Çalınan Araba 17 Yıldır Çürüyor

10:52 - Asayiş

23 Nisan Hayalleri Yarıda Kaldı

10:20 - Asayiş