?>

TÜKAS ile tarımsal verimlilik artacak

Tarım ve orman bakanlığı tarım reformu genel müdür yardımcısı mehmet kilci

Ekonomi - 2 hafta önce

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kilci, "Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi (TÜKAS) sayesinde ülke genelindeki tarımsal kaynakların etkin bir şekilde kullanılması sağlanacak ve tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği artırılacak. Böylece Türkiye’nin tarımsal üretim potansiyelinin tam anlamıyla değerlendirilmesi mümkün olacak" dedi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde "TÜKAS Resen Kayıt İşlemleri Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi. Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kilci, ”TÜKAS, tarım sektörünü daha verimli, sürdürülebilir ve planlı bir şekilde yönetmeyi amaçlayan bir sistem olarak geliştirildi. Bu sistem, tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınmasını kolaylaştırarak, sektördeki tüm paydaşların ihtiyaçlarına uygun çözümler sunmayı hedefliyor. TÜKAS sayesinde ülke genelindeki tarımsal kaynakların etkin bir şekilde kullanılması sağlanacak ve tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği artırılacak. Böylece Türkiye’nin tarımsal üretim potansiyelinin tam anlamıyla değerlendirilmesi mümkün olacaktır. TÜKAS sayesinde tarım işletmeleri tüm faaliyetlerini düzenli bir şekilde kayıt altına alabilecekler. Bu da verimlilik artışı ve sağlıklı bir veri akışının sağlanmasına yardımcı olacak. Bu toplantı, TÜKAS’ın etkin bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli adımların atılması adına önemli bir adım oldu” diye konuştu.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise TÜKAS’ın önemine değinerek, “TÜKAS, yasal durumu ne olursa olsun, arazi büyüklüğüne bakılmaksızın bitkisel üretim, hayvancılık veya su ürünleri üretimi yapan tarımsal işletmelere ait tüm bilgilerin yer aldığı bir veri tabanıdır. Bu sistem, tarımsal faaliyetin tam olarak belirlenmesi amacıyla oluşturulmuştur” şeklinde konuştu.

Sağlam, 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 7. maddesi uyarınca tarım sektöründeki politikaların belirlenmesi ve uygulanması için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmayan tarıma elverişli tüm parsellerin kayıt altına alınması gerektiğini, bu doğrultuda Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi Yönetmeliği’ne uygun olarak çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti. 31 Mart’a kadar kayıtlar tamamlanacak

Yönetmeliğin 6. maddesinin 7. bendine göre başvuru yapılmayan tarımsal faaliyetlerin tespit komisyonlarınca belirlenerek sisteme kaydedileceğini belirten Sağlam, ilgili işlemlerin 31 Mart 2025 tarihine kadar tamamlanacağını vurguladı. İl Müdürlüğü olarak 17 ilçede çalışmaların başladığını belirten Sağlam, ilçe müdürlerinin sistem sorumlusu, teknik personelin ise veri giriş elemanı olarak görevlendirildiğini, ayrıca Milli Emlak Müdürlüğü’nden hazine arazilerinde tarımsal faaliyet yürüten kişilere ait bilgilerin talep edildiğini, bu bilgilerin sistemli bir şekilde kayıt altına alınacağını kaydetti.

Toplantıya Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Entegre İdare ve Kontrol Sistemi Daire Başkanı Ramazan Yayla, Amasya, Giresun, Ordu, Sinop ve Tokat illerinin Tarım ve Orman Müdürlüklerinden şube müdürleri ile ilçe müdürleri ve teknik personel de katıldı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Samsun’da 1 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-01-22 00:40 - Asayiş

Hakkari’de 49 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-01-19 12:28 - Asayiş

Abdülkerim Bardakcı, 4. golünü kaydetti

2025-01-21 20:30 - Spor

Muğla’daki barajların doluluk oranı yüzde 71

2025-01-20 10:32 - Gündem

MARMARİS’TEKİ 41 KUYULARIN GİZEMİ HALA ÇÖZÜLEMEDİ  

2025-01-20 14:38 - Marmaris

MARMARİS TARİHİNDE İLK KEZ SÖMESTİRDE BOŞ KALDI

2025-01-22 12:59 - Marmaris

Mersin’de 3. Nergis Şenliği düzenlendi

2025-01-20 09:59 - Kültür Sanat

SAHTE ALKOL ÖLDÜRÜRKEN MARMARİS’TE LİTRELERCE YAKALANDI

2025-01-18 11:51 - Asayiş

İzmir merkezli dolandırıcılık operasyonu

2025-01-21 00:10 - Asayiş

25 OCAK'TA 7 GEZEGEN GÖKYÜZÜNDE SIRALANACAK

2025-01-22 13:53 - Gündem

İlgili Haberler

EGİAD ve ESİAD işbirliği güçleniyor

12:57 - Ekonomi

Otowatt ile elektrikli araçlar yeşil enerjiyle buluşuyor

12:52 - Ekonomi

Bursalı işadamları Kıbrıs’ta depremde vefat eden sporcuları andı

12:40 - Ekonomi

Besicilere çare ‘gebe düve’

12:29 - Ekonomi

Akbank’ın sürdürülebilir finansman elçileri yeşil dönüşüm için göreve hazır

12:14 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi için Kadrosunu Güncelledi

13:00 - Spor

Habur’da 370 Kilo Uyuşturucu Ele Geçirildi

13:00 - Asayiş

Yapay Zeka Yardımıyla Cezayı İptal Ettirdi

12:43 - Asayiş

Anneye 27 Yıl 9 Ay Hapis Cezası

12:10 - Asayiş

Beşiktaş, Sivasspor Deplasmanında 3 Puan Peşinde

12:09 - Spor