?>

Türk girişimcilerden Sahra Çölü’nde tarım projesi

Sahra çölü’nde 30 km hızda 40 santigrat derecede sürekli esen bir rüzgar var, bu bizi etkiliyor. çölün altında bir tatlı su okyanusu var ancak suyu toprakta tutabilmek için organik madde gerekiyor.

Teknoloji - 5 gün önce

Selçuk Yaşar Ödülü Sahibi, Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı, dünyanın ilk akıllı köyünü kuran sosyal girişimci Tülin Akın, Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen "Tarımın Geleceğini Dönüştürmek: Teknoloji, İnovasyon ve Sosyal Girişimcilik" adlı seminere katıldı. Yeni projelerinden bahseden Tülin Akın, Cezayir’de Sahra Çölü’nde 20 bin hektarlık alanda hiç organik maddesi olmayan toprağın üstünde tarım çalışmalarına başladıklarını anlattı. İş ortağı eşi Coşkun Yıldırım ise "Çölün altında bir tatlı su okyanusu var ancak suyu toprakta tutabilmek için organik madde gerekiyor. Biz Cezayir’in evsel atıklarını aldık. Gelir düzeyi düşük olduğu için deterjan kullanılmıyor. Mikro alglerle bu atıkları organik maddeye dönüştürüyoruz. Aynı zamanda başka bir tesiste Pirina adlı organik maddeyi topluyoruz. Ekim ve dikimlerle deniz yosunuyla, devamlı suyla beraber bitkiyi rahatlatan ürünler veriyoruz" dedi.

Türkiye’nin ilk tarımsal e-ticaret sistemini hayata geçiren, 5. Selçuk Yaşar Ödülü Sahibi, Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı Tülin Akın, Yaşar Üniversitesi’nde Güncel Bilim ve Sanat Söyleşileri kapsamında gerçekleşen seminere katıldı. Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı ile Rektör Prof.Dr.Levent Kandiller’in de katıldığı "Tarımın Geleceğini Dönüştürmek: Teknoloji, İnovasyon ve Sosyal Girişimcilik" başlıklı seminerde konuşan Akın, sosyal girişimciliğe adım atma hikayesini anlatarak öğrencilere ilham verdi. Harvard’da eğitim aldı

2007 yılından bu yana, Selçuk Yaşar Ödülü de dahil 23 ödülün sahibi olan Akın, "Yaptığım çalışmaların ödüllendirilmesi çok güzel. Birçok ödül aldım ama tarıma yatırım yapmış ve dönüşüm sağlamış olan Selçuk Yaşar’ın anısına bir ödül almak beni çok duygulandırdı. 2018’de Dünya Ekonomik Forumu’ndan Dünyanın En iyi Sosyal Girişimcisi Ödülü’nü aldım. Bu ödülün bursuyla da Harvard Üniversitesi’nde ‘Sosyal Değişim için Liderlik’ eğitimi aldım. Sosyal girişimci olmak demek, bir sisteme dönüştürücü yenilik sağlamak, o yeniliğin de örnek alınması ve en üst seviyede de politika değişikliği sağlamak demektir." şeklinde konuştu. Sahra Çölü’nde tarım yapılabilir mi?

Yeni çölde tarım projesinden bahseden Akın, "Cezayir’de çölde tarım üzerine çalışıyoruz. Sahra Çölü’nde, hiçbir organik maddesi olmayan bir toprakta ürün üretebilmek üzerine çalışmalara başladık. Ekip arkadaşlarıma dünya haritasında çölü göstererek ‘Şuradaki sarı bölgeye ölmeden önce oraya bir yeşil nokta koymak istemez misiniz?’ dedim. Bu projeyi büyük bir heyecanla yürütüyoruz. Kuzey Afrika, Fas, Tunus ve Etiyopya’da da çalışmalarımız var" dedi. Projenin detaylarını anlatan Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı Coşkun Yıldırım ise şunları söyledi:

"Sahra Çölü’nde 30 km hızda 40 santigrat derecede sürekli esen bir rüzgar var, bu bizi etkiliyor. Çölün altında bir tatlı su okyanusu var ancak suyu toprakta tutabilmek için organik madde gerekiyor. Biz Cezayir’in evsel atıklarını aldık. Gelir düzeyi düşük olduğu için deterjan kullanılmıyor. Mikro alglerle bu atıkları organik maddeye dönüştürüyoruz. Aynı zamanda başka bir tesiste Pirina adlı organik maddeyi topluyoruz. Ekim ve dikimlerle deniz yosunuyla, devamlı suyla beraber bitkiyi rahatlatan ürünler veriyoruz. Şu an test aşamasında, toplamda 20 bin hektarlık alanda 4 bin hektardayız. Büyük bir alanda çalışmalar devam ediyor." Çiftçiye yapay zeka danışman

Bir yapay zeka uygulaması geliştirdiklerinden bahseden Akın, "Yapay zekayla çiftçilere danışmanlık yapabilecek bir yazılım üzerinde çalışıyoruz. Çiftçi bitkinin fotoğrafını çekip gönderdiğinde, hangi hastalık olduğuna cevap verebilecek. Hava durumunu öğrenmek istediğinde, herhangi bir fiyat bilgisine yapay zekayla kolayca ulaşabileceği bir uygulama üzerinde çalışıyoruz. Bunu sadece Türkiye’de değil, adım attığımız her kırsal alanda çiftçisi olan ülkelerde yapmaya çalışıyoruz. Bir sonraki adımımız ise çiftçilik mesleğinde yaşı geri çekmek. Çiftçinin yaşını 50’den 35’e çekmek istiyoruz" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris'te Tefecilik Operasyonu: Esnaf Odası Başkanı Gözaltında

2025-03-25 12:30 - Asayiş

ERGUN'DAN DEMOKRASİ VE HUKUK ELEŞTİRİSİ

2025-03-24 12:39 - Siyaset

TFF 3. Lig 4. Grup: Turgutluspor: 1- Denizlispor: 1

2025-03-26 16:41 - Spor

CHP'li Balcı'dan MHP'li Demirel'e Sert Cevap

2025-03-26 13:07 - Marmaris

Marmaris'te Dar Sokaklar Araç İşgalinde

2025-03-25 16:15 - Marmaris

İmamoğlu’nun kasası Adem Soytekin’e savcıdan "çakar" kıyağı

2025-03-22 15:57 - Asayiş

Bodrum’da kan donduran cinayet

2025-03-21 00:55 - Asayiş

MARMARİS BAHAR ÖNCESİ SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ

2025-03-26 12:59 - Marmaris

GÖKOVA KAVŞAĞINDA ZİNCİRLEME KAZA

2025-03-25 18:58 - Asayiş

Yem karma makinesine düşen şahıs hayatını kaybetti

2025-03-20 21:49 - Asayiş

İlgili Haberler

SpaceX, kutup yörüngesine ilk insanlı uzay uçuşunu gerçekleştirdi

11:56 - Teknoloji

Karya Farma HBX’in son çalışmasına ilişkin laboratuvar sonuçları çifte bayram yaptırdı

13:41 - Teknoloji

Jandarmadan motosiklet sürücülerine eğitim

14:38 - Teknoloji

Hastanede temizlik robotu "Sadıç" da hizmete başladı

14:32 - Teknoloji

Uzaydan İstanbul’un son hali gece görüntülendi

13:21 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Galatasaray maçı hazırlıklarını sürdürdü

13:00 - Spor

Adı börek kendi tatlı

12:58 - Kültür Sanat

Dolandırıcılıktan aranan şahıs yakalandı

12:47 - Asayiş

Fenerbahçe - Galatasaray derbisini Cihan Aydın yönetecek

12:33 - Spor

Türk Telekom teknolojisi kütüphanelerle buluşuyor

12:08 - Kültür Sanat