?>

Türkiye’nin ilk milli özel bankası 111 yıl sonra müze oldu

9 mart 1913 tarihinde adapazarı islam ticaret bankası adıyla kurulan ve daha sonra adı türk ticaret bankası olarak değiştirilen kurumun yapısı, 111 yıl aradan sonra adapazarı ticaret müze’si olarak kapılarını açtı.

Kültür Sanat - 8 ay önce

Sakarya’da 9 Mart 1913 tarihinde Adapazarı İslam Ticaret Bankası adıyla kurulan ve daha sonra adı Türk Ticaret Bankası olarak değiştirilen bankaya ait bina, 111 yıl aradan sonra Adapazarı Ticaret Müzesi olarak kapılarını açtı.

Adapazarı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 103’üncü yılı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Mehteran ekibi eşliğinde Ağa Camii’nden Orhan Camii’ne kortej yürüyüşü ile başlayan etkinlikte, vatandaşlara karanfil hediye edildi. Kurtuluş korteji ve mehteran gösterisinin ardından saat 13.45’de tarihi Orhan Camii’nde sela, bayrak asımı ve ikramlar yapıldı. Ayrıca 9 Mart 1913 tarihinde Adapazarı İslam Ticaret Bankası adıyla kurulan ve daha sonra adı Türk Ticaret Bankası olarak değiştirilen kuruma ait bina, 111 yıl aradan sonra Adapazarı Belediyesi’nin katkılarıyla Adapazarı Ticaret Müzesi olarak törenle açıldı.

Törende konuşan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, zafer gününde Adapazarı Ticaret Müzesi’nin de açılmasının büyük bir gurur kaynağı olduğunu vurguladı. “Her bir eşya Adapazarı’nın ticaret ruhunu bizlere gösterecektir”

Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu ise, “Adapazarı tarih boyunca ticaretin ve kültürel zenginliklerin buluştuğu bir şehir olmuştur. Bugün bu zengin mirasın en değerli sembollerinden biri olan Adapazarı İslam Ticaret Bankası’nın restore edilen tarihi binasında buluşuyoruz. Bu bina sadece bir yapı değil, geçmişin hatıraları, ticaretin izleri ve yarınlara ışık tutan bir hazine niteliğindedir. Adapazarı İslam Ticaret Bankası 1913 yılında ekonomik esarete karşı bir direnişle büyük bir gayret ve büyük bir özveriyle kurulmuştur. Kurucuları arasında yer alan değerli isimleri minnetle yad ediyoruz. Türkiye’nin ilk özel bankası olan Adapazarı İslam Ticaret Bankası’nın tarihi binası şimdi Adapazarı Ticaret Müzesi olarak yeni bir kimlik kazanıyor. Bu müze sadece bir sergi alanı değil, aynı zamanda geçmişin değerlerini geleceğe taşıyan, genç nesillere ilham veren ve ticaretin ruhunu yaşatan bir merkez olacaktır. Ayrıca Türk Ticaret Bankası’nın da katkılarıyla bu müze, ekonomik tarihimizin ve ticaret kültürümüzün en değerli örneklerini barındırarak ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunacaktır. Bu tarihi bina Adapazarı’nın zengin ticaret geçmişini ve kültürel mirasını daha da geniş bir perspektifle yansıtacaktır. Burada sergilenecek olan her bir eser Adapazarı’nın ticaret tarihine tanıklık eden şehrimizin ekonomik ve kültürel gelişimine katkı sağlayan kıymetli hatıralardır. Her bir eşya Adapazarı’nın ticaret ruhunu bizlere gösterecektir” dedi. “1913 yılında burada atılmış olan adım ekonomik bağımsızlığımıza giden ilk adımdır”

Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, “Müze aslında bizim 1 asır önce siyasi bağımsızlığımızın kazanmanın yanında ekonomik bağımsızlığımızın da kazanma yolundaki atılan ilk adımlardan birisidir. Bu açıdan oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Zira bildiğiniz gibi ülkemiz hem işgal edilmişti 1918’den sonra hem de ekonomik olarak zaten birçok yapılmış olan uluslararası anlaşmalarla ekonomik birçok imkanlar yabancıların elindeydi. Artı ülkemizde yaşayan azınlıklar da bu diğer vatandaşlarımıza göre, Müslüman tebaaya göre çok daha farklı imkanlara sahiptiler. İşte bu süreçte 1913 yılında burada atılmış olan adım ekonomik bağımsızlığımıza giden ilk adımdır” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

KÖYCEĞİZ'İN SAKLI CENNETİ : YUVARLAKÇAY

2024-06-17 20:32 - Marmaris

“TATVAN TRENİ” 24 HAZİRAN’DA YOLA ÇIKIYOR

2024-06-20 16:05 - Turizm

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun

2024-06-15 01:03 - Marmaris

DATÇA YOLUNDAKİ EŞEK VE ATLARA DİKKAT

2024-06-20 15:57 - Yaşam

MUĞLA DEŞTİN'DE KARŞILIKLI SUÇLAMALAR SÜRÜYOR

2024-06-19 11:29 - ÇEVRE

İTFAİYE ’DEN ŞÖVALYE SAKİNLERİNE EĞİTİM 

2024-06-21 14:11 - Asayiş

Samsunspor’da geleneksel bayramlaşma töreni yapıldı

2024-06-18 16:24 - Spor

AKYAKA’DA İZDİHAM YAŞANDI

2024-06-20 15:48 - Turizm

MUĞLA AKBÜK PLAJI ARTIK ÜCRETSİZ

2024-06-19 11:37 - Turizm

ÇAMLI'DA ÇİLEK RESTAURANT SİZLERİ BEKLİYOR

2024-06-19 14:42 - Marmaris

İlgili Haberler

Tarsus’ta kadınlara Eshab-ı Kehf gezisi ve sağlık etkinliği

17:45 - Kültür Sanat

Başkan Doğanca’dan Kuyucak Deve Güreşi Şenliklerine davet

17:39 - Kültür Sanat

Tarihi Oba Medresesi’nde çalışmalar son aşamaya geldi

16:21 - Kültür Sanat

‘Farklı Dönemler, Farklı Söylemler’ resim sergisi OSM’de kapılarını açtı

15:15 - Kültür Sanat

Ayvalık’ta "Kadim Şehir Antakya" sergisi acıları bir kez daha hatırlattı

14:55 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor!

16:07 - Sağlık

Manisa FK, Birama Toure’yi Transfer Etti

15:53 - Spor

Sahte Sözleşmelerle 60 Milyon Lira Vurgun

15:41 - Asayiş

SBTÜ, Havacılık ve Uzay İçin Geleceği Yaratıyor

14:34 - Eğitim

Soğuk Hava Bakterileri Durdurmaz

14:34 - Sağlık