?>

Türkiye’nin sertifikalı tohum üretimine Konya Ovası’ndan 380 bin tonluk katkı

Türkiye'nin 1 milyon 500 bin ton sertifikalı tohum üretiminin yaklaşık 380 bin tonu konya ovası'nda gerçekleştirildi.

Ekonomi - 8 ay önce

Türkiye’nin 1 milyon 500 bin ton sertifikalı tohum üretiminin yaklaşık 380 bin tonu Konya Ovası’nda gerçekleştirildi. Tarımda üretim kalitesinin yükseldiğine değinen Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Burak Kırkgöz, “Tohum ithalatı yapan bir ülkeyken, artık tohum ihracatı yapan bir ülke konumuna yükseldik” dedi.

Türkiye’nin tarım ambarı olarak bilinen Konya Ovası, Türkiye genelinde sertifikalı tohum üretiminin yüzde 25’ini karşılıyor. Türkiye’deki 1 milyon 500 bin ton sertifikalı tohum üretiminin 380 bin tonu Konya’da gerçekleştirildi. “380 bin ton civarında Konya yöresinde üretim yapılıyor”

Türkiye’deki tohumculuğun büyük bir kısmının Konya yöresinde yapıldığını anlatan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Konya bölgesi ülkemizde tohumculukta da birinci sırada yer alıyor. Yaklaşık olarak ülkemizde üretilen 1 milyon 500 bin ton civarındaki tohumun yüzde 25’i, 380 bin ton civarında Konya bölgesinde üretim yapılıyor. Tabii Konya’daki tohumculuk faaliyetleri 2006 yılında çıkartılan 5553 nolu tohumculuk kanunuyla beraber ivme kazanarak ciddi bir artış gösterdi. Bu yasanın çıkmasıyla beraber ülkemizde tohumculuk faaliyeti, biraz daha gelişmeye başladı. Önceki dönemlerde tabii yurt dışından tohum ithalatı yapan bir ülkeydik, artık tohum ihracatı yapan bir ülke durumuna yükseldik. Bakanlığımız özellikle tohumculukla ilgili çok ciddi çalışmalar yürütüyor. Ülkemizdeki tohumculuğun biraz daha ilerlemesi, artık tamamen yurt dışı odaklı çalışmaların başlatılması gerekiyordu. Geçtiğimiz yıllarda bunlar da gerçekleşti. Artık çok ciddi anlamda yurt dışına tohum ihracatı yapan bir ülke konumuna geldik” dedi. “Sertifikalı tohum kullanımının birim alandaki verimi yüzde 20’ye kadar artırdığı tespit edildi”

Bu yıl açıklanan sertifikalı tohum kullanım desteğinin beklentileri karşıladığının altını çizen Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Desteklemeler çiftçilerimiz tarafından ve firmalar tarafından olumlu karşılandı. Tohumlarında yaklaşık olarak 122 lira dekarına destek verilecek. Yani kilo bazında 5.3 liraya denk geliyor. Bu yılki tohum satış fiyatlarına bakıldığı zaman 5.3 liralık bakanlığımız tarafından verilecek olan destek ciddi anlamda tohum satışını da etkiliyor. Sertifikalı tohum kullanımının birim alandaki verimi yüzde 20’ye kadar artırdığı tespit edildi. Özellikle hububat alanlarında çiftçilerimizin sertifikalı tohuma yönelmesini ve tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. Şu an ülkemizdeki tohumculuk faaliyeti yürüten firmalar ülkemizde bütün alanları ekecek kadar tohum üretebilirler. Tabii bunun satışıyla alakalı ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Artık çiftçilerimizin de bunun bilincinde olduğunu düşünüyorum. Sertifikalı tohum kullanıldığında birim alandaki maliyetlerimiz de düşüyor. Şöyle ki sertifikasız tohum kullanımında hastalık ve zararlıların daha yoğun bir şekilde görüldüğü ve birim alandaki verim kayıpları da üzerine eklendiği zaman sertifikalı tohum bazen çiftçilerimiz tarafından yüksek maliyetli bulunabiliyor. Ama çiftçilerimiz sertifikasız tohum kullanırsa daha sonrasında yapılacak bu maliyetler üzerine eklendiği zaman sertifikalı tohumun da üzerine çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Sertifikalı tohum üreticiliğinin büyük emekler karşılığında yapıldığına dikkat çeken Kırkgöz, “Sertifikalı tohum üreten firmalarımız anaç tohumlarını tarlaya ektikleri günden itibaren sık sık tarla kontrolleri yaparak tarlalardaki yabancı maddelerin temizliği ve tarlalardaki hastalık kontrollerini, bütün kontrolleri yapıyor. Bunlar tabii emek isteyen meseleler, zaman isteyen meseleler, yaklaşık olarak 8-9 aylık bir süreç sertifikalı tohumluğun üretim süreci. Sözleşmeli üretim modelinde çiftçilerimizle sözleşme yaparak bu üretimleri gerçekleştirip daha sonrasında bu alanlardan hasat ettiğimiz tohumları işleme tesislerinde sertifikalı tohumluk vasfını sağlayacak şekilde temizlikleri ve içerisindeki atık maddelerden veya yabancı maddelerden arındırarak temiz bir tohum elde ediliyor. Daha sonrasında tohumlar ilaçlanarak paketlenip sertifikalandırılıyor” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Rektör Özölçer’den 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

2024-08-29 14:23 - İnsan

İzmir’de yanan ormanlar yapılaşmaya açıldı

2024-09-02 12:42 - ÇEVRE

Acılı doktor, depremde kaybettiği eşinin ve 2 evladının anısını yaşatmak için okul yaptırdı

2024-09-04 09:18 - Eğitim

TATİL BİTTİ, ‘HANIMELİ PAZARI’ YENİDEN AÇILDI

2024-09-03 14:02 - Marmaris

“NOEL BABA” VE “YÜCE ANA TANRIÇA'NIN YERİ DEMRE

2024-08-31 14:56 - Gezi

YAYLALI MARMARİSSPOR BAŞKANLIĞI’NDAN İSTİFA ETTİ

2024-09-03 16:01 - Spor

MARMARİS'TE KAYBOLAN RUS TURİSTİN ÖNCE TELEFONU, SONRA CANSIZ BEDENİ BULUNDU

2024-08-31 14:04 - Asayiş

THY kabin amiri Onur Aykanat’ın öldüğü kazanın kamera görüntüleri ortaya çıktı

2024-08-30 18:59 - Asayiş

Bodrumlu balıkçılar, 316 kiloluk dev orkinos yakaladı

2024-08-31 14:10 - Genel

SALDA GÖLÜ, DÜNYA JEOLOJİK MİRAS LİSTESİ'NDE

2024-08-30 11:19 - Gündem

İlgili Haberler

Samsun’da ’Yeşil OSB’ler için ilk adım

22:34 - Ekonomi

ATB Başkanı Çandır Şubat ayı Tarım-GFE değerlendirdi

18:11 - Ekonomi

Orhan Torun, TOBB İstişare Toplantısı’nda Yenişehir’i temsil etti

18:16 - Ekonomi

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan’dan FİSKOBİRLİK’e satış tepkisi

17:58 - Ekonomi

Hekimhan’da don hasarı sonrası ilk bilgilendirme toplantısı yapıldı

17:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Papa Francis adına lokma döktürdü

15:26 - Genel

Eski Brandalar Umut Dolu Çantalara Dönüştü

15:21 - Eğitim

8 Aylık Hamile Kadının Katil Zanlısı Meydanda Yakalandı

15:01 - Asayiş

Emekli Polis Silahla Vurduğu Yaralıya Tekme attı

14:40 - Asayiş

Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Ufuklar

13:24 - Sağlık